Hlavní obsah

ANO mobilizuje Čechy peticemi, prý to není kampaň. Úřad to vidí jinak

Foto: Jiřina Marešová, Seznam Zprávy

Petiční stánky ANO na pražském Andělu.

Reklama

Hnutí ANO na začátku roku slíbilo, že mobilizuje občany proti euru či korespondenční volbě. Už dva týdny vede intenzivní petiční kampaň. Reportérky Seznam Zpráv se na ni zašly podívat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ulice před vstupem do metra na pražském Andělu začíná s lepšícím se počasím lákat nejen buskery a další umělce či prodejce. Ve středu v podvečer pod ještě bezlistými pavlovniemi rozbalila svůj stánek skupina seniorů z hnutí ANO. Neláká na blížící se evropské volby, ale na čtveřici peticí.

„Poslední nástroj, který máme, je obrátit se na občany,“ řekl k tomu už dříve poslanec Radek Vondráček. „Připravíme celoplošnou petiční akci po celé zemi, kde budeme mobilizovat občany celé České republiky,“ ohlásil v polovině ledna místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Mobilizace v podání skupinky na pražském Andělu se prý zatím daří úspěšně. „Za ty dvě hodiny máme podepsaných několik archů,“ říká reportérce jedna ze seniorek a zalistuje deskami, které varují, že na nich podepsaní občané nesouhlasí s tím, aby byla v Česku koruna nahrazena eurem.

ANO chce mobilizovat Čechy

O výzvě představitelů hnutí ANO jsme psali letos v lednu.

„Nejvíc táhnou petice proti euru a nelegální migraci, vetu už lidé tolik nerozumí, musíme ho vysvětlovat,“ přidá se šedovlasý zhruba sedmdesátník v zelené bundě, který stánek také obsluhuje. Po reportérce zároveň žádá novinářský průkaz. „Tady se pořád motá spousta divných lidí, kteří s námi chtějí komunikovat,“ vysvětluje.

Seniorovy kolegyně mezitím stihnou přesvědčit starší manželský pár. Dobře oblečená dvojice s čerstvým opálením podepíše všechny. „Se vším souhlasím,“ řekne stručně podporovatel.

Skupinu straníků doprovází i člen Mladého ANO. Kudrnatý kluk s brýlemi se snaží lidi i aktivně oslovovat, chytí se prý ale tak jeden z 15. Mnoha lidem prý vadí i spojení s hnutím ANO. „Říkají, že nechtějí euro, ale petici nechtějí podepsat kvůli hnutí. Někteří jsou i sprostí, jeden pán na mě třeba křičel, že… jak to říct slušně… vykonává sexuální akt na předsedovi Andreji Babišovi,“ rozesměje se.

Petice hnutí ANO

  • Jsme proti přijímání nelegálních migrantů.
  • Nechceme vyměnit českou korunu za euro.
  • Nechceme zrušit ani omezit právo veta pro Českou republiku.
  • Jsme proti zavedení korespondenční volby.

Je to, nebo není součást kampaně?

Petiční stánky s logem hnutí obklopené členy ANO a Mladého ANO se vyrojily v posledních dvou týdnech po celé republice.

Na podpisové místo se v týdnu přijela podívat i třeba předsedkyně poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová. Všechny stánky jsou kromě textů peticí viditelně označeny i  logem hnutí ANO.

Jako součást kampaně před blížícími se volbami do Evropského parlamentu to však hnutí ANO nepočítá. Stejně tak výdaje spojené s petiční kampaní nezapočítává do nákladů na volební kampaň.

„Kampaň k volbám bude začínat až příští měsíc, tohle nic takového není,“ vysvětlovala dobrovolnice u jiného petičního stánku v centru Prahy, se kterou reportérka hovořila o týden dříve.

Hnutí ANO výdaje spojené s peticemi neuvádí ani na transparentním účtu zřízeném k volbám do Evropského parlamentu. Je však nutné dodat, že náklady strany většinou zaúčtují zpětně.

Rakušanovy výjezdy STAN do kampaně zahrnul

Na rozdíl od hnutí ANO zahrnuje ministr vnitra Vít Rakušan do kampaně od konce ledna náklady na své Debaty bez cenzury. Více o tom, kolik stojí, jsme popsali v tomto článku.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí to vidí jinak. „Dle mého názoru o kampaň, pokud tam mají logo, jde. Je to prostě propagace toho hnutí,“ okomentovala situaci členka úřadu pověřená dohledem nad volbami do Evropského parlamentu Aneta Pinková.

Strany by měly tuto svoji propagaci zahrnovat do nákladů na volební kampaň od 26. ledna, kdy prezident republiky Petr Pavel oficiálně vyhlásil termín voleb. Úřad připouští pouze tři výjimky.

Zjednodušeně jde o organizační akce, typově třeba sjezdy, dále propagační činnost dlouhodobě nesouvisející s kampaní, třeba provozování webových stránek strany či hnutí nebo tiskové konference. Třetí výjimku tvoří informování o činnosti představitelů strany, kteří vykonávají nějakou veřejnou roli – jedná se o akce starostů, poslanců a dalších.

Mluvčí hnutí Martin Vodička si však stojí za tím, že nejde o kampaň a není nutné náklady na petiční stánky do kampaně vyúčtovávat. „Na petičních místech nejsou rozdávány žádné informační letáky ani jiné propagační materiály a sběr podpisů zajišťují členové hnutí ANO a Mladého ANO samozřejmě bez nároku na honorář. Z těchto důvodů také sběr podpisů na petiční archy nezahrnujeme do volebních nákladů,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované