Hlavní obsah

Osm facek na videu. Incident řeší dětský domov, policie i ministerstvo

Foto: Seznam Zprávy

Video z dětského domova se školou v Sedleci-Prčicích.

Reklama

Na facebooku se objevilo video, na kterém jedna z chovanek dětského domova zfackuje a poplive druhou. Zařízení i Ministerstvo školství situaci řeší. Podle úřadu nešlo o šikanu, ale náhlý emoční incident, který šetří i policie.

Článek

„Tady se budeš chovat úplně jinak, je ti to jasný, ty m*dko jedna,“ řekne na videu jedna z dívek, než zfackuje a poplive druhou, která odevzdaně sedí na židli.

Záběry se objevily na sociální síti Facebook. Seznam Zprávy ověřily, že se incident odehrál v dětském domově se školou v Sedleci-Prčicích, a to minulý týden. Na svůj profil ho vložila jedna z místních chovanek, která ho ale následně smazala.

Znovu ho na sociální sítě dal kamarád zbité dívky. Oba aktéry redakce zná, ale jejich jména vzhledem k choulostivosti případu a věku neuvádí.

„Na facebook jsem ho dával, aby lidé viděli, co se tam děje, a aby to někdo začal řešit,“ vysvětluje.

I on ho posléze vymazal, protože se do věci velmi rychle vložily Ministerstvo školství i policie. Video podle známého dívky splnilo účel, a proto už není na jeho profilu dohledatelné.

Méně vzduchu ve třídách

Ministerstvo zdravotnictví chce vyjma teploty omezit také větrání ve školách. A to rovnou o třetinu. Podle kritiků to ale povede jen k vyšší nemocnosti bez větší energetické úspory. Limity navíc školy zpravidla nedokážou měřit.

Ředitel dětského domova se školou Stanislav Urban nechtěl případ komentovat. Zřizovatelem zařízení je přímo Ministerstvo školství, které potvrzuje, že se incident zde odehrál, ale okamžitě se řešil.

„MŠMT v obdobných případech vždy komunikuje se svou přímo řízenou organizací (PŘO). PŘO také nastavuje konkrétní opatření pro to, aby byla situace vyřešena v zájmu dítěte (popř. dětí) a zároveň nastavila opatření, které by obdobné situace eliminovalo i do budoucnosti,“ uvádí v odpovědi pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

S fyzickou šikanou se i v běžných školách setkává 13 procent žáků na druhém stupni, jak vyplynulo z nedávného průzkumu společnosti Scio.

Odborníci se shodují, že je nutné na ni upozornit právě proto, aby se mohla co nejrychleji vyřešit. V tomto případě se to povedlo, byť poměrně neortodoxním způsobem – vyvěšením videa na sociální síť. Podle ministerstva ale zrovna o šikanu nešlo.

„Při šetření události nebylo ze strany odborníků zjištěno, že by se jednalo o dlouhodobý nátlak odpovídající šikaně, a to nejen s ohledem na to, že napadená dívka byla v DDŠ Sedlec-Prčice přítomna 14 dní. Podle prošetření se jednalo o náhlý emoční incident,“ upozorňuje Lednová.

Ministerstvo školství navíc dodává, že podobný incident není rozhodně v tomto dětském domově se školou běžný. Naopak ho považuje za jedno z pracovišť dobré praxe.

Česká školní inspekce v poslední zprávě z roku 2020 rovněž popsala, že „vychovatelé citlivě pracovali s dětmi“. Do vzdělávacích výsledků některých žáků se ale podle inspektorů promítaly „časté útěky ze zařízení“.

Kam se obrátit v případě šikany

Pokud jste obětí šikany, obraťte se na kohokoliv, komu důvěřujete, ať už na rodiče, učitele, nebo třeba výchovného poradce ve škole. Je zásadní se ale zastat také těch, jejichž šikany jste byli svědky.

Pro radu a pomoc se můžete obrátit na weby Minimalizace šikanySpolečenství proti šikaněInternet poradnaLinka bezpečí (také na telefonní lince 116 111) a další neziskové organizace.

V případě kyberšikany pak zvláště na Národní centrum bezpečnějšího internetu a portál E-Bezpečí; v případě kyberšikany pedagogů pak na E-Nebezpečí pro učitele. Ohlásit nezákonný obsah na internetu lze například na Stop online.

Vyjma dětského domova a Ministerstva školství ale incident mezi chovankami řeší také policie.

„Policisté obvodního oddělení Votice se případem zabývají a prověřují veškeré okolnosti celé události, zároveň v nadcházejících dnech vyslechnou všechny zúčastněné osoby a další svědky, proto v tuhle chvíli nelze k případu poskytnout více informací,“ říká mluvčí Krajského ředitelství Policie Středočeského kraje Barbora Schneeweissová.

Ministerstvo ale už ve spolupráci se školou zajistilo, aby spolu dívky natočené na videu nepřicházely do kontaktu.

„Všem zúčastněným byla poskytnuta psychologická pomoc a byly provedeny výchovné pohovory. Obě aktérky incidentu byly od sebe odděleny a v současné době se na základě pravomocného rozhodnutí soudu bude jedna z dívek přemisťovat do jiného výchovného zařízení,“ dodává mluvčí ministerstva.

Reklama

Doporučované