Hlavní obsah

„Národovecký směr zastávat nebudu.“ Babiš přišel o tvář pro eurovolby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: charanzova.cz

Europoslankyně za ANO Dita Charanzová.

Reklama

aktualizováno •

Dita Charanzová nebude příští rok kandidovat do Evropského parlamentu za ANO. Nesouhlasí s konzervativním a národoveckým směřováním hnutí.

Článek

Server Politico ji zařadil mezi nejvlivnější ženy v Bruselu, v žebříčku nejvlivnějších europoslanců naposledy skončila šestá. Jak ale nyní europoslankyně Dita Charanzová uvedla v rozhovoru pro Hospodářské noviny (odkaz vede na placený obsah), s hnutím ANO tato vlivná politička pokračovat nechce.

Důvodem je nové směřování hnutí, ke kterému se začal předseda Andrej Babiš hlásit.

„V Evropském parlamentu jsem devět let prosazovala liberální politiku, donedávna jsem byla místopředsedkyně evropských liberálů. A vidím, že hnutí ANO se teď vydává konzervativním, národoveckým směrem. A tuto politiku já zastávat nebudu,“ vysvětlila Charanzová.

Neztotožnila se ani se způsobem, jakým Babiš vedl svou prezidentskou kampaň, uvedla.

„Rozhodla jsem se, že za hnutí ANO už kandidovat nebudu,“ prohlásila Charanzová. Zda bude o zvolení usilovat na jiné kandidátce, zatím neřeší, tvrdí.

K rozhodnutí nekandidovat za ANO podle ní přispěla Babišova účast na nedávném setkání konzervativních a národoveckých stran v Budapešti. „Teď žijeme v mimořádně složité době, vidíme, že na složité otázky se dávají jednoduché odpovědi. V lidech to může vyvolávat to horší a vést k ještě větší polarizaci společnosti,“ uvedla.

Vadí jí, že hnutí ANO v současné složité situaci vykresluje Evropskou unii a Brusel jako nepřítele, jako nutné zlo, jako něco, co nám vnucuje styl života.

Charanzová je členkou Evropského parlamentu od roku 2014, kdy byla zvolena jako nestranička za hnutí ANO. Od července 2019 je místopředsedkyní Evropského parlamentu. Předtím pracovala jako diplomatka. V ANO se v posledních týdnech hovořilo o tom, že jedničkou kandidátky do eurovoleb bude buď Charanzová, nebo místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová.

S hnutím ANO se ještě během svého mandátu rozešel také tehdejší poslanec Evropského parlamentu Pavel Telička, který byl zvolen za toto hnutí v roce 2014. O tři roky později uvedl, že s Babišem se původně v mnoha otázkách shodovali, později se ale začali rozcházet, například v pohledu na další evropskou integraci, zavedení eura v Česku či prezidenta Miloše Zemana. Získal dojem, že se hnutí ANO odklání od programu, za který on byl zvolen, řekl tehdy Telička.

Reklama

Doporučované