Hlavní obsah

ANO v Brně? Semkli jsme se a budeme bohatá nevěsta, říká Schillerová

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Exministryně financí uvažuje, že bude doma v Brně kandidovat v komunálních volbách, aby pomohla kolegům v hnutí ANO.

Reklama

„Současná koalice v Brně vládne tři a půl roku. Nevidím žádné výsledky,“ říká šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Článek

Doma v Brně v pondělí otevřela poslaneckou kancelář. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová chce dál spoluřídit celostátní ANO, přesto si zvyká na novou roli. V Brně se jako členka obnovené místní organizace pokusí o restart pošramocené filiálky Babišova hnutí.

Do ANO vstoupila teprve loni na podzim. Kolegové na jižní Moravě její pomoc potřebují. Vítěze minulých komunálních voleb ve druhém největším městě Česka téměř pohřbily vnitrostranické spory po korupční kauze Stoka. Šéf hnutí Andrej Babiš v červnu 2020 posvětil zrušení organizace s více než dvěma sty členy.

Nyní má kdysi největší organizace ANO okolo stovky členů. A Schillerová si obnovu buňky pochvaluje. „Bála jsem se rozhádaného pytle blech. Ale na jihu Moravy jsme se dokázali semknout,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Hnutí v Brně chce pomoci k návratu do vedení města. „Budeme co nejbohatší nevěsta pro případného koaličního partnera,“ dodává.

Některá média dokonce spekulovala, že do komunálních voleb půjdete v Brně jako lídryně a kandidátka na primátorku. Tohle tedy můžete odmítnout?

Tato možnost na stole nebyla nikdy. Zrodilo se to tady jako nějaká spekulace a já jsem se k tomu nevyjadřovala. Získala jsem poslanecký mandát a také asi 23 tisíc preferenčních hlasů. Cítím velký závazek vůči voličům a jsem vázaná na celostátní úroveň. Práce tam vyžaduje plné nasazení. Navíc jsem šéfka největšího opozičního klubu. Musím tam neustále být a koordinovat naše postupy, řešit problémy klubu. Tomu se chci věnovat na plný úvazek.

Do komunálních voleb doma v Brně tedy nezasáhnete?

Budeme se ještě s kolegy z jihomoravské centrály hnutí bavit, jakým způsobem bych je podpořila. Možná půjdu na kandidátku na nějaké zadní místo a určitě je podpořím v kampani. Pro mě je Brno rodné město, srdcovka. Pomůžu, jak budu moct. Budu chodit na setkání s občany, na mítinky, odpovídat na nepříjemné otázky. Ostatně to dělám celou dobu, kdy jsem ve vysoké politice.

Přestože v komunálních volbách nemá kroužkování takovou sílu jako v případě těch sněmovních, voliči vás mohou i zespod kandidátky dostat do zastupitelstva. Nechala byste si v takovém případě mandát brněnské zastupitelky?

To je moc kdyby. Ještě uvidíme, jestli vůbec na kandidátce budu. Pokud bych byla vykroužkovaná nahoru, asi bych musela důvěru přijmout. Zatím mě požádali o podporu v kampani, což jsem slíbila. Ale nejen v Brně. Jsem ve spojení s dalšími organizacemi v rámci Jihomoravského kraje. Kdo mě z kolegů požádá, tak jej v komunálních či senátních volbách podpořím.

Předpokládám, že účast hodně závisí na vaší úvaze. Podle čeho se rozhodnete?

Podle toho, jakou budu cítit podporu členské základny a jaký bude její názor. I když jsem ještě coby nestranička přijímala roli lídryně do sněmovních voleb a nyní odtud získávám nominaci do vedení hnutí ANO, tak všude říkám, že je pro mě nejdůležitější podpora členské základny. Nechci být dosazený člověk, ale cítit, že lidé za mnou stojí a chtějí, abych někde působila. Nikam se netlačím.

Kauza Stoka a dopad na ANO

Korupce na radnici se podle státního zastupitelství odehrávala při zadávání veřejných zakázek v letech 2015 až 2019. Získávaly je vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Úplatky činily obvykle deset procent ceny zakázky. Firem zúčastněných v systému bylo několik a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní podle obžaloby dělaly takzvaně křoví. Výše úplatků podle žalobkyně dosáhla až 47 milionů korun, šlo o 27 zakázek městské části Brno-střed a o další desítky ovlivněných zakázek na správě nemovitostí městské části. Bývalý místostarosta a radní městské části Jiří Švachula (dříve ANO) vinu popírá.

Případem se soud začal zabývat v září 2020, zhruba rok a půl po policejní razii na radnici Brno-střed. Soud vyslýchal jednotlivé obžalované, následně svědky, četly se listinné důkazy, soud přehrával i odposlechy. Závěrečné řeči zazněly loni v září. Soud měl rozhodnout v polovině prosince, jednání tehdy ale odvolal z organizačních důvodů.

Korupční kauza vyústila do velkých problémů hnutí ANO v Brně, které vyvrcholily vystoupením několika politiků včetně bývalého primátora a kandidáta na jihomoravského hejtmana Petra Vokřála z ANO. Předloni v půlce června republikové předsednictvo rozpustilo celou brněnskou buňku hnutí, nová brněnská organizace formálně znovu vznikla loni na začátku března.

ANO na jižní Moravě zažívá restart po korupční kauze Stoka. Vedení hnutí v důsledku zrušilo brněnskou buňku s více než 200 členy. Po obnově organizace je v ní asi polovina členů. Považujete revizi za dokončenou?

Když jsem přijala pozici lídryně do parlamentních voleb, tak jsem tady neměla skoro žádné vazby do politických struktur. Nebyla jsem členka ANO a znala jsem jen pár členů. Přijala jsem úkol s pokorou a zároveň s velkým strachem. Věděla jsem, že organizace se znovu teprve rodí a prošla si krizí. Věděla jsem o různých vnitrostranických sporech. Bála jsem se, že budu lídrovat pytel rozhádaných blech. Ale byla jsem velmi příjemně překvapená, že jsme se dokázali semknout. Jsem velmi konsenzuální člověk. Nikomu nestraním, všechny hodnotím podle práce. Měla jsem pocit, že jsem kolegy dokázala strhnout a dokázali jsme udělat výsledek.

Na jižní Moravě skončilo ANO v loňských sněmovních volbách druhé s 25 procenty, koalice SPOLU měla přes 30 procent.

Samozřejmě jsem chtěla vyhrát. To se nepodařilo. Ale přes všechny problémy organizace a celého hnutí ANO, výsledek považuji skoro za zázrak. Celostátně jsme sice nevyhráli, ale získali jsme o jeden mandát navíc než v předešlém volebním období. Tady na jižní Moravě hodně komunikuji s jednotlivými organizacemi. V době covidu je to hodně online. Kolegové říkají, že je pro ně hodně osvěžující, když se mohou poptat na situaci v centru a když jsem jim mohla vysvětlit různé pseudokauzy, které nás pronásledovaly. Mám z toho dobrý pocit.

Současné vedení Brna je neviditelné. Nevíte o něm. Nevidíte žádný dokončený projekt z těch úžasných, které už byly připraveny.
Alena Schillerová, ANO

Když se tady v Brně před lety hnutí ANO tvořilo, provázely to protesty zakládajících členů. Vadilo jim, že tam Jaroslav Faltýnek dosadil desítky členů, včetně později souzeného Jiřího Švachuly. Lze říci, že se nyní brněnská organizace znovu utváří podle politických standardů?

O minulosti místní organizace nic nevím. Má cesta do hnutí ANO byla úplně jiná. Nešla jsem po těch stranických linkách. Ale ani teď nezasahuji do výběru. Nikoho jsem nedovedla, na nikoho neukázala. Většinu lidí neznám. Procházejí standardním demokratickým procesem. Přihlásí se přesně podle stanov, je tam nějaká čekací lhůta a podmínky. Musí se to schválit na dalších úrovních. Před deseti dny jsem se připojila na sněm brněnské organizace a byla jsem příjemně překvapená, když jmenoval předseda René Černý počty nově se hlásících lidí. I přes nelichotivý punc, který tady hnutí získalo, mají zájem noví a mnohdy mladí lidé.

Brnu čtvrtým rokem vládne koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD. Její vznik prohlásil Andrej Babiš za megapodvod, když politici nakonec obešli vítězné hnutí ANO. Brno i nadále čeká na léta slibovaný koncertní sál či multifunkční arénu. Jak hodnotíte výsledky koalice?

Nevidím nic. Jsou tady tři a půl roku. Povídala jsem si s paní ve službách. Přišla řeč na komunální volby a říkám: ‚Víte, kdo je u vás primátor?‘ Ona mi říká: ‚No, ten od vás (Petr Vokřál – pozn. red.).‘ To mi tvrdila letos, v roce 2022. Odvětila jsem, že už tam není tři a půl roku. Chci tím parafrázovat, že současné vedení města je neviditelné. Nevíte o něm. Nevidíte žádný dokončený projekt z těch úžasných, které už byly připraveny. Několikrát jsem jednala jako ministryně s paní primátorkou Vaňkovou a jejím náměstkem Kerndlem o spolufinancování projektů. Když jsem se ptala, proč není dotažený projekt, bylo mi řečeno, že to museli celé předělat. Jsem jako buldok, jsem v manažerských pozicích celý život, ale někdy musíte dělat i mikromanagement. Nemůžete se spokojit s tím, že zadáte úkol a pak zjistíte, že není splněn. Nevím, jestli byly plány připravené dobře. Ale jako politik se přece zaseknu a udělám maximum, aby občané viděli výsledek.

Mluvíte o neviditelné koalici v Brně, ale ANO po rozkolu nemá v zastupitelstvu ani svou značku. Jeho osmnáct zastupitelů se rozdělilo do dvou klubů nezávislých. Co to vypovídá o roli opozice v zastupitelstvu?

To taky není dobře. Věřím, že se to po volbách změní a uděláme vše pro co nejlepší výsledek. Pro nás je cíl být v koalici a mít vliv na vedení města. Nemluvím o konkrétních funkcích, to není podstatné. Důležité je klíčové projekty pro občany posunout dál. Jeden klub se jménem ANO je samozřejmost.

Zmínila jste exprimátora Petra Vokřála, který z hnutí před dvěma lety odešel. Našlo ANO v Brně jeho nástupce, který bude lídrem do voleb? Mluvilo se například o bývalém rektorovi a poslanci Karlu Raisovi.

Pan profesor Rais je stejně jako já etablován ve Sněmovně, pracuje ve školském výboru. Myslím, že agend má na starosti hodně. Myslím, že nemusím nic tajit. Brněnská organizace nominovala na lídra pana René Černého (místostarosta brněnských Řečkovic – pozn. red.), budou jej schvalovat další. Je to šéf zastupitelského klubu, šéf brněnské organizace a zkušený komunální politik. Je potřeba, aby se politik na magistrátu dokázal rychle domestikovat. Usilujeme o takový výsledek, abychom v Brně mohli vládnout v koalici.

ODS v Brně vyhlásilo spolupráci s TOP 09, lidovci se Starosty. Uvažuje ANO o nějaké předvolební koalici?

Neuvažujeme. Koalice SPOLU se tady nedomluvila. Rozumím tomu. Něco jiného je být v Praze, a něco jiného být v Brně. Tady jde politika jiným směrem. Hnutí ANO chce být co nejbohatší nevěsta. Pro případného partnera po volbách.

A máte v Brně koaliční potenciál?

Uvidíme. To se řeší po volbách. Pokud uděláme dobrý výsledek, budeme bohatá nevěsta.

Reklama

Doporučované