Hlavní obsah

Babiš v Budapešti: Náš styl života je pod útokem Bruselu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Šéf hnutí ANO se na konferenci konzervativců v Maďarsku opřel do Evropské unie a vyzval k tomu, že v Evropě musíme znovu převzít kontrolu nad svými životy.

Článek

Dramatické video ukazuje ilegální migraci či členy LGBT+ komunity, vše je podbarvené dramatickou hudbou a slovním doprovodem varujícím před „kolapsem rodiny, pedofilií a ohrožením křesťansko-židovské společnosti“. Následují obrázky šťastné maďarské rodiny, těhotné ženy a Viktora Orbána, který říká, že chce svět, kde matka je žena a otec je muž.

Tímto výjevem začal blok, který projevem odstartoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Je hostem konzervativistické konference CPAC v Budapešti, kam přijel na pozvání tamního premiéra Viktora Orbána spolu s dalšími konzervativními politiky z Evropy i dalších zemí světa.

Babiš začal projev žoviálně, uvedl, že je pro něj pocta v Budapešti vystupovat a rád opět vidí své „staré přátele“ – poukázal kromě Orbána i na maďarskou prezidentku Katalin Novak či na bývalého slovinského premiéra Janeze Janšu. Pochválil i exprezidenta Václava Klause, který na konferenci v minulosti rovněž vystupoval. „Založil opravdovou konzervativní stranu, první po sametové revoluci,“ řekl ke Klausovi.

Příklon ke konzervatismu v minulých týdnech ohlásilo i jeho hnutí ANO, které se v minulosti postupně profilovalo ze strany pro podnikatele přes catch-all party (strana pro všechny) až po levicové hnutí, které ve volbách vyluxovalo voliče tradičním levicovým stranám ČSSD a KSČM.

Co říkají na směřování ANO v jeho evropské frakci?

Vše odstartovalo plánované vystoupení předsedy ANO Andreje Babiše na konzervativní, národovecké a euroskeptické konferenci, kterou v Budapešti pořádá maďarský premiér Viktor Orbán. Členy evropské frakce, jíž je ANO součástí, to znepokojuje. Více o akci i ideologickém směřování hnutí ANO si přečtěte v analýze Václava Dolejšího a Tomáše Perglera.

Zelená sebevražda

Babiš pojal svůj projev jako projev před volbami do Evropského parlamentu, které se uskuteční příští rok na jaře. Uvedl, že Evropa je nyní rukojmím zeleného šílenství, které „zničí evropský průmysl a životy lidí“ a bude mít velké důsledky – geopolitické i sociální. „A otevře dveře radikálům, kteří budou chtít ohrožovat naši demokracii,“ uvedl Babiš, který vše shrnul pod slovo „zelená sebevražda“.

Naopak se úplně vyhnul útokům na LGBT+ komunitu jako takovou či přímo transgender lidi, které si vzali na paškál další vystupující po něm.

Hovořil také o přicházejících temných dnech Evropy a varoval před dobou, kdy lidé, kteří budou jíst hodně masa a spotřebovávat hodně nafty, budou vyloučeni ze společnosti.

„Náš styl života je pod útokem Bruselu. EU už není organizací, která chce, aby se jejím obyvatelům žilo líp. Je to hřiště pro lobbisty, které nám diktuje, jak máme žít, co máme jíst a co si máme myslet. Musíme znovu převzít kontrolu nad našimi životy,“ pravil šéf hnutí ANO.

Zmínil, že Evropu miluje stejně jako miluje Českou republiku, která je jeho domovem. „Žiji zde, mám zde rodinu, mám čtyři děti, moje firma, která dává práci tisícům lidí, sídlí v Praze. Sloužil jsem zemi čtyři roky jako předseda vlády, čtyři roky jako ministr financí,“ pochválil se.

Kam směřuje hnutí ANO

Hnutí ANO pokračuje v tažení za hlasy konzervativněji zaměřených voličů. Ukotvení mezi konzervativci a národovci potvrzuje v rozhovoru i místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Nastínil také, jak by si reformovanou Evropskou unii představoval. Unie by podle něj měla do Schengenu pozvat země západního Balkánu včetně Srbska. „EU si představuji jako vesnici Asterixe a Obelixe – s dobře chráněnou venkovní hranicí a s volným pohybem lidí a zboží uvnitř,“ řekl.

Zároveň dodal, že Evropa by měla být soběstačná ve strategických oblastech, jako jsou zemědělství, farmaceutický průmysl, produkce mikročipů, bezpečnost či jaderná energetika.

Reklama

Doporučované