Hlavní obsah

Opozice obstrukcemi opět zabránila odvolání Köppla z RRTV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Reklama

aktualizováno •

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání podle koaličních zákonodárců porušil zákon, když pomáhal v prezidentské kampani šéfa ANO Andreje Babiše. Podle hnutí ANO se Daniel Köppl ničeho nedopustil.

Článek

Koaliční poslanci chtěli ještě v úterý definitivně rozseknout případ setrvávání Daniela Köppla v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). I přes jejich odhodlání jednat třeba přes noc, se jim to nepodařilo. Opozice bod opět vyobstruovala.

Opoziční poslanci použili stejnou taktiku jako v uplynulých týdnech a měsících. Nejprve přes dvě hodiny zařazovali nové body na program jednání. Později, těsně před bodem k odvolání Köppla, si opoziční hnutí SPD a ANO vzaly přestávku - do konce jednacího dne. A to proto, že po odvolávání měly následovat body týkající se voleb, včetně zavedení korespondenční volby, proti které je zejména hnutí SPD. Schůze tak byla přerušena do středečního rána.

O tom, že by kvůli svým aktivitám ve prospěch hnutí ANO a jeho předsedy Andreje Babiše neměl být dále členem Rady, rozhodl už začátkem února volební výbor, který plénu Sněmovny doporučil Köpplovo odvolání. To se však zatím nedařilo, zejména kvůli obstrukcím.

Koalice odvolávání Köppla nakonec zařadila na dnešní jednací den a její poslanci byli připraveni ho dotáhnout do konce.

„Není možné dál ohrožovat důvěru a nezávislost veřejnoprávních médií. Bod je pevně zařazený a může být projednáván až do noci. Naše odhodlání jsme avizovali,“ řekla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Předseda poslaneckého klubu STAN Josef Cogan potvrdil, že jsou připraveni na jednání po 19., 21. i 24. hodině. „Uvidíme, jak dlouho chtějí bránit někoho, kdo zjevně porušuje zákon. Budeme tady řešit jednoho člověka, který porušuje zákon, a strávíme na tom x hodin celá Poslanecká sněmovna.“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Daniel Köppl na snímku z loňského září během kampaně ANO.

Zástupný problém, zní z ANO

Představitelé ANO ještě před začátkem jednání potvrdili, že se budou snažit bod, který se týká poradce 1. místopředsedy hnutí Karla Havlíčka, obstruovat.

Šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová uvedla, že podle ní je důvod odvolání Köppla jiný než porušení zákona, kterého se dopustil vystoupením ve volební kampani.

„Myslím, že to je zástupný problém, pětikoalice si vymyslela porušení zákona. Daniel Köppl nic neporušil. Myslím, že to místo je pro někoho jiného. Potřebují uspokojit někoho, kdo má málo. Své si k tomu řekneme,“ prohlásila Schillerová s tím, že k tomu vystoupí řada kolegů.

Köppl není nestranný, usoudil legislativní odbor Sněmovny

Že Daniel Köppl není nestranný a veřejně podporoval prezidentského kandidáta Andreje Babiše, potvrdil legislativní odbor Poslanecké sněmovny.

Köppl se chce obrátit na soud

Sám Daniel Köppl už dříve Seznam Zprávám potvrdil svůj záměr obrátit se na soud, pokud k jeho odvolání z rady dojde. „Už za sebou mám nějaké konzultace,“ uvedl. Kdyby prý neměl pocit, že to bude mít naději na úspěch, nepouštěl by se do toho.

Koaliční poslanci chtějí Köppla z RRTV odvolat, protože podle nich není nestranný. Odvolávají se zejména na jeho vystoupení v České televizi 14. ledna po sečtení hlasů v prvním kole prezidentských voleb.

Köppl tehdy v živém vysílání vystupoval jako člen marketingového týmu kandidáta Andreje Babiše (ANO). „My jsme s tou kampaní začínali relativně pozdě. Ostatní protikandidáti měli několik let nebo několik měsíců na to, aby kampaň vedli,“ řekl například.

Podle odůvodnění k odvolání, které je ve Sněmovně připraveno, je z formulace odpovědí patrná „vysoká míra identifikace jmenovaného s volební kampaní Andreje Babiše“.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání

Takzvaná „Velká rada“ vykonává státní správu v oblasti rozhlasového a televizního vysílání. Rada uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, vede evidenci provozovatelů vysílání, ukládá sankce, monitoruje obsah rozhlasového a televizního vysílání a další.

Rada má ze zákona 13 členů, které na návrh Poslanecké sněmovny jmenuje a odvolává předseda vlády. Jejich funkční období je šest let.

Mimo to Köppl stále působí jako poradce místopředsedy hnutí a Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka a poslankyně ANO Jany Pastuchové.

Reportéři Seznam Zpráv ho loni v létě několikrát potkali i na kampani hnutí ANO, kdy Babiš objížděl republiku ve svém obytném voze. Staral se tam například o zásobení stánku propagačními materiály.

Členové RRTV podle zákona o radě nesmějí vykonávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch. Na veřejnosti musí vystupovat nestranně a nesmějí zpochybňovat nezávislost nebo nestrannost rady.

Reklama

Doporučované