Hlavní obsah

Cyrila Svobodu bychom měli vyloučit, navrhuje lidovcům ministr Hladík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Cyril Svoboda.

Reklama

Přestřelka mezi současným místopředsedou KDU-ČSL Hladíkem a bývalým šéfem strany Svobodou: „Dlouhodobě ho nepovažuju za lidovce,“ řekl ministr a chce jej ze strany vyloučit. „Jen utíká od špatných preferencí,“ opáčil Svoboda.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Místopředseda KDU-ČSL a ministr životního prostředí Petr Hladík chce předsednictvu strany navrhnout vyloučení bývalého šéfa lidovců Cyrila Svobody. Hladík mu vyčítá jeho politické názory z poslední doby včetně rozhovoru pro server Voice of Europe, který je od středy na českém sankčním seznamu.

Hladík to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Svoboda kontroval tím, že Hladík utíká od odpovědnosti za propad preferencí lidovců ke dvěma procentům vymýšlením pseudokauz a vylučování ze strany má být podle stanov.

„Dlouhodobě nepovažuju Cyrila Svobodu za lidovce. Jeho dlouhodobé názory a směřování neodpovídá politice lidovců a očekával bych, že už dávno nebude členem strany,“ řekl Hladík v ČT.

Vedení lidovců se sejde v úterý. Svoboda ČTK řekl, že na jednání pozván nebyl, jeho spolustraníci mu nic nevytkli ani s ním nemluvili. Dodal, že podle stranických stanov by měl být pozván k vysvětlení svých názorů. Až potom by mělo vedení strany hlasovat o vyloučení.

To, že předsednictvo lidovců probere návrh na vyloučení Svobody v úterý dopoledne, potvrdil ČTK mluvčí KDU-ČSL Simon Dytrych. Do té doby lídři strany nechtějí věc komentovat. Záležitost pro ně ale není novinkou.

Svobodovi, který byl v letech 2001 až 2003 a také 2009 až 2010 předsedou KDU-ČSL a v minulosti zastával funkce ministra vnitra a zahraničních věcí, vyčítá Hladík především názory, které považuje za proruské.

Nelíbí se mu ani Svobodův rozhovor pro zpravodajský web Voice of Europe, který podle zjištění BIS provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby. Webu, který česká vláda zařadila na sankční seznam, poskytli v minulosti rozhovory i někdejší přední čeští politici. Podle Hladíka si měl Svoboda předem zjistit pozadí fungování webu.

Svoboda ČTK řekl, že mu spolustraníci osobně nic nevyčetli. Spojování záměru s jeho rozhovorem pro web Voice of Europe lze proto podle něj brát jen jako spekulaci. Výroky Hladíka podle něj svědčí o úpadku KDU-ČSL.

Podle volebního modelu agentury Median z března a dnešního modelu agentury STEM by lidovci získali tři, respektive 3,1 procenta hlasů. Do Poslanecké sněmovny by se tak nedostali.

Reklama

Související témata:

Doporučované