Hlavní obsah

Obrannou smlouvu s USA chceme co nejrychleji, řekla Pekarová Adamová

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Letiště v Čáslavi má být jednou z lokalit, kterou budou moct vojáci USA využívat.

Reklama

Česká vláda schválila smlouvu s USA o obranné spolupráci (DCA). Po traumatu s radarem, který padl i kvůli dezinformační protikampani, se kolem dokumentu našlapuje takticky.

Článek

Aby dohoda DCA s Američany vstoupila v platnost, potřebuje česká vláda dotáhnout její podpis a ratifikaci v Parlamentu.

Navzdory tomu, že text smlouvy už je nějaký pátek hotový, termín jejího podpisu zatím ještě není. Za Česko ji bude stvrzovat ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle informací Seznam Zpráv je kromě očekávaného podpisu na úrovni ministrů nejspíš přímo v USA ve hře i skromnější akt v Praze s americkým velvyslancem Bijanem Sabetem.

Vláda totiž usiluje o svižnou ratifikaci. Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) se to má stihnout do léta. „Budeme se snažit Smlouvu o obranné spolupráci do programu Poslanecké sněmovny zařadit, co nejdříve to bude možné. Ideální by bylo stihnout ratifikaci do prázdnin,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Kolem smlouvy se zvažuje každý detail. Její znění ve čtvrtek zveřejnilo Ministerstvo obrany. Nezvykle přidalo i vysvětlení v otázkách a odpovědích a „moderně“ dokonce i speciální podcast s hlavním vyjednavačem smlouvy, náměstkem Ministerstva obrany Janem Jirešem.

Cvičení i záchyt letadel

Smlouva upravuje právní postavení amerických vojáků při jejich budoucím působení na českém území. To má ale vždy zvlášť schvalovat vláda a Parlament – jako doposud. Nové je vymezení míst, kde mohou američtí vojáci působit: jde o vojenská letiště v Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích či v logistickém centru v Mošnově.

Jak se rodila dohoda

Rozhovor s diplomatkou Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou, která má na Ministerstvu zahraničních věcí na starosti vztahy s USA a je součástí vyjednávacího týmu s Američany.

Dále smlouva výslovně popisuje čtyři vojenské výcvikové prostory a tři vojenské posádky.

„Při plném respektování suverenity České republiky jsou ozbrojené síly USA, dodavatelé USA, čeští dodavatelé, závislé osoby a další osoby podle vzájemné dohody oprávněny k nerušenému přístupu a užívání dohodnutých zařízení a prostorů pro účely návštěv; výcviku; cvičení; manévrů; průjezdu; podpůrných a souvisejících činností; doplňování paliva do letadel; doplňování paliva plavidlům; přistávání, záchytu či odtažení letadel,“ stojí například ve smlouvě.

Podle ní také v těchto lokalitách mohou Američané po dohodě s českou stranou a za stanovených podmínek využívat některé prostory výlučně a případně tam i provádět stavební úpravy.

Smlouva také stanoví řadu praktických záležitostí – od daňových až po právní náležitosti, kdy na americké vojáky dosáhne česká justice, pokud by se zde dopustili trestného činu.

„Žádný příslušník amerických ozbrojených sil na území České republiky nebude beztrestný. Podle smluv NATO SOFA i DCA se bude působnost českých soudů vztahovat na americké vojáky zejména v případech, kdy se dopustí trestného činu vůči občanu ČR,“ vysvětluje české Ministerstvo obrany na svých stránkách.

Žádný příslušník amerických ozbrojených sil na území České republiky nebude beztrestný. Podle smluv NATO SOFA i DCA se bude působnost českých soudů vztahovat na americké vojáky zejména v případech, kdy se dopustí trestného činu vůči občanu ČR.
Ministerstvo obrany ČR

Podpis? V nejbližší době

O dohodě se mezi Prahou a Washingtonem jednalo rok, za českou stranu se na tom podíleli vyjednavači z Ministerstva obrany i Ministerstva zahraničních věcí.

„USA jsou naším nejdůležitějším spojencem a garantem kolektivní obrany NATO, a proto je jednoznačně naším zájmem prohlubovat s nimi vzájemnou obrannou spolupráci. Je třeba zdůraznit, že DCA neobsahuje žádné rozhodnutí o zřízení vojenských základen USA v ČR,“ uvedla ke smlouvě Černochová.

O termínu podpisu se prý stále jedná. „Česká republika i Spojené státy mají záměr podepsat dohodu v nejbližší době,“ říká mluvčí Ministerstva obrany Jiří Táborský.

Obdobnou smlouvu loni podepsaly USA se Slovenskem, podepisovala se ve Washingtonu mezi americkým a slovenským ministrem zahraničí. Černochová v USA ale byla loni krátce po svém nástupu do funkce ministryně, v září pak svůj protějšek, amerického ministra obrany Lloyda Austina, hostila v Praze.

Americké velvyslanectví přivítalo schválení smlouvy vládou, ale ohledně termínu podpisu nebylo sdílenější. „Tato smlouva posílí naši sdílenou bezpečnost a prohloubí spolupráci mezi americkými a českými ozbrojenými silami. Těšíme se na podpis smlouvy a českou ratifikaci v brzké době,“ říká mluvčí amerického velvyslanectví v Praze Griffin Rozell.

Rozhovor s americkým velvyslancem

„Stíhačky F-35 jsou nejlepší ve své třídě a umožní Čechům účastnit se misí NATO,“ uvedl pro Seznam Zprávy americký velvyslanec Bijan Sabet. V jaké fázi je vyjednávání o jejich nákupu? A je americká podpora Ukrajiny stále pevná?

ANO to probere

V nejbližších týdnech se přitom chystají dvě vysoké mise českých politiků do Washingtonu – začátkem května tam míří ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který má mimo jiné jednat se svým protějškem Antonym Blinkenem. Koncem května do USA míří na jednání šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Podle informací Seznam Zpráv se momentálně vážně zvažuje podpis DCA smlouvy v Česku s americkým velvyslancem Sabetem, ostatně na americké straně je garantem smlouvy právě ministerstvo zahraničí, nikoli obrany. Americký velvyslanec by tak mohl zastoupit svého šéfa Blinkena.

Fialovo čekání na přijetí v USA

Česko-americké vztahy mají všechny předpoklady, aby byly momentálně v co nejlepší kondici. Česko a USA spojuje podpora Ukrajiny, stávající vláda vyjednává s Washingtonem o mnohamiliardovém nákupu amerických stíhaček a severoamerický Westinghouse v Česku usiluje o obří jaderné zakázky.

Drobné napětí na lince Praha–Washington ale způsobuje jedna návštěva, která se zatím nekonala. Na přijetí v Bílém domě už dlouho čeká český premiér Petr Fiala (ODS). Jeho mluvčí Václav Smolka loni deníku Blesk řekl, že cesta do Bílého domu Fialu čeká ještě v roce 2022. Český velvyslanec v USA Miloslav Stašek ji pak avizoval na první čtvrtletí 2023. Zatím se tak však nestalo.

Do plánování tohoto nejprestižnějšího diplomatického setkání ale vstupuje i možnost, že by americký prezident přijal českou hlavu státu Petra Pavla.

Ztlumená publicita by mohla přispět k racionálnímu projednání smlouvy, kterou v Česku ještě musí schválit obě komory Parlamentu.

V živé paměti je v Česku dramatická debata kolem umístění amerického radaru v Brdech kolem roku 2008 i loňské projednávání totožné obranné smlouvy jako nyní v Česku ve slovenském parlamentu. V obou případech debatu provázely dramatické okolnosti i zvýšená aktivita dezinformačních sil s ruským angažmá.

Česká vláda schválení smlouvy předjednává s hlavním opozičním hnutím ANO. „Nyní je ještě brzo na definitivní hodnocení. Tento týden se seznamujeme s podrobnostmi. Jsem rád, že v tomto s námi vláda spolupracovala a poskytla nám dostatek informaci. Příští týden k tomu bude diskuze na klubu,“ řekl Seznam Zprávám první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Proti prohlubování obranné spolupráce s USA vystupuje hnutí SPD. Smlouvu po projednání v Parlamentu podepisuje prezident Petr Pavel.

Reklama

Doporučované