Hlavní obsah

Zakleknutí chlapce na Babišově mítinku bylo podle GIBS v pořádku

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Mítink příznivců Andreje Babiše, Klobouky.

Reklama

Chlapec podle závěrů inspekce vypadal starší a nejevil známky autismu. Zákrok i použití donucovacích prostředků byly podle inspekce v pořádku.

Článek

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyhodnotila zákrok jihočeských policistů na mítinku ANO v Borovanech na začátku srpna. Tři policisté tehdy zaklekli školáka s poruchou autistického spektra, který předtím poodnesl reproduktor.

„Policisté v rámci plnění svých služebních úkolů reagovali na nezákonné jednání mladého muže, který odnášel zvukovou aparaturu, a proto se rozhodli tohoto muže legitimovat,“ popisuje policejní zákrok v tiskové zprávě mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Policisté na sobě neměli uniformy, jeden z nich měl na hlavě červenou kšiltovku podporovatelů Andreje Babiše. Chlapec nevěděl, že jsou to policisté, a nechápal, co po něm chtějí, popsala později jeho matka. Podle inspekce se ale policisté prokázali dostatečně.

„Předtím než provedli služební zákrok, se opakovaně prokázali služebním průkazem a bezprostředně vyzvali muže, aby předložil občanský průkaz. Ten výzvy neuposlechl a ve snaze odejít z místa pryč navíc užil aktivního pohybu proti jednomu z nich. Následně policisté za použití hmatů a chvatů svedli mladého muže na zem,“ uvádí mluvčí.

Muž se podle GIBS vizuálně jevil jako osoba zjevně starší patnácti let a v danou chvíli nevykazoval žádné známky autismu. Až po ukončení služebního zákroku jeho matka sdělila policistům, že se jedná o patnáctiletého chlapce, který trpí poruchou autistického spektra.

„Dále je důležité uvést, že užitím donucovacích prostředků nebylo způsobeno mladistvému žádné zranění,“ píše mluvčí.

O zákroku reportoval týdeník Respekt a na zasahující policisty se snesla kritika. Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že je zákrokem znechucený.

„Nepřipustím, aby příslušníci Policie ČR nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy,“ dodal policejní prezident.

GIBS ale došla k závěru, že zákrok i použití donucovacích prostředků byly oprávněné, přiměřené a v souladu s právními předpisy i interními akty řízení Policie České republiky. Spis inspekce uložila do archivu.

Reklama

Doporučované