Hlavní obsah

Policie: Primátorka Vaňková využila bílé koně, aby získala bydlení od města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Policisté míní, že Markéta Vaňková chtěla rozsáhlé městské prostory v domě v ulici Hlinky zrekonstruovat pro bydlení. Nakonec si ale vybrala jiný byt.

Reklama

Vyšetřování detektivů z NCOZ potvrdilo zjištění Seznam Zpráv. V dokumentu uvedli, že radnice pod vedením politiků ODS přiklepla 300 čtverečních metrů k bydlení nynější primátorce Brna. A že její příbuzní sehráli roli bílých koní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Nejvyšší státní zastupitelství (pouze dočasně) zrušilo stíhání dvou žen v brněnské bytové kauze, spustil ministr spravedlnosti Pavel Blažek tvrdý útok na policejní vyšetřovatele a na dozorující státní zástupce případu. Mluvil o „nespravedlivém zadržení a veřejném lynči“ obou žen a bez upřesnění dodal, že - podle něho - systémové selhání represivních orgánů bude „řešeno vrcholnými orgány veřejné moci“.

Právě k této větvi bytové kauzy Blažek prostřednictvím svých ministerských pravomocí žádal Nejvyšší státní zastupitelství o některé informace k případu.

Seznam Zprávy nyní získaly policejní dokumenty, které dokazují, že Pavel Blažek má důvod se o vyšetřování této větve bytové kauzy zajímat - a to jako předseda jihomoravské ODS. Vede k jeho někdejší advokátní koncipientce a nynější brněnské primátorce za ODS Markétě Vaňkové.

Policisté totiž za pomoci dalších důkazů potvrdili, že prostory v domě v brněnské ulici Hlinky, které přidělilo vedení radnice v čele s ODS a kvůli nimž jsou nyní zmíněné ženy už opět stíhány, měly původně sloužit k vybudování bydlení právě pro primátorku Vaňkovou. Chtěla si je spojit do jediného bytu o rozloze 300 čtverečních metrů, jak už dříve na důkazech doložili také reportéři Seznam Zpráv.

„Policejnímu orgánu se jeví jako věrohodná verze, že půdní prostory byly původně určeny pro Markétu Vaňkovou, která měla nájemní smlouvy formálně uzavřeny na svého švagra a jeho družku, kteří sami neměli dostatek finančních prostředků na případnou výstavbu bytů,“ píší vyšetřovatelé NCOZ ve zmíněném dokumentu, v němž sdělují obvinění podezřelým Denise Hlubocké a Monice Janoškové.

Denisa Hlubocká přitom s detektivy částečně spolupracovala. A podle zjištění reportérů uvedla, že byla součástí skupiny, která v Brně manipulovala přidělování a privatizace městských bytů ve větším měřítku. Rovněž vyšetřovatelům vydala i některé listiny, které se podezřelým dosud dařilo před policejními domovními prohlídkami uchránit.

Policisté tak mají výpověď už druhého spolupracujícího obviněného, který systém vedený politiky ODS popisuje. Prvním je někdejší dobrý známý jihomoravských občanských demokratů Pavel Hubálek, v kauze také obviněný.

Blažek i Vaňková označují Hubálka za podvodníka, který lže, aby se z vlastního stíhání vyvinil. Když je však reportéři nyní požádali o komentář k tomu, že se Vaňková podle policie dostala přes prostředníky k lukrativnímu městskému majetku, ministr spravedlnosti ani brněnská primátorka na dotazy za celý úterní den neodpověděli. Blažek si přitom dotazy zaslané na mobilní telefon dle doručenky přečetl. U Vaňkové je mlčení na dotazy reportérů obvyklé.

Policie už to zhodnotila

Primátorka Vaňková ještě v roce 2020 popírala, že by její příbuzný měl v případě městem přidělovaných prostor v ulici Hlinky sehrát roli pouze nastrčeného majitele, jak detektivům popsal obviněný Hubálek. „Bytový dům pro mě ‚připravován‘ nebyl,“ uvedla primátorka v prohlášení, pod kterým je podepsaný i ministr a jihomoravský předseda ODS Blažek.

Loni po prvním obvinění Hlubocké a Janoškové primátorka svá vyjádření zmírnila. Ale že by byli její příbuzní ve věci jen nastrčeni, jak píše policie, doteď nepřiznala. „Ani to nepopírám, ani to neschvaluji. Policii jsem se podrobně vyjádřila, jaké bylo moje případné angažování v nebytových prostorách na této adrese. Nechme na policii, aby si to zhodnotila sama,“ řekla loni v listopadu v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

A to detektivové podle nových zjištění redakce učinili.

Lukrativní půdní prostory podle nich měly posloužit Vaňkové, i když je vedení radnice Brno-střed obsazené jejími spolustraníky z ODS přikleplo oficiálně příbuzným. V roce 2012 byla jedna půda přidělena švagrovi primátorky Ondřeji Vaňkovi a druhá - protilehlá - pak jeho přítelkyni.

V té době šlo u pozoruhodný úspěch, protože na nájem městských bytů se v Brně vedly dlouhé pořadníky - byla perspektiva, že se bude tento městský majetek časem privatizovat za zlomek tržní ceny.

Foto: Seznam Zprávy

Takto radní schválili v roce 2012 půdní vestavby. Jména příbuzných Vaňkové jsou ve zveřejněném dokumentu začerněná.

V radě, která o přidělení půdních prostor příbuzným rozhodla, v té době zasedala i Markéta Vaňková osobně a také dva další někdejší koncipienti Blažkovy kanceláře. Robert Kerndl je dnes náměstkem primátorky a Otakar Bradáč je obviněn z manipulací s jinými městskými byty.

Pod přidělením bytů je pak podpis tehdejšího starosty Libora Šťástky. Ten policistům u výslechu tvrdil, že nevěděl, že podepisuje pronájem pro příbuzné své radní. Ve stejném volebním období však získal podle dřívějších zjištění městský byt do pronájmu i jeho švagr.

Půjčka od manžela

Kvůli podezřením vznášejícím se nad přidělováním městských bytů, která popsali i reportéři, přišli v roce 2020 na radnici Brno-střed policisté. Hledali dokumenty, na jejichž základě politici o bytech rozhodovali.

V případě švagra dnešní primátorky se k listinám nedostali. „Ačkoliv policejní orgán žádal o vydání všech listin týkajících se předmětných půdních prostor, tak policejnímu orgánu tyto listiny vydány nebyly. Proto nelze v současné době zjistit, na základě čeho byly tyto půdní prostory přiděleny do nájmu právě Ondřeji Vaňkovi, který je švagrem současné primátorky, a jeho družce,“ píší policisté.

S tím, že v případě jiných žadatelů o byty jim úředníci radnice vedené tehdy stejně jako dnes politiky ODS listiny poskytli.

Součástí nájemní smlouvy byl přitom závazek, že nový nájemce přidělené půdy zrekonstruuje na byty. A radnici musel prokázat, že na to má peníze. V případě švagra Vaňkové až nyní její manžel policistům přiznal, že svému bratrovi půjčil více než půl milionu, aby tak mohl učinit. Peníze mu pak příbuzný podle jeho výpovědi zase poslal zpět.

Bydlení pro Vaňkovou zařizoval Hubálek

  • Pavel Hubálek, který je dnes stíhaný s Hlubockou a Janoškovou, vypověděl, že Vaňkové bydlení v městských prostorech sám zařizoval. Seznam Zprávy k tomu mají k dispozici e-maily dokládající, že Hubálek místo švagra Vaňkové ve věci půd s radnicí Brno-střed skutečně komunikoval.
  • Redakce má i nahrávku rozhovoru mezi Hubálkem a architektem Robertem Ševčíkem, na níž muži primátorku Vaňkovou v souvislosti s půdami jmenují. Architekt byl přitom autorem projektu, podle něhož měly být půdní prostory na bydlení přestavěny.
  • „Když máte tu nahrávku, tak dobře,“ řekl už dříve reportérům architekt, když byl s nahrávkou konfrontován. „Něco je na té nahrávce, ale detaily si nepamatuju. Mně jde jenom o to, kdo mi zaplatí práci.“
  • Seznam Zprávy mají k dispozici i výsledný projekt, který architekt Ševčík v roce 2013 pro půdní prostory vypracoval. Zároveň získával zakázky od městské části Brno-střed, kde Vaňková dělala radní.
  • Ševčík nakreslil rekonstrukci dvou bytů v nejvyšším patře historického domu, které mají dohromady 300 metrů čtverečních plus dalších 20 čtverečních metrů balkonů.
  • Opět však návrh zaslal Pavlu Hubálkovi, i když prostory měli pronajaté švagr nynější primátorky Vaňkové a jeho přítelkyně. Není to jeho jediná propojka s Vaňkovou - brněnská primátorka loni dokončila svůj dům na parcele, kterou původně vykoupil právě Hubálek.

Přepis na bílé koně

Švagr primátorky Ondřej Vaněk se nakonec přidělených půdních prostor vzdal, aniž by je opravil.

Kolem půdních prostor se pak začal odvíjet další příběh, který zaznamenali policisté ve vypracovaném textu nového obvinění Janoškové s Hlubockou, z něhož Seznam Zprávy výše citovaly.

Když totiž příbuzní nynější primátorky Vaňkové půdní prostory k přestavbě na bydlení nevyužili, nevrátili je do městského bytového fondu.

Místo toho je od nich podle policie převzali bílí koně skupiny, která se je pokoušela za milionové úplatky „udat“ dále. A o to, aby městská část na tyto falešné nájemce půdy přepsala, požádali radnici podle policie přímo příbuzní Markéty Vaňkové. V roce 2014 podali oficiální žádosti o převod na bratra obviněné Janoškové a na jeho přítelkyni.

Z dřívějška pak má policie výpověď už zmíněného obviněného Pavla Hubálka, že o vrácení rozhodla Markéta Vaňková, která v té době potřebovala peníze a za půdy ve vlastnictví města podle Hubálka dostala 1,2 milionu korun jako odstupné.

Hubálek do protokolu uvedl, že částku poslala Vaňkové obviněná Monika Janošková, která následně prostory obsadila svými lidmi.

Janošková o tom vypovídat odmítla a Vaňková to dlouhodobě odmítá. „Hubálek mi nikdy žádné peníze nepředal,“ uvedla už v roce 2020 a i později opakovala, že se nedopustila ničeho nelegálního.

Zda tomu tak bylo, policisté stále prověřují. Vaňková ani žádný z jejích příbuzných v té souvislosti dodnes obviněn není.

Foto: Seznam Zprávy

Jak měl vypadat dle projektu byt pro Vaňkovou v městských prostorách.

Švagr primátorky Ondřej Vaněk reportérům dříve popřel, že by řešil bydlení společně s Vaňkovou. Policistům ale řekl, že listinu o převodu připravil společně s manželem političky Tomášem Vaňkem, osobní údaje nového nájemce dodal podle něj právě on. Tomáš Vaněk však policistům naopak vypověděl, že listinu vidí poprvé a neví, kdo ji vytvořil.

Tomu detektivové podle nových zjištění neuvěřili. „Zjištění posilují podezření policejního orgánu, že žádosti o převod nájemních práv a povinností k předmětným půdním prostorám vytvořil Tomáš Vaněk společně se svým bratrem Ondřejem Vaňkem,“ sumarizují policisté. A dodávají, že podle výpovědi obviněného Hubálka na radniční podatelnu listiny odnesla sama Vaňková.

A opět hlasovali spolustraníci

Reportéři přitom zrekonstruovali, že radnici při přepisu půdních prostor na nové nájemce opět reprezentovali spolustraníci Markéty Vaňkové. A rada, stále ve složení s Vaňkovou, Kerndlem či Bradáčem, přepis na bílé koně s falešnými dokumenty opět posvětila.

Podle Hubálkovy výpovědi pak měli bílí koně přidělené prostory držet, dokud se nenajde vhodný zájemce. Bratr obviněné Janoškové policistům přiznal, že půdní prostory on ani jeho přítelkyně nikdy opravit, nebo v nich bydlet, nechtěli. Neměli na to ani peníze. Bankovní výpis, který byl přiložený k žádosti a podle něhož měl mít na účtu 1,2 milionu korun, byl falešný.

A Monika Janošková s Denisou Hlubockou jsou dnes obviněny z toho, že od jednoho ze zájemců následně vybrali úplatek 4,9 milionu korun.

Foto: Seznam Zprávy

Takto radní v roce 2014 odsouhlasili, že lukrativní půdy skončí u bílých koňů dnes stíhaných žen.

Prověřování dalších aktérů pokračuje. Když policisté zjišťovali, kdo v městských bytech reálně bydlí, zjistili, že je spravuje muž, který k nim vůbec nemá nájemní smlouvu s městem, a ten je i opravil. V jednom z nich žilo šest studentek, které mu za to platily horentní nájemné. Druhou z rekonstruovaných půdních prostor prostřednictvím služby Airbnb pronajímal turistům.

ODS v bytové kauze

O tom, že vlivní občanští demokraté přidělování městských nemovitostí v Brně manipulují, detektivům vypověděl starosta jihomoravské vesnice Rojetín Pavel Hubálek, stíhaný za podvody s městskými byty. Ten se policistům přiznal, že s byty skutečně manipuloval, podle něj byl ale součástí masivního systému, který udržovali v chodu především politici ODS. Těm dle jeho slov nosil za zmanipulované privatizace od „klientů“ milionové úplatky. A to od roku 2010.

Reklama

Doporučované