Hlavní obsah

Česko zřejmě vystřídá velvyslance v USA už v létě v průběhu předsednictví

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden by mohl být hostem pražského summitu, jehož termín zatím není stanoven.

Reklama

Ministerstvo zahraničí je kvůli atraktivním postům v cizině vyloženě náchylné k personálním rošádám a intrikám. Nový šéf úřadu Jan Lipavský (Piráti) ale zatím udělal minimum změn. Řada z nich se právě teď chystá v zákulisí.

Článek

Připravuje se zejména střídání na strategickém velvyslanectví v USA. Budoucí ambasador Miloslav Stašek už má souhlas Washingtonu, otazníky ale stále panují kolem termínu výměny.

Podle informací Seznam Zpráv má výměna překvapivě proběhnout na konci léta – tedy uprostřed českého předsednictví Evropské unii. V destinaci již přesluhuje standardní čtyřletý mandát vlivný sociálnědemokratický diplomat Hynek Kmoníček. Tomu byla přitom zaoceánská mise prodloužená s vysvětlením, že střídání před předsednictvím EU či uprostřed něj není žádoucí a mohlo by komplikovat komunikaci s americkou stranou.

Nestandardní načasování střídání na klíčové ambasádě může souviset s tím, že česká vláda se chce během půlroku v čele Evropy blýsknout pražským summitem za účasti amerického prezidenta USA Joa Bidena.

Stop-stav se nekoná

České předsednictví EU začne už za tři měsíce, v červenci 2022. České ambasády budou během něj zastupovat na půl roku ve světě nejen Česko, ale zčásti i Evropskou unii.

Velvyslanci a jejich týmy budou vytíženi víc než obvykle, protože partneři v hostitelských zemích se na ně budou obracet nejen s tématy vzájemných vztahů, ale i ohledně dění v EU. Právě proto se střídání na ambasádách před předsednictvím takřka zastavilo. Nemalá část diplomatů momentálně přesluhuje, protože nováčci by teprve museli navazovat kontakty a orientovat se v místním diplomatickém a politickém prostředí a lokálních „specialitách“.

Tři vysoce postavené zdroje z diplomacie Seznam Zprávám potvrdily, že nejpravděpodobnější scénář střídání v USA přitom má být výměna šéfů mise koncem září.

„Spíše to (střídání v USA – pozn. aut.) bude přelom léta i v závislosti na akcích v rámci předsednictví,“ uvedl vysoce postavený zdroj.

Stašek v minulosti zastával post velvyslance v Egyptě či Indii, v posledních letech byl státním tajemníkem ministerstva zahraničí. Na zřejmě nejprestižnější post v české diplomacii ho nominovala ještě vláda Andreje Babiše (ANO). O agreement, tedy souhlas přijímací země, české ministerstvo žádalo USA narychlo po volbách, kdy se ukázalo, že Babiš v čele vlády pokračovat nebude a navíc se značně zhoršil zdravotní stav prezidenta Zemana. Po udělení agreementu státy své kandidáty na velvyslance mění jen v krajních situacích.

Tiskové oddělení Černínského paláce na dotaz Seznam Zpráv ohledně termínu přesunu Staška do Washingtonu neodpovědělo. Mluvčí úřadu Lenka Do jen v obecné rovině napsala, že „stop-stav“ ve střídání ambasadorů kvůli předsednictví EU ministr Jan Lipavský nechystá. „Vyslání velvyslanců probíhá i přes naše předsednictví EU, jak jsou naplánovaná,“ uvedla.

Až po summitu

Kmoníček sám ještě začátkem letošního roku Lidovým novinám řekl, že plánuje zůstat ve Washingtonu až do konce předsednictví. Mezitím ale také vykrystalizovalo další působení tohoto ambiciózního diplomata s politickým přesahem. Má převzít ambasádu v Mexiku, kam už podle informací Seznam Zpráv měl osobně jet na seznamovací cestu. Ve svém oficiálním CV na webu ministerstva přitom nemá španělštinu mezi jazyky, které ovládá. Kmoníček se během své profesní kariéry profiloval zejména jako odborník na Blízký východ.

Na dotaz Seznam Zpráv ohledně svého dalšího angažmá Kmoníček neodpověděl.

V nestandardním načasování střídání na klíčové ambasádě může hrát roli to, že Česko s USA jedná o účasti amerického prezidenta na unijním summitu v Praze. Předchozí vláda Andreje Babiše tuto akci předběžně plánovala na září, kabinet Petra Fialy (ODS) ale s Washingtonem jedná o termínu 1. července. Koncem června by totiž, jak už připomenul týdeník Respekt, Biden měl být v Evropě kvůli summitu NATO.

„Ukrajina vším zamíchala, takže žádné termíny mimořádných summitů aktuálně nejsou stanovené, jsme připraveni pružně reagovat na vývoj situace,“ řekl Seznam Zprávám Tomáš Pojar, klíčový poradce premiéra Petra Fialy pro bezpečnost a diplomacii.

Lze předpokládat, že „americký“ summit v Praze by odsloužil právě Kmoníček, který se na jeho přípravě momentálně ve Washingtonu podílí. Po akci by se za oceán přesunul Stašek.

Plán dostat Bidena do Prahy a zopakovat tak „zářez“ historicky prvního českého předsednictví EU, kdy se Evropa v dubnu 2009 seznamovala s novým americkým prezidentem Barackem Obamou právě v Praze, původně vypadal jako – diplomaticky řečeno – velmi ambiciózní. A to například i s ohledem na proruské postoje prezidenta Miloše Zemana a jeho chladné vztahy s Washingtonem. Válka Ruska na Ukrajině a akutní mezinárodní otázky s tím související mohou přípravy summitu ovlivnit ve prospěch jeho uskutečnění.

Stěhování Staška do Washingtonu otevírá otázku, kdo se ujme vlivného postu státního tajemníka, tedy nejvyššího úředníka Ministerstva zahraničních věcí.

Reklama

Doporučované