Hlavní obsah

Česko poslalo Ukrajincům tanky z 80. let, určitě jim pomohou, říká expert

Foto: Twitter.com / OSINTdefender

Česko poslalo na Ukrajinu tanky.

Reklama

Česko poslalo na Ukrajinu tanky z 80. let, které už česká armáda dlouho nepoužívala. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl vojenský analytik Dušan Rovenský.

Článek

Česko poslalo na Ukrajinu tanky a bojová vozidla pěchoty. Armáda ale fotografie, které se objevily na sociálních sítích, nechce z bezpečnostních důvodů komentovat. „Informace byly chráněny dobře, jsou věci, které neuhlídáte. Ta technika, o níž mluvíte, je taková, která se jen tak schovat nedá. Pokud máte nějaké sklady a je třeba konat transport, tak takovou techniku nemůžete teleportovat a do kabelky ji neschováte,“ řekla ve čtvrtek ministryně obrany Jana Černochová (ODS) k tomu, že všechna těžká technika nebyla chráněna například plachtou.

Vojenský analytik Dušan Rovenský v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že tanky jsou z 80. let a že armádě chybět nebudou. Výhodou pro Ukrajince podle analytika je, že tuto techniku umí používat.

Tento týden se dostaly do domácích i zahraničních médií fotografie tanků a bojových vozidel naložených na vlaky u Jihlavy. O jaké tanky se jedná?

Šlo o tank T-72M1, to jsou tanky sovětského vzoru, které se vyráběly v Československu v rámci licenční výroby. Tanky T-72 se vyráběly od roku 1981 do roku 1991. Na Slovensku vznikly ve třech různých variantách. V letech 1981 až 1986 vznikaly ve variantě T-72, to je ta základní, těch bylo vyrobených 566 kusů. Potom v letech 1985 až 1986 vznikaly ve variantě T-72M, těch bylo 251 kusů. A ta nejpočetnější varianta, T-72M1, to je ta, která se teď posílala na Ukrajinu. Ta se vyráběla v letech 1987 až 1991 a vyrobilo se jí na Slovensku celkem 912 kusů. Tanky v té poslední variantě sloužily v československé a později české armádě až do roku 2003. V tomto roce se začaly stahovat a byly nahrazovány modernizovanými tanky T-72M4CZ, což jsou tanky, které česká armáda používá do současné doby.

Jsou to tanky, které se v současné době nepoužívaly, tudíž pro ně lepší uplatnění nemáme.
Dušan Rovenský, vojenský analytik

Kde dosud byly? Ve vojenských skladech?

Byly ve skladech, zřejmě ty, co byly přímo zachyceny na kamery a foťáky, tak to byly tanky z armádních skladů. Tanky má ve svém vlastnictví i několik českých podniků obranného průmyslu, to znamená soukromé firmy, které je už dříve odkoupily od české armády.

Nebudou tanky české armádě chybět?

Jsou to tanky, které se v současné době nepoužívaly, tudíž pro ně lepší uplatnění nemáme. Předpokládám, že ani nebyly ambice tanky zařadit do služby, vidím to tak, že nám chybět nebudou.

Jsou to tanky, které umí ukrajinská armáda využívat bez školení?

Určitě, tanky T-72 jsou zavedeny v ukrajinské armádě, byť to není ten nejpočetnější typ, který Ukrajinci používají. Nejpočetnější typ tankové techniky je tank T-64, který se v dobách Sovětského svazu a později i během samostatnosti Ukrajiny vyráběl v Charkově. Tanky T-72 přesto ukrajinská armáda používá, má jich poměrně dost. Není to nic, co by nedokázali obsluhovat nebo servisovat. Navíc tanků T-72 získali i během současné války velký počet, ukořistili je od ruské armády, takže s tím nebude žádný problém.

Ze strany Česka je to ale pro Ukrajinu výrazná pomoc.

Určitě to pomoc je, na druhou stranu je třeba říct, že nejsou nejmodernější, jsou to tanky z 80. let. Každá pomoc se hodí. Co jsem měl možnost vidět tanky, jak vypadaly na vagonech, tak se zdá, že byly uskladněny v dobrém stavu, určitě to pomoc bude.

Důležité je utajit, kdy se vlaky dostanou na Ukrajinu a jaké budou trasy přesunů.
Dušan Rovenský, vojenský analytik

O jaká bojová vozidla pěchoty se jedná?

To jsou vozidla BVP-1, byla to opět licenční výroba na Slovensku, která probíhala v 70. a 80. letech na Slovensku. Vozidla BVP-1 se vyráběla v obrovských objemech a Československo je vyváželo do ostatních států Varšavské smlouvy včetně Sovětského svazu a dále je vyváželo do různých spřátelených zemí na Blízkém východě. Ukrajinská armáda opět ta vozidla provozuje, takže si myslím, že stejně jako u tanků T-72 nebude žádný problém s obsluhou nebo servisem vozidel.

Je podle vás chyba, že ten konvoj nebyl celý zakrytý?

Myslím, že tento způsob utajování zakrývání plachtami je zbytečný. Tam je důležité utajit, kdy se ty vlaky dostanou na Ukrajinu, jaké budou trasy přesunů, to je potřeba utajovat. Fakt, že dodáváme zbraně a těžkou techniku na Ukrajinu, je obecně známá věc.

Vidíte ještě prostor například u starší techniky, kterou Česko může Ukrajině poslat a nebude chybět?

Ono už toho zase tolik nezbývá, co bychom mohli na Ukrajinu poslat. Zaprvé v posledních dekádách se z české armády vyřazovalo obrovské množství techniky. Bohužel většina techniky už byla odprodána nebo sešrotována, takže ve skladech armády mnoho těžké techniky nebude. Myslím, že jediná technika, která by měla pro Ukrajinu větší význam, jsou samohybné kanonové houfnice DANA. Tam je ale velký problém v tom, že to je technika, kterou Ukrajina nikdy neprovozovala. Pokud by je měli používat, je potřeba vyškolit obsluhu. Výcvik obsluh by se pravděpodobně musel provádět v České republice, pochybuji, že by v současné situaci někdo posílal české vojáky školit Ukrajince. Výcvik bude samozřejmě nějakou dobu trvat, takže pokud by Česká republika chtěla DANY dodat, Ukrajina by sem musela poslat pravděpodobně stovky lidí, abychom je vyškolili. Školení by mohlo trvat několik týdnů i měsíců.

Co podle vás v tuto chvíli ukrajinská armáda nejvíce potřebuje? Jsou to zbraně a armádní technika?

Určitě, tady je problém v tom, že jediná těžká technika, kterou lze reálně dodávat na Ukrajinu, je technika, kterou umí používat. Je to technika, která byla zavedena v sovětské a poté ukrajinské armádě. Není možné jim dodávat západní tanky, dělostřelecké systémy, protože je potřeba předtím vyškolit obsluhu. To se bude muset provést v zahraničí. Ukrajina by musela poslat své vojáky do západních zemí a to je velice časově náročné. Reálná možnost, co dodávat na Ukrajinu, je z bývalých zemí Varšavské smlouvy. Této techniky už ale v Evropě zase tolik není. Pokud konflikt bude pokračovat, jsem skeptický, co lze z Evropy ještě na Ukrajinu poslat.

Reklama

Doporučované