Hlavní obsah

„Čekají nás hodiny planých řečí.“ Úsporný balíček jde do druhého čtení

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vláda Petra Fialy navrhla úspory, které mají snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce o 97 miliard korun.

Reklama

aktualizováno •

Vedení Poslanecké sněmovny očekává další obstrukce ze strany opozice, která se bude snažit zabránit projednání vládního konsolidačního balíčku. ANO a SPD připravily skoro 100 pozměňovacích návrhů.

Článek

Poslanci se dnes sejdou na první řádné schůzi po letních prázdninách. A na programu hned mají nejtřaskavější téma tohoto roku – druhé čtení vládního konsolidačního balíčku, který by měl v příštím roce snížit státní deficit o 97 miliard korun.

Ve druhém čtení budou poslanci načítat pozměňovací návrhy. Kromě souhrnného pozměňovacího návrhu, který vládní pětikoalice představila minulý týden na výborech, se budou se svými návrhy snažit uspět i poslanci opoziční.

Zejména od zákonodárců z opozičního hnutí SPD už v systému visí 67 pozměňovacích návrhů, dalších několik desítek jich pak chce přímo na plénu představit i největší opoziční hnutí ANO. Předsedkyně klubu Alena Schillerová po včerejším jednání poslanců ANO oznámila, že jejich návrhů bude zhruba 35.

Vládní koalice chce konsolidační balíček zařadit hned jako první bod schůze, která začíná dnes ve 14 hodin. Vzhledem k tomu, že očekává opoziční obstrukce, zařazuje bod i na program mimořádné schůze svolané na tento čtvrtek.

Co se v balíčku změní?

Konsolidační balíček půjde do Sněmovny s několika změnami. Ty nejvýznamnější se týkají hlavě zaměstnaneckých benefitů, daně z nemovitosti či ponechání původní sazby DPH u novin. Více v článku Sofie Krýžové.

„Opozice bude opět využívat svoji oblíbenou taktiku téměř nekonečného navrhování nových bodů na schůzi a zneužívat skulin jednacího řádu, který jim umožňuje odůvodňovat své návrhy neomezeně dlouho. Takže dnes nás čekají zejména hodiny a hodiny těchto planých řečí, jejichž smysl je pouze oddálit samotné projednávání bodu,“ řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Minimálně týden

Že bude schůze trvat dlouho, potvrdili na tiskové konferenci před jednáním i zástupci SPD. „Předpokládám, že to bude velmi dlouhé. Bude to trvat minimálně týden, než se druhým čtením prokoušeme. Máme 30 pozměňovacích návrhů, pokusíme se všechny obhájit,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Radim Fiala.

Dodal, že jeho spolustraníci neplánují předčítat knihy, ale chtějí hovořit o konkrétních věcech týkajících se balíčku.

„Limit, do kdy musí být hotovo, jsme si nedali,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Uvedl, že pokud debata bude probíhat tak, že jednotliví poslanci představí svůj návrh a odůvodní ho, půjde o legitimní debatu. „Něco jiného je, pokud bude mít někdo sáhodlouhé projevy, kde bude plácat páté přes deváté několik hodin,“ řekl Stanjura. Jak v takovém případě bude koalice reagovat, neřekl, taktiku prý šéfové koaličních klubů nebudou prozrazovat.

Babiš načal debatu

Poslanci hned na začátku schůze schválili, že v úterý mohou jednat a hlasovat i po půlnoci. Poté se pustili do debaty o návrhu programu. Jako první si vzal slovo předseda ANO Andrej Babiš, který ve svém projevu opět zkritizoval vládu za všechny její kroky, pochválil svoji vládu: „Já jako ministr financí jsem měl nejlepší výsledky!“

Babiš nakonec řečnil přes šest hodin. V projevu mimo jiné označil koncern Agrofert za svou firmu, když prohlásil, že koalice zneužívá politickou moc na boj proti ní. Po předsedovi ANO převzal štafetu šéf SPD Tomio Okamura, který je také znám svými extrémně dlouhými obstrukčními projevy.

Vládní poslanci chtějí na úterní schůzi setrvat do té doby, dokud se neschválí program, a ve středu chtějí pokračovat v projednávání samotného obsahu ozdravného balíčku.

Pokud druhé čtení nestihnou ve středu, zařazují balíček ještě na čtvrteční mimořádnou schůzi, která by měla nahradit v tu dobu běžné interpelace. „Diskuze v takovém případě naváže na ten okamžik, kde na řádné schůzi došlo k přerušení,“ vysvětlila Pekarová Adamová.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už minulý týden po jednání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny novinářům řekl, že současná podoba konsolidačního balíčku, včetně vládního souhrnného pozměňovacího návrhu, je de facto už výsledná. „Já předpokládám, že maximálně budou ještě nějaké legislativně-technické úpravy, které bude třeba provést v průběhu druhého nebo třetího čtení, ale politická debata je v rámci vládní koalice uzavřená,“ uvedl.

Dodal, že koalice však čeká na všechny pozměňovací návrhy, které předloží opozice. „Důkladně je posoudíme, takže já pak nemohu vyloučit, že bychom některý z návrhů, které přijdou z jejich řad, nemohli podpořit. Mohli, pokud budou rozumné, ale pokud současně budou zachovávat celkový objem snížení deficitu v roce 2024 zhruba o těch 97 miliard a v roce 2025 zhruba o těch 150 miliard,“ řekl.

Reklama

Doporučované