Hlavní obsah

Köppl mohl porušit zákon, potvrdil legislativní odbor. Trumfy drží koaliční poslanci

Foto: Tomáš Tkáčik, ČTK

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Daniel Köppl.

Reklama

„Je nepochybné, že veřejně podporoval prezidentského kandidáta,“ popsal legislativní odbor Sněmovny počínání člena RRTV Daniela Köppla. Zástupci vládní koalice by podle vyjádření pro Seznam Zprávy mohli prosadit jeho vyhození.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslanecká sněmovna se chystá hlasovat o vyloučení Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Bývalý novinář a člen rady, která má dohlížet na nezávislost vysílání, dlouhodobě vystupoval v mediálním týmu hnutí ANO. Podle čerstvého stanoviska legislativního odboru Sněmovny tím Köppl mohl porušit zákon o rozhlasovém a televizním vysílání.

Ve čtvrtek bude volební výbor Sněmovny hlasovat o tom, zda poslancům doporučí Köppla z rady vyloučit. Seznam Zprávy oslovily členy výboru. Z jejich reakcí vyplývá, že by koaliční poslanci mohli Köpplův odchod prosadit. Piráti, kteří s návrhem přišli, se navíc opírají o stanovisko legislativního odboru.

Daniel Köppl, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, na sebe upozornil krátce po uzavření prvního kola letošních prezidentských voleb. Štábu České televize popisoval, jakou strategii ANO chystá ve druhém kole.

Znovu tak připomněl svoji dvojí roli: na jednu stranu je státem placený za to, aby hlídal nestrannost a vyváženost televizního a rozhlasového vysílání. A zároveň pracuje pro Andreje Babiše, politika a ovládající osobu holdingu, do kterého patří několik velkých českých médií.

Sám Köppl odmítá, že by byl ve střetu zájmů.

„Já nevystupuji ve prospěch hnutí ANO. Já pracuji jako asistent pro pana Havlíčka, ne pro pana Babiše. Pomáhám mu s analýzami, s podklady, s věcmi, které jsou potřeba. A to je všechno, co víc k tomu dodat,“ řekl pro Seznam Zprávy Köppl.

Realita je ale jiná - Köppl byl opakovaně vidět během prezidentské kampaně hlavního muže ANO Andreje Babiše. A jak upozorňují Piráti, kteří ho navrhli odvolat z rady, Köpplovo jméno figuruje i na transparentním účtu ANO k senátním volbám 2022. Köppl je přitom členem RRTV už od roku 2021. Zákon o televizním a rozhlasovém vysílání zakazuje, aby člen rady vystupoval ve prospěch politické strany nebo hnutí.

Foto: Seznam Zprávy

Transparentní účet ANO k senátním volbám 2022. Köppl je členem RRTV od roku 2021.

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová očekává, že volební výbor ve čtvrtek doporučí odvolání Köppla z rady kvůli závažnému porušení rozhlasového zákona.

„Rada, jíž je součástí, posuzuje objektivitu a vyváženost televizních a rozhlasových pořadů. Jak asi může takový úkol plnit jeden z blízkých spolupracovníků Andreje Babiše? Musíme chránit nezávislost médií a vymáhat dodržování zákonů. Ne jít na ruku mediálnímu magnátovi. Děkuji rovněž Legislativnímu odboru Poslanecké sněmovny, který jasně pojmenoval rizika porušení zákona ze strany Daniela Köppla,“ uvedla pro Seznam Zprávy Richterová.

Legislativní odbor se otázkou Köpplova politického angažmá zabýval právě na popud pirátky Richterové.

„Je zcela nepochybné, že jmenovaný veřejně podporoval prezidentského kandidáta,“ píše se ve stanovisku legislativního odboru. A protože kandidát na prezidenta představuje určité politické názory, lze mít pochybnost o nezávislosti a nestrannosti Köppla coby člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Zároveň se legislativní odbor vyjádřil i k tomu, jestli podpora Babiše znamená podporu konkrétní politické strany. A tady zdůrazňuje, že Babiš nekandidoval jako občanský kandidát, který sbírá podpisy podporovatelů, ale že svoji kandidaturu opřel o podpisy poslanců hnutí ANO. Sám Babiš ostatně po volbách několikrát zopakoval, že kandidoval jako představitel ANO.

Celé stanovisko legislativního odboru se dá shrnout do dvou vět: Köppl prokazatelně mohl porušit zákon a o jeho dalším osudu teď musí rozhodnout Poslanecká sněmovna.

„Ta situace se nám jeví dosti jednoznačná“

Poslanci můžou člena rady odvolat pouze v případě, že poruší zákon o televizním a rozhlasovém vysílání. V praxi ale při hlasování zřejmě dojde na porovnání koaličních a opozičních sil.

Seznam Zprávy oslovily všechny členy volebního výboru. Z jejich odpovědí vyplývá, že koaliční poslanci, kteří drží ve výboru i v celé Sněmovně většinu hlasů, zřejmě doporučí Köppla z rady vyhodit. Představitelé ANO a SPD byli naopak zdrženliví.

„Nejspíš to odvolání podpoříme. Ta situace se nám jeví dosti jednoznačná,“ uvedl člen volebního výboru Jan Lacina ze STAN. Podobně se vyjádřili i jeho spolustraníci Petr Letocha nebo Milada Voborská. „Já se domnívám, že člen RRTV by měl být nestranný, takže jeho aktivní angažmá pro hnutí ANO ho diskvalifikuje pro členství v radě,“ uvedla Voborská.

Také Jan Jakob, jediný zástupce TOP 09 ve volebním výboru, se vyjádřil jasně. „Jednoznačně podpořím návrh, aby výbor doporučil Poslanecké sněmovně odvolání pana Köppla. Jeho vystupování i pracovní vazby jsou dle mého názoru v přímém rozporu se zákonem,“ uvedl Jakob.

Další členové ze STAN, ODS a KDU-ČSL na dotaz redakce uvedli, že se rozhodnou podle informací, které zazní na jednání výboru.

Naopak představitelé opozice mluví o tom, že odvolání Köppla souvisí s vyostřenou rétorikou kolem prezidentských voleb. „Jak bude hlasovat hnutí ANO, nevím. Kolem voleb se všechno vyostřilo. Je to ke zvážení,“ napsal redakci člen výboru za ANO Stanislav Berkovec. Další opoziční poslanci, včetně Jaroslava Foldyny (SPD), napsali, že se rozhodnou až během jednání výboru.

Samotná Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se minulý týden usnesla, že Daniel Köppl by svým angažmá v marketingovém týmu prezidentského kandidáta Andreje Babiše mohl porušovat zákon o rozhlasovém a televizním vysílání a být ve střetu zájmů.

„Rada konstatuje, že skutkový stav ve věci podezření na střet zájmů člena rady Mgr. Daniela Köppla nasvědčuje tomu, že mohlo dojít k porušení ustanovení § 7 odst. 12 a 14 zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, v aktuálním znění, čímž mohla být narušena jeho nestrannost a nezávislost jako člena rady, popřípadě i zpochybněna důvěra v nezávislost a nestrannost rady jako celku,“ uvedl ve zprávě předseda RRTV Václav Mencl.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má 13 členů. Köppla vybrala Sněmovna v červenci 2021, do volby ho nominovalo ANO. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Sleduje také obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.

Reklama

Doporučované