Hlavní obsah

Černochová zkritizovala Zelenského: Tohle se fakt nepovedlo, sorry

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

Důvodem byly výroky ukrajinského prezidenta mimo jiné na adresu Poláků.

Článek

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) veřejně zkritizovala ukrajinského prezidenta.

Na počátku byla slova Volodymyra Zelenského kvůli sporu o vývoz ukrajinského obilí. V New Yorku prezident vyčetl přátelům v Evropě, že solidaritu jen hrají a rozehrávají „thriller s obilím“.

„Otevřeli jsme dočasný námořní vývozní koridor. Pracujeme na zachování pozemních tras. Je znepokojivé, že někteří v Evropě si hrají na solidaritu v rámci politického divadla – z obilí dělají thriller. Může se zdát, že se drží vlastních rolí, ve skutečnosti však pomáhají připravovat scénu pro herce z Moskvy,“ prohlásil před Valným shromážděním OSN.

Ukrajina dokonce kvůli pokračujícímu embargu podala v pondělí u Světové obchodní organizace stížnost na Polsko, Slovensko a Maďarsko, které zákaz dovozu také prodloužily.

„Prezident jim nadává v OSN“

Odezva na Zelenského výroky na sebe nenechala dlouho čekat. Černochová na sociální síti X (dříve Twitter) napsala, že Polsko má díky rodičům za druhý domov, proto ji urážení Poláků mrzí.

„Dneska se vyjádření ukrajinského prezidenta vůči Polsku fakt nepovedlo, sorry. A aby toho nebylo málo, tak kvůli obilí podala v úterý Ukrajina ještě i stížnost k WTO na Polsko, Slovensko a Maďarsko. No, stalo se,“ napsala na svém profilu.

Připomněla, že Polsko i Slovensko čekají zanedlouho důležité volby a voličům se bude těžko vysvětlovat, že země, které „rok a půl opravdu hodně intenzivně pomáhají“, na ně „před jejich ultrazásadními volbami podává stížnost ke Světové obchodní organizaci“. „A ještě jim prezident veřejně nadává v OSN,“ podotkla ministryně.

Bez polských zbraní

Zareagovala i Varšava. Ministerstvo zahraničí si předvolalo ukrajinského velvyslance, aby mu vyjádřilo důrazný protest proti Zelenského slovům.

Ve zjitřené atmosféře navíc Polsko informovalo, že v současné době Kyjevu nedodává zbraně, protože vyzbrojuje vlastní armádu.

„Ukrajina se brání bestiálnímu ruskému útoku a já tuto situaci chápu. Nicméně, jak jsem řekl, budeme naši zemi chránit. Již nedodáváme výzbroj na Ukrajinu, protože nyní vyzbrojujeme Polsko,“ citovala premiéra Mateusze Morawieckého v příspěvku na sociální síti X jeho kancelář.

Polsko patří k nejvýznamnějším politickým i vojenským podporovatelům Ukrajiny, která se od loňského února brání ruské agresi. Kyjevu Varšava předala značnou část své výzbroje. Zákaz dovozu obilí polští politici v době vrcholící předvolební kampaně zdůvodňují snahou ochránit vlastní zemědělce, kteří by jinak museli čelit levnější produkci z východu.

Reklama

Doporučované