Hlavní obsah

Další dva roky bez žen. Do vedení ODS kandidují samí muži

Foto: Martina Čapková, Seznam Zprávy

Vedení ODS tak, jak si ho zvolili na posledním kongresu.

Reklama

ODS bude znovu bez ženy. Minule jediná kandidátka pohořela, tentokrát žádná žena ani nekandiduje.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Občanští demokraté o víkendu zvolí své vedení, o kterém se dá předem říci jediné – bude v podstatě stejné jako to staré. Po vyhraných volbách v sobotu delegáti v pražském kongresovém centru O2 univerzum hodlají potvrdit většinu současných místopředsedů.

Jedinou novinkou bude náhradník za šéfa Senátu Miloše Vystrčila, který už znovu nekandiduje. S největší pravděpodobností se jím stane pražský politik Zdeněk Zajíček.

Praha nemá od minulého kongresu ve vedení zástupce, protože ve volbě pohořela jediná kandidující žena Alexandra Udženija. Vzniklo tak zcela mužské vedení, na němž ani aktuální kongres nic nezmění. Tentokrát žádná žena ani nemá nominaci.

„Žádná žena o to nemá zájem, tak nebude,“ říká k tomu jeden z hlavních stratégů politiky ODS a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Podle něj to ale tak nevadí. „Podstatné je to, kolik máme žen na kandidátkách. Žádný volič nevyjmenuje, kdo je místopředsedou strany,“ dodal.

Podle Blažka pak neexistuje způsob, jak ženy do vysoké stranické politiky dostat. „Buď se objeví nějaká žena, která o to zájem má, nebo se neobjeví. Lidé do vedení ODS se nehledají. Ten, kdo to chce, si o to musí říct a vybojovat, než že budeme vyhledávat někoho a říkat mu: ‚Prosím tě, pojď kandidovat.‘,“ uvedl dále.

To ale není tak docela pravda. Například na posledním kongresu ODS přemlouvali straníci ke kandidatuře na 1. místopředsedu nebo alespoň na řadového místopředsedu strany Alexandra Vondru. „Chodili za mnou a říkali: ‚Ber to, je to historický okamžik.‘ A já jim říkal, že platí jen to druhé – že je to okamžik. A to je ta zkušenost,“ vysvětloval tehdy, proč se nakonec nechal přemluvit „jen“ na řadového místopředsedu.

Prostě to vydržíme

Ministr Blažek není se svým názorem na absenci ženy ve vysoké stranické funkci ojedinělý. A v kuloárech se hovoří o tom, že případná kritika se o tomto víkendu prostě „vydrží“ a do dalšího kongresu to nikoho zajímat nebude.

„Myslím, že o tom lidi takto nepřemýšlí,“ reaguje na dotaz, zda politička ve vedení největší pravicové strany nechybí, ministryně obrany Jana Černochová.

Ona sama je jednou ze tří výrazných političek ODS, spolu se senátorkou Miroslavou Němcovou a stoupající hvězdou občanských demokratů, poslankyní Evou Decroix. Jenže ani jedna z nich letos ambice kandidovat neprojevila. Všechny ale odmítají, že by v ODS byl nějaký vnitřní blok, který by ženy dopředu nepouštěl.

V partaji teď panuje shoda, že by mělo pokračovat vedení, které stranu přivedlo k volebnímu vítězství a premiérskému postu. Političky ale připouští, že do budoucna by žena v čele největší pravicové strany měla usednout a že je to pro každou stranu plus.

„Že tam není žena, nás může malinko mrzet, na straně druhé to vyváží skutečnost, že to jsou skutečně dobří kandidáti a že strana směřuje dobrým směrem. Je na nás v následujících letech se poohlédnout po šikovné ženě, která bude moci kandidovat výhledově,“ uvedla například Eva Decroix, o které momentálně její kolegové a kolegyně z vlády a Parlamentu hovoří jako novém talentu ODS.

Zda by takovou ženou mohla být ona sama, nechce komentovat. „Nevím, co bude. Jestli budu dostatečně schopná politička,“ říká s tím, že v politice již bylo mnoho mladých žen, které přepálily start a „shořely“.

Decroix je poslankyní teprve krátce, poslanci si ji ale zvolili jako místopředsedkyni sněmovní frakce, kde si získala již první ostruhy během nočních obstrukcí vedených poslanci SPD Tomia Okamury. Za ODS chodí mluvit i do diskuzních pořadů, zejména k zahraniční politice. Vede také krajskou stranickou buňku na Vysočině.

Jako bonus vidí ženu v čele politické strany Miroslava Němcová. „Ti, kteří se zajímají o politiku, to vnímají a posuzují, jestli tam žena je, nebo není, ale nesetkala jsme se s tím, že by mi někdo říkal, že když tam nemáme ženu, že jsme pro něj nepřijatelní,“ říká k tomu.

Sama si volbou do vedení strany několikrát prošla. Na rozdíl od kolegů, kteří o víkendu „za odměnu“ své posty s vysokou pravděpodobností obhájí, má ale jinou zkušenost. Poté, co provedla občanské demokraty kritickými dobami po pádu Nečasovy vlády, straničtí stratégové místo ní zvolili šéfem Petra Fialu.

Jana Černochová se pak vidí zejména ve své kariéře ministryně obrany než ve stranické hierarchii. „Máme viditelné ženy, já taky nejsem úplně neviditelná,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované