Hlavní obsah

ANO požádalo o další mimořádnou schůzi k „Fialově“ kampeličce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Reklama

Poslanci se sejdou na další mimořádné schůzi týkající se premiéra Petra Fialy. Vazby na Podnikatelskou družstevní záložnu by měl na žádost hnutí ANO Fiala vysvětlovat už podruhé.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí ANO ve čtvrtek prostřednictvím předsedkyně svého poslaneckého klubu podalo návrh na svolání další mimořádné schůze. Chce na ní řešit propojení premiéra Petra Fialy (ODS) s Podnikatelskou družstevní záložnou, ve které měl v minulosti premiér uložený zhruba milion korun, o kterém se nezmínil v majetkovém přiznání. Se zjištěním přišly před časem Seznam Zprávy.

„Žádost jsem podala dnes v 9:55, termín ještě nemáme,“ potvrdila Seznam Zprávám předsedkyně klubu Alena Schillerová.

Mimořádná schůze ke kampeličce

Premiér Petr Fiala (ODS) musel své vazby a investice v malé kampeličce vysvětlovat opozici na mimořádné schůzi už letos v únoru.

Kvůli kampeličce, která fungovala jako jakýsi klub pro zvané a peníze v ní měli i další prominenti ODS, hnutí ANO svolává už druhou schůzi. Ta první se uskutečnila bez výsledku před dvěma měsíci. Hnutí ANO tehdy jen využilo schvalování programu k tomu, aby premiéra za podíl v záložně a jeho nevysvětlení tepalo. Program poté nebyl schválen.

„Je patrné, že jde o daleko větší kauzu. Doposud to bylo hlavně na úrovni netransparentnosti, praní peněz, financování kampaně premiéra nebo nepřiznání vkladu a podílu Petra Fialy na kampeličce. Nyní se ukazuje, že lidé z kampeličky si díky vazbám na politiky ODS vytvářeli vliv na státní organizace. Ať už tím, že obsazovali lukrativní posty, tak tím, že měli vliv na výběrová řízení,“ popsal Seznam Zprávám důvody pro svolání jednání místopředseda ANO Karel Havlíček.

A to ještě předtím, než vyšlo najevo, že kampelička podle nedávného zjištění reportérů Seznam Zpráv měla sehrát roli ve zmizení stamilionů korun z úspor tisíců lidí.

Případ záložna

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vývěsní štít záložny ve dvoře domu v Celetné ulici v Praze.

Podnikatelská družstevní záložna, v níž premiér Fiala investoval svého času skoro milion korun, byla v posledních letech problematická i z pohledu úřadů. Finanční analytický úřad, který má na starosti boj proti praní špinavých peněz, jí v roce 2021 udělil 150tisícovou pokutu právě za to, že nedostatečně naplňovala povinnosti podle AML, tedy zákona proti legalizaci zločineckých zisků.

Záložnu kárala za řadu nedostatků i Česká národní banka, která jí vyčítala například neexistující kontrolní systém. Za to jí předloni udělila pokutu 200 tisíc korun.

A je třeba připomenout také nedávné zjištění Seznam Zpráv, že se záložnou souvisí i zmizení peněz, za které chtěla Ukrajina nakoupit zbraně pro válku s Rusy.

Nakdy vedení Poslanecké sněmovny schůzi naplánuje, ještě není jasné. Organizační výbor, který řešil termíny jednání, zasedl už minulý týden 28. března. Na příští týden je prozatím naplánována řádná schůze Poslanecké sněmovny, která začne v úterý 9. dubna odpoledne. Další jednání má organizační výbor naplánováno na středu 10. dubna.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) má podle jednacího řádu svolat schůzi do deseti dnů od doručení žádosti podepsané alespoň jednou pětinou poslanců.

Zatím poslední mimořádná schůze se ve Sněmovně odehrála v druhé polovině března. Tehdy ji svolala vládní opozice a tématem byly bezpečnostní hrozby. Prvotním impulzem však byl e-mail předsedy ANO Andreje Babiše, ve kterém poptával od svých spolupracovníků informace o ministrovi zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

Reklama

Doporučované