Hlavní obsah

Dlabajová nebude kandidovat za ANO do Evropského parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Archiv Martiny Dlabajové

Martina Dlabajová.

Reklama

aktualizováno •

Martina Dlabajová strávila v Bruselu a Štrasburku posledních devět let, zbývá jí ještě rok mandátu. „Jistě věděla, že by nominaci pravděpodobně nedostala z žádného kraje,“ komentovala oznámení Alena Schillerová.

Článek

Po Ditě Charanzové přijde hnutí ANO v Evropském parlamentu o další výraznou tvář. Mandát nebude příští rok obhajovat současná europoslankyně Martina Dlabajová.

„Rozhodla jsem se, že do dalších voleb na kandidátce ANO už nepůjdu,“ řekla Deníku s tím, že v EP stráví celkem 10 let.

„Zbývá mi ještě rok mandátu, abych dokončila vše, co jsem jim slíbila. Na to se budu soustředit. Předvolební kampaň přenechám jiným,“ dodala.

Oznámení přichází den poté, co svůj záměr nepokračovat v barvách hnutí Andreje Babiše avizovala již zmíněná Charanzová, podle serveru Politico jedna z nejvlivnějších žen v Bruselu. „Vidím, že hnutí ANO se teď vydává konzervativním, národoveckým směrem. A tuto politiku já zastávat nebudu,“ řekla v úterý Hospodářským novinám.

Schillerová: V podstatě jsme o ní nevěděli

Podobně argumentuje i Dlabajová, která jako jeden z důvodů uvedla rýsující se spolupráci ANO s SPD Tomia Okamury.

Připomněla, že se po sněmovních volbách v roce 2017 zasazovala o to, aby nevznikla vláda ANO a SPD. „Tehdy jsem to vnímala jako zásadní moment a dodnes jsem hrdá na to, že naše argumenty byly tím, co rozhodlo. Jestli by zabraly i podruhé? Tím si jistá nejsem,“ dodala.

Že by kandidovala za jinou stranu, nezvažuje.

„Je to stejné jako u paní Charanzové. Paní Dlabajová jistě věděla, že by nominaci pravděpodobně nedostala z žádného kraje, tak zvolila tuto cestu,“ reagovala pro Seznam Zprávy místopředsedkyně ANO a šéfka poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová.

„Zatímco ostatní europoslanci pravidelně navštěvují jednání poslaneckého klubu a komunikují s vedením hnutí, tak o paní Dlabajové jsme v podstatě nevěděli,“ dodala.

První místopředseda Karel Havlíček pak reagoval slovy, že v ANO je celá řada osobností, které chtějí kandidovat do Evropského parlamentu - a mají širší podporu než Dlabajová.

„Je třeba vidět i to, že bude v Evropském parlamentu desátým rokem a přirozeným způsobem ubývá motivace. I proto je třeba kandidátky částečně obměňovat a nebát se nových jmen. V minulých volbách se nám to osvědčilo,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Tvrdí také, že ostatní tři europoslanci ANO chtějí posty obhájit. „Pánové Hlaváček, Kovařík a Knotek se v europarlamentu etablovali výborně a mají chuť pokračovat. Jiní naopak mají jiné plány, je to přirozený vývoj.“

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Aleny Schillerové a Karla Havlíčka.

Reklama

Doporučované