Hlavní obsah

Pavel hledá svého šéfdiplomata. V hledáčku má supervyjednavače z Bruselu

Foto: Twitter Jaroslava Zajíčka, Seznam Zprávy

Velvyslanec Jaroslav Zajíček na jednání svých unijních protějšků na závěr českého předsednictví EU.

Reklama

Zvolený prezident bude v zahraniční politice výrazně aktivní. V těchto týdnech staví svůj tým, který bude mít za úkol ladit zahraniční politiku i cesty do světa s vládou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už dvacet let čeká český prezident na oficiální pozvání do Bílého domu. Ani Václav Klaus, ani Miloš Zeman se ho nedočkali. To by se ale mělo změnit po nástupu Petra Pavla, který jako bývalý generál NATO bude mít podle všeho dveře ve Washingtonu otevřené.

V následujících měsících i letech lze navíc v zahraniční politice čekat dlouho nevídané souznění mezi vládou a Hradem. Napětí ale může přinést to, jak se zejména premiér a prezident o prestižní akce na mezinárodní scéně, jako je například právě cesta za oceán, podělí.

Pavel bude potřebovat po svém boku zkušené diplomaty, kteří mu pomohou s diplomatickou agendou a zároveň mu vykolíkují prostor vedle premiéra. Ten měl zatím diplomatickou agendu z velké části sám pro sebe a vedle sebe má silného diplomatického hráče, poradce pro národní bezpečnost a exdiplomata Tomáše Pojara.

Podle informací Seznam Zpráv je favoritem na významný diplomatický post v nové prezidentské kanceláři jeden z klíčových vyjednavačů úspěšného českého předsednictví Evropské unii Jaroslav Zajíček.

Zkušený vyjednavač

Tým Petra Pavla právě v těchto týdnech vzniká. Za měsíc by už noví lidé měli novou hlavu státu doprovodit na Pražský hrad. Známé je jméno kancléřky, dosavadní šéfky vedoucí kanceláře Senátu Jany Vohralíkové. O diplomatických posilách Petr Pavel jednal hned po svém zvolení v Černínském paláci s ministrem zahraničí Janem Lipavským.

Podle informací Seznam Zpráv má být v hledáčku zvoleného prezidenta český diplomat Jaroslav Zajíček. Má unikátní kombinaci zkušeností – dlouho působí v Bruselu, zná tedy každou chodbu unijních institucí a má kontakty na evropské lídry a jejich spolupracovníky.

Zároveň v minulé dekádě působil jako zástupce českého velvyslance ve Washingtonu. Zná tedy obě hlavní disciplíny české zahraniční politiky – unijní vyjednávací „tance“ i těžkotonážní transatlantickou diplomacii s důrazem na bezpečnost.

Krom toho byl Zajíček takřka „hvězdou“ českého předsednictví Evropské unii, které se odehrálo v druhém pololetí roku 2022, na české ambasádě v Bruselu při institucích EU působí jako velvyslanec a jako vyjednavač se podílel na dohodách, které tlumily dopady energetické krize po ruské invazi na Ukrajinu.

Jak se tvoří nový prezidentský tým

Podle několika zdrojů Seznam Zpráv uvažuje nově zvolený prezident Petr Pavel o spolupráci s bývalým poslancem STAN Janem Farským.

Sám Zajíček jednání s Pavlem nepopřel. „Teď to nechci komentovat,“ napsal v SMS zprávě. Jisté je, že má na postu v unijní metropoli skončit, je tam již od roku 2016 a standardní doba působení v diplomatických funkcích jsou čtyři roky.

Pavlova mluvčí Markéta Řeháková jména z principu nekomentuje. „Platí, že personálie v tuto chvíli nekomentujeme, protože jsme v kontaktu s více možnými kandidáty na různé pozice v týmu pana prezidenta. Vše je teprve v jednání, bylo by tedy předčasné a nevhodné vůči osloveným se ke jménům vyjadřovat před uzavřením dohody,“ napsala Seznam Zprávám.

Změní se struktura prezidentské kanceláře?

Končící prezident Miloš Zeman měl za šéfy zahraničního odboru těžké váhy české diplomacie – nejdříve Hynka Kmoníčka, posléze Rudolfa Jindráka. Oba byli před svým nástupem na Hrad několikanásobnými velvyslanci a působili i na pozicích náměstků Ministerstva zahraničních věcí.

Jaká bude ovšem byrokratická struktura nové prezidentské kanceláře a zda bude zachována tak, jak ji známe z posledních deseti let, není jisté. Zmíněný post nevyjímaje.

Čeká se, že na Hrad k Pavlovi přejde více lidí z Černínského paláce. Nová hlava státu má také k dispozici neformálního poradce ve významném českém exdiplomatovi Petru Kolářovi, který byl v minulosti velvyslancem v USA i v Rusku. Už deset let ale působí v soukromém byznysu, je spolupracovníkem americké globální konzultantské společnosti Squire Patton Boggs. Sám opakovaně řekl, že do prezidentské kanceláře nemíří.

Ve vítězném volebním štábu Petra Pavla se pohyboval také český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. Ten na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že šlo o soukromou aktivitu. „Děkuji za dotaz, na který ovšem nemám žádnou relevantní odpověď,“ napsal Seznam Zprávám minulý týden na otázku, zda jedná s Pavlem o možném angažmá. V Berlíně zatím Kafka působí dva a půl roku.

„Tchajwanský“ start

Petr Pavel na sebe hned po svém zvolení upozornil takřka celý svět – když telefonátem s tchajwanskou prezidentkou naštval komunistickou Čínu. Zároveň ukázal, že se svým mandátem z přímé volby bude nakládat v mezinárodní politice sebevědomě.

Na rozdíl od zemanovských let nehrozí, že by se nový prezident s vládou – alespoň s tou stávající pod vedením premiéra Petra Fialy – rozcházel v základních principech české zahraniční politiky. Vláda i Hrad budou Česko dále usazovat v západních demokratických strukturách.

Rozruch kolem telefonátu

Peking si stěžuje na telefonát mezi zvoleným prezidentem Petrem Pavlem a tchajwanskou prezidentkou.

Mohou ale narážet ve věci provedení: Fialův úsporný styl je trochu kontrastní k nepřehlédnutelnému „tchajwanskému“ startu Pavla. Dohodnout se také budou muset na tom, jak a kde budou reprezentovat na té nejvyšší úrovni – například na summitech. Jde také o klíčové návštěvy velmocí, třeba Spojených států – přijetí v Bílém domě má momentálně rozjednané premiér Fiala – či Izraele, který patří k dlouhodobým prioritám české diplomacie. Zeman v posledních letech příliš ke spojencům necestoval – ať už kvůli zdravotním problémům, nebo jeho příklonu k východním mocnostem.

Politické špičky už daly najevo, že chtějí v nové éře spolupracovat, Pavel se krátce po zvolení sešel s premiérem Fialou a šéfy obou komor Parlamentu, Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Jednal také s poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem.

Reklama

Doporučované