Hlavní obsah

Česko je na 14 hodin bez prezidenta. „Lepší než dva najednou,“ říká právník

Foto: Kancelář prezidenta prezidenta

Petr Pavel nastupuje, Miloš Zeman odchází.

Reklama

Od půlnoci do složení slibu Petra Pavla je Česko bez prezidenta. Podle právníka Jana Wintra žádné praktické problémy nehrozí. Naopak je to podle něho lepší varianta než mít část dne v úřadu dva prezidenty zároveň.

Článek

Úderem půlnoci skončil Miloš Zeman ve funkci prezidenta republiky. Jeho nástupce Petr Pavel se hlavou státu stane ve čtvrtek složením prezidentského slibu.

Než se tak stane ve dvě hodiny odpoledne na společné schůzi obou komor Parlamentu, bude Česká republika bez prezidenta. Na takové situace pamatuje Ústava, dle které výkon funkcí prezidenta přebírají předseda vlády a předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Podle ústavního experta Jana Wintra však v tomto případě jde spíše jen o formální záležitost.

„Pokud prezident Miloš Zeman nastoupil do funkce 8. března 2018, končí 8. března 2023 uplynutím toho dne. Ústava říká, že prezident se ujímá funkce složením slibu. Tudíž od půlnoci do složení slibu 9. března není úřad prezidenta obsazený. Teoreticky by výkon přecházel na předsedkyni Poslanecké sněmovny a předsedu vlády, ale tím, že tu není nezpůsobilost, neočekává se, že by vykonávali nějaké pravomoci,“ řekl Seznam Zprávám Wintr, který je profesorem na katedře teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Situace bez prezidenta je podle něho praktičtější, než kdybychom po část dne měli dvě hlavy státu.

„Je to čistě ceremoniální. Tím, že prezidentský úřad začíná 9. března, vůbec nedává smysl, aby náhradní vykonavatelé úřadu prováděli jakékoliv úkony. Jde o hladký přechod. Aby se nepřekrývaly dva prezidentské úřady, spíše se volí 14hodinová mezera. Nepůsobí to praktické problémy,“ dodal právník Wintr.

Na Pražském hradě se dnes očekává rušno už od časného rána. Veřejnost se může dostat až na třetí nádvoří u katedrály sv. Víta, kde mohou sledovat i zdravici prezidenta z balkonu po složení slibu.

„Veřejnost bude muset projít standardními prohlídkami. Je proto dobré přijít včas,“ upozornila kancléřka Jana Vohralíková. Na stejném místě a také na Hradčanském náměstí budou velkoplošné obrazovky, které budou slavnostní událost přenášet.

Program Petra Pavla v den inaugurace:

11:50 Příjezd Petra Pavla na Pražský hrad.

12:00–13:00 Společný oběd Petra Pavla a Miloše Zemana s manželkami.

14:00–14:45 Společná schůze obou komor Parlamentu, při níž Petr Pavel složí prezidentský slib.

14:50–15:05 Petr Pavel pozdraví občany z balkonu Pražského hradu.

15:05–15:15 Položení květin u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

15:30–16:30 Přípitek s hosty inaugurace ve Španělském sále.

18:00–18:30 Te Deum a modlitba v kapli sv. Václava.

20:10 Rozhovor Petra Pavla pro Českou televizi.

Reklama

Doporučované