Hlavní obsah

Černochová: Rusko teskní po obnově sovětského impéria. Nesmíme ustoupit

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

Ministryně obrany Jana Černochová okomentovala projev ruského prezidenta Vladimira Putina, který v pondělí podepsal výnosy uznávající nezávislost obou separatistických republik.

Článek

„Rusko teskní po sovětském impériu a sní o jeho obnově. Ruský prezident otevřeně říká, že rozpad Sovětského svazu byla chyba, a požaduje po suverénních státech návrat o třicet čtyřicet let zpět,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová v projevu na velitelském shromáždění na ministerstvu.

Česko podle ministryně Rusko neohrožuje a chtělo s ním slušné vztahy. „Jaký je Rusko přítel, se ukázalo ve Vrběticích. Zlu se nesmí ustupovat,“ dodala Černochová.

Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty jde o krizi, která je Česku blízko. „Nemůžeme se tvářit, že se nás to vůbec netýká. Platí, že potřebujeme NATO, potřebujeme modernizovanou a připravenou armádu,“ uvedl Opata.

Už v pondělí ministryně obrany uvedla pro Radiožurnál, že v tuto chvíli není ve hře nasazení českých vojáků na Ukrajině. Česko má ale v pohotovosti stovky vojáků v rámci tzv. síly rychlé reakce NATO.

„Česko má do konce června v pohotovosti 180 protichemických specialistů a zhruba 400 příslušníků 4. brigády rychlého nasazení. Jejich vyčlenění ale není reakcí na aktuální situaci. Na tyto úkoly se vojáci připravovali už v průběhu minulého roku,“ sdělil Seznam Zprávám Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Putinův projev

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal výnosy uznávající nezávislost obou separatistických republik na východě Ukrajiny. Evropská unie, Spojené státy, Británie a NATO to označily za porušení mezinárodního práva a připravují sankce.

Večernímu podpisovému aktu v Kremlu předcházel Putinův bezmála hodinový televizní projev, v němž prezident zdůraznil, že jihovýchod dnešní Ukrajiny, kde se nacházejí území kontrolovaná povstalci, „býval historicky součástí Ruska“ a že „současná Ukrajina byla úplně vytvořena Ruskem, ruskými komunisty“.

Premiér Petr Fiala v pondělí večer na svém Twitteru napsal, že Česko stojí za svobodnou a nezávislou Ukrajinou. Podle Fialy si Česko z vlastní historie pamatuje, že kroky proti suverénním sousedním státům k míru nevedou. Postup Ruska označil za akt agrese.

Dodal, že Česko podporuje jednotnou reakci Evropské unie. Další členové vládní koalice či šéfové zahraničních výborů Senátu a Sněmovny s odkazem na české historické zkušenosti zmínili ruskou „bratrskou pomoc“. Ruský krok označili za snahu o vytvoření nového Sovětského svazu. Zmínili sankce.

Reklama

Doporučované