Hlavní obsah

„Mám svědomí čisté,“ reaguje primátorka na další kauzu privatizací v Brně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Brněnská primátorka Markéta Vaňková říká, že se v kauze půdních prostor nedopustila ničeho nezákonného.

Reklama

Policie stíhá dvě ženy, že manipulovaly s prostory na lukrativní adrese v centru Brna. Případ se týká půdních prostor v ulici Hlinky a vypovídala v něm i primátorka. „Nejednala jsem protiprávně,“ reaguje Markéta Vaňková (ODS).

Článek

Dva prostory s více než stometrovou rozlohou se mohly proměnit v exkluzivní bydlení v centru města.

Radnice ovládaná ODS je původně přidělila švagrovi brněnské primátorky Markéty Vaňkové. Policie přitom pracuje s verzí, že v podkrovních prostorách měla bydlet právě Vaňková.

Kriminalistům to řekl stíhaný expolitik Pavel Hubálek a vypovídá o tom i nahrávka, na níž mluví architekt projektu Robert Ševčík.

Podle zjištění Seznam Zpráv nyní skončily ve vazbě dvě ženy. Jsou stíhané pro podezření z podvodu. Právě kvůli neoprávněnému nakládání s nebytovými prostory na stejné adrese.

Primátorka okolnosti případu kriminalistům popsala před dvěma lety. „Od té doby se policie neozvala. Ale samozřejmě uvidíme. Pokud je na stole tato adresa, je možné, že budu znovu kontaktována. Nicméně mám svědomí čisté,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Stíhaný Pavel Hubálek policistům řekl, že půdní prostory měly být původně nachystané pro vás. Vyplývá to i z nahrávky architekta Roberta Ševčíka, který se měl podílet na úpravě těchto míst. Bylo to tak?

Obecně mohu říct, že mám naprosto čisté svědomí. V té věci jsem podala vysvětlení policii. Myslím, že to bylo už před dvěma lety, kde jsem přesně popsala, jaký byl můj případný vztah k nebytovým prostorám na této adrese. Je evidentní, že se tím policie dál zabývá, a vzhledem k tomu by nebylo vhodné cokoli vzkazovat přes média.

Víte o tom, že jsou trestně stíhány dvě ženy, které s bytem podle policie později nakládaly?

Další informace k tomu nemám. Mám jen informaci, která byla zveřejněna z úrovně vrchního státního zastupitelství. Z toho je patrná adresa. O které konkrétní osoby se jednalo, čeho se měly dopustit a proč jsou tam vazební důvody, vůbec netuším.

Znovu opakuji, že z mého pohledu není nic, co by v mém předchozím jednání mělo být shledáno jako protiprávní. Nicméně budu zvědavá na další vývoj ve věci.

Aktuálně vás tedy policie nekontaktovala?

Bylo to v létě před dvěma lety. Od té doby se policie neozvala. Ale samozřejmě uvidíme. Pokud je na stole tato adresa, je možné, že budu znovu kontaktována.

Můžete potvrdit, že jste v minulosti o půdní prostory měla zájem?

Znovu opakuji, že bych se k tomu nerada vyjadřovala. Právě proto, že je to předmětem prověřování.

Co říkáte z pohledu primátorky Brna na to, že policisté řeší další problematický případ privatizace obecního majetku?

Pokud existuje jakékoli podezření na páchání trestné činnosti, tak je naprosto v pořádku, že se tím příslušné orgány zabývají. Pokud by dokázaly, že docházelo k nějaké trestné činnosti, tak je namístě volit příslušné procesní kroky. Na druhou stranu z informací, které jsem měla na počátku, musím říct, že osoba Pavla Hubálka je pro mě tou, u které z mého pohledu vše nasvědčuje tomu, že se dopouštěla podvodů bez jakékoli spolupráce a zapojení politiků. Informace k tomu, že jsem se měla dopouštět trestněprávních činností, nejsou pravdivé.

Nicméně nepopíráte, že v půdních prostorách na Hlinkách jste původní zájem měla?

Nic takového rozhodně neříkám. Ani to nepopírám, ani to neschvaluji. Policii jsem se podrobně vyjádřila, jaké bylo moje případné angažování v nebytových prostorách na této adrese. Nechme na policii, aby si to zhodnotila sama.

(V roce 2020 Vaňková v prohlášení na webu brněnské ODS popřela, že by byl bytový dům v ulici Hlinky připravován pro ni, pozn. red.)

Jste čelná představitelka města. Řekla jste, že máte naprosto čisté svědomí. Může případ nějak ohrozit vaše další politické působení?

Samozřejmě uvidím, jak se celá věc bude nadále vyvíjet. Přiznám se, že mě udivuje, že se tato záležitost řeší a že někdo může mluvit o tom, že bych se dopouštěla nějakého trestněprávního jednání v době před deseti lety.

Nicméně obecně nemám ráda, když jsou politici spojováni i s nějakým podezřením, že se mohli dopustit něčeho nekalého. V tomto smyslu mi to příjemné není. A pokud by vůči mně byly nějaké intenzivní nátlaky, tak bych samozřejmě zvažovala, jaký to má vliv na mou funkci. Znovu ale opakuji, že jsem se ničeho špatného nedopustila. Jsem sama zvědavá, k čemu policie dospěla. Pokud by dospěla k tomu, že jsem se něčeho trestněprávního dopustila, tak by to bylo velmi zajímavé pro další prokazování. Tak tomu prostě není.

Reklama

Doporučované