Hlavní obsah

„Pokud se potvrdí zjištění policie, je to závažné,“ říká opozice k Vaňkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Primátorka Brna Markéta Vaňková si měla podle kriminalistů přes nastrčené bílé koně přijít k lukrativním půdním prostorům.

Reklama

aktualizováno •

Opozice v Brně chce po primátorce Markétě Vaňkové (ODS) vysvětlení v kauze přidělování městských bytů. Detektivové uvedli, že jí radnice Brna-střed pod vedením politiků ODS přiklepla 300 čtverečních metrů k bydlení.

Článek

„Říká se, že ty půdní prostory měly být pro mě, tak to nebylo,“ řekla novinářům Markéta Vaňková po středečním jednání rady města. Policie ji prý v tomto případě zatím nekontaktovala, naposledy podávala vysvětlení před třemi lety.

Situaci vysvětlila tak, že v roce 2012 požádali její příbuzní o přidělení prázdných půdních nebytových prostor, aby si v nich na své náklady vybudovali bydlení. „S ohledem na změnu rodinné situace od tohoto záměru ustoupili někdy v letech 2013 nebo 2014 a tyto prostory vrátili městu Brnu,“ uvedla.

Členové brněnské opozice zjištění kriminalistů v kauze přidělování městských bytů politikům považují za závažná. Zároveň však chtějí počkat na závěry vyšetřování.

„Nejpodstatnější pro mě je, že vyšetřování případu pokračuje a zůstává naděje, že bude došetřený,“ uvedla lídryně opozičních Zelených Jana Drápalová. Pokud by se podezření potvrdila, považuje to za „závažnou věc“, nicméně počká na oficiální závěry detektivů.

Reagovala tak na zjištění Seznam Zpráv z policejních dokumentů. Podle nich kriminalisté za pomoci dalších důkazů potvrdili, že prostory v domě v brněnské ulici Hlinky, o jejichž přiklepnutí před lety rozhodlo vedení radnice v čele s ODS, měly původně sloužit k vybudování bydlení pro současnou primátorku Markétu Vaňkovou.

Půdní plochu o rozloze 300 metrů čtverečních si podle dřívějších zjištění reportérů Vaňková chtěla propojit do jediného bytu. Prostory měla získat prostřednictvím příbuzných, konkrétně švagra Ondřeje Vaňka.

„Předpokládám, že jsem nehlasovala, ale stoprocentně to říci nemůžu,“ reagovala Vaňková na dotaz novinářů, zda před deseti lety pro přidělení bytů svému švagrovi a jeho družce hlasovala.

O přiklepnutí lukrativní adresy v roce 2012 na Brně-středu tehdy v radě městské části rozhodly špičky současné brněnské ODS. Kromě radní Vaňkové i dva někdejší koncipienti advokátní kanceláře Pavla Blažka, nynějšího ministra spravedlnosti. Robert Kerndl je dnes náměstkem primátorky a Otakar Bradáč čelí obvinění z manipulací s jinými městskými byty.

Vaňkové stranický šéf, premiér Petr Fiala, uvedl, že ze situace, která je kolem brněnské ODS, žádnou radost nemá, ale případ komentovat nebude. „Už bych si přál, aby bylo nějaké rozhodnutí, abychom nebyli neustále vystavováni nějakým článkům, nemohu je potvrdit ani zpochybnit,“ uvedl po jednání vlády.

K případu je zdrženlivý i ministr životního prostředí a lídr brněnských lidovců Petr Hladík. „Ta záležitost není nová, v médiích se objevila opakovaně. Nestihl jsem dnes celý ten článek přečíst, takže se k tomu nedokážu vyjádřit,“ reagoval na dotaz.

Komentovat případ nechtěl lídr sociálních demokratů Jiří Oliva. „Jako osobu právně znalou mě udivuje, že by média měla přístup do neveřejného trestního spisu. Já žádné informace z trestního spisu nemám, takže nemám co komentovat,“ uvedl.

Ztracené dokumenty

Vysvětlení od primátorky budou na jednání brněnských zastupitelů požadovat opoziční Piráti. „Pokud by se informace potvrdily, je to závažné. Ale v tuto chvíli máme informace jen z médií. Počkáme, jak se ta situace vyvine. Pokud by byla primátorka policií obviněná, tak je to samozřejmě problém,“ sdělil lídr Pirátů Marek Lahoda.

Primátorka ještě v roce 2020 popírala, že by měl její příbuzný v případě prostor na Hlinkách sehrát roli nastrčeného majitele, jak popsal jeden ze spolupracujících obviněných. „Bytový dům pro mě ‚připravován‘ nebyl,“ uvedla primátorka v prohlášení, pod kterým je podepsaný i ministr a jihomoravský předseda ODS Blažek.

Její současné vyjádření redakce zjišťuje.

Jak Seznam Zprávy informovaly, kvůli podezřením nad přidělováním městských bytů na centrální brněnské radnici zasahovali v roce 2020 policisté. Hledali dokumenty, na jejichž základě politici o bytech rozhodovali. V případě švagra dnešní primátorky se však k listinám nedostali. „Tohle mě zaráží nejvíc – že se ke konkrétnímu rozhodnutí rady nedohledaly materiály. Umocňuje to podezření, že se dokumenty ztratily záměrně,“ uvedla opoziční zastupitelka Drápalová.

Nicméně s dalšími soudy chce počkat na dokončení vyšetřování. „Indicií, že přidělování takto fungovalo, je spousta. Ale případ není uzavřený. Jsme v právním státě a platí presumpce neviny,“ upozornila.

Brněnská ODS v posledních týdnech čelí několika aférám. Primátorka musela nedávno vysvětlovat snímek, na němž je zachycená s náměstkem Kerndlem vedle lajny bílého prášku, zřejmě kokainu.

Podle Lahody poslední dění nevrhá na vedení města dobré světlo. „Zároveň to může upozaďovat řešení jiných velkých zakázek, třeba multifunkční arény,“ doplnil.

ODS v bytové kauze

O tom, že vlivní občanští demokraté přidělování městských nemovitostí v Brně manipulují, detektivům vypověděl starosta jihomoravské vesnice Rojetín Pavel Hubálek, stíhaný za podvody s městskými byty. Ten se policistům přiznal, že s byty skutečně manipuloval, podle něj byl ale součástí masivního systému, který udržovali v chodu především politici ODS. Těm dle jeho slov nosil za zmanipulované privatizace od „klientů“ milionové úplatky. A to od roku 2010.

Reklama

Doporučované