Hlavní obsah

Dva kandidáti na prezidenta slibují na Hradě „velký úklid“ po Zemanovi

Foto: Seznam Zprávy

Devítka aspirantů na funkci prezidenta, kteří minulý týden prošli kontrolou na Ministerstvu vnitra. Jediný z nich - expremiér Andrej Babiš - však přes opakované žádosti do ankety odpověďmi nepřispívá.

Reklama

Anketa mezi kandidáty. Všem vadí například problematická milost pro lesníka Baláka. Andrej Babiš Seznam Zprávám neodpověděl, nevíme tedy, jak by se na Hradě ke skandálům zachoval.

Článek

Hradní kauzy z éry Miloše Zemana nebudou zameteny pod koberec. Takový vzkaz vysílá voličům většina momentálně favorizovaných kandidátů na nového prezidenta republiky.

V případě zvolení Andreje Babiše není jisté, zda by případy jako podezřelé hospodaření Lesní správy Lány nezůstaly u ledu. Bývalý premiér totiž anketní otázky redakce (už podruhé) nezodpověděl. Jako jediný z devíti účastníků přímé volby.

Není tedy zřejmé, jak by si na Hradě vůbec počínal. V minulosti se sice vymezil vůči počínání hlavních Zemanových spolupracovníků Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého. Zda se na tom však něco nezměnilo, jsme se od Babiše přes opakované žádosti o odpověď do ankety nedozvěděli.

Nikdo z dalších favorizovaných kandidátů v anketě neřekl, že by za případy, které se týkají už zmíněné lánské lesní správy anebo skartace utajovaných materiálů, chtěl udělat tlustou čáru.

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová sice zdůraznila, že v případě zvolení „by ráda za érou Miloše Zemana zavřela dveře“, ale také slíbila, že Hrad by pod jejím vedením poskytl policii a dalším státním státním orgánům součinnost při vyšetřování dosavadních afér.

Generál ve výslužbě Petr Pavel je podle své odpovědi případně připraven otevřít i některé nové kauzy, pokud se ukáže, že případy nakládání s majetkem ze Zemanovy éry jsou zralé i na další trestní stíhání.

Ochotu pustit se rázně do případů ze Zemanovy éry deklarují zejména senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer.

„Na Hradě bude třeba velký úklid,“ tvrdí Fischer, ač podotýká, že nejprve by bylo nezbytné seznámit se s aktuálním stavem věcí. Zároveň doplňuje případy, které on sám vidí ze Zemanovy éry jako velmi problematické: skartace tajných dokumentů, pochybnost o pravosti podpisu prezidenta na dokumentech z doby jeho hospitalizace, sporné hospodaření v Lesní správě Lány, „opevnění“ Hradu či stavba salaší pro kontroly návštěvníků.

Marek Hilšer mluví zase o potřebě vyšetřit podezření z netransparentního hospodaření, střetu zájmů, manipulace s veřejnými zakázkami a také řešit sporné nakládání s utajovanými skutečnostmi v kanceláři prezidenta. „Fakt, že vedoucí Kanceláře prezidenta republiky nemá bezpečnostní prověrku, je v rozporu se zákonem,“ poukazuje Hilšer také na pozici současného (Zemanova) hradního kancléře Mynáře.

Avšak aktuální situace je trochu jiná. Bezpečnostní prověrku po svém nástupu v roce 2013 žádal po Mynářovi sám prezident Zeman, posléze od tohoto požadavku upustil. Hradní kancléř prověrku nezískal a později i namítal, že ji mít nemusí, jelikož mu to žádný zákon neukládá. Změnit to chtěli poslanci za STAN, Sněmovna ale jejich novelu s povinnou prověrkou odmítla.

Průzkumy k přímé volbě:

Strohé stanovisko s nepříliš konkrétním postojem zaujal odborový předák Josef Středula: „Pokud by se něco objevilo, budeme se tím zabývat,“ prohlašuje nynější předseda Českomoravské komory odborových svazů.

Seznam Zprávy oslovily i tři kandidáty, kteří mají zatím podle průzkumů jen nízkou podporu - Jaroslava Baštu, Tomáše Zimu a Denisu Rohanovou. Bašta přitom naznačil, že se k prověřování aktivit svého předchůdce připojovat nehodlá.

„Jako velvyslanec jsem se naučil jednu zásadní věc - nikdy nesmíte veřejně kritizovat svého předchůdce,“ uvedl svůj postoj k prověřování aktivit současného prezidenta bývalý ministr Zemanovy vlády a někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině.

Byznys u Baláka i kolem Hradu

Asi největší rozruch způsobil prezident Miloš Zeman letos v březnu, kdy již jmenovanému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi udělil milost. Ten přitom dostal tři roky vězení za zmanipulování stamilionové zakázky Hradu.

Připomeňme, že Balák se opakovaně ocitl v podezření, že ve venkovském sídle prezidenta rozdává veřejné zakázky lidem blízkým sobě, kancléři Mynářovi či sponzorům Zemanovy kampaně. Miliony poslal dokonce i rodině muže, od něhož si Zeman koupil pozemek pro svou soukromou vilu, v níž chce trávit důchod. Podezření, že si tak prezident půdu částečně koupil za veřejné peníze, Zeman dodnes nevyvrátil.

Podobně i přímo na Pražském hradě profitovali lidé blízcí Zemanovi. Například firma Astacus, jejíž zaměstnanci sponzorovali zemanovce. Ta i letos pořádá na dvou nádvořích rozsáhlé vánoční trhy. I přes předchozí protesty památkářů.

Kancléř Mynář dle některých zdrojů rovněž využil svou hradní úřednickou funkci k tomu, aby levně získal farní pozemky v „jeho“ Osvětimanech. Podle církevních dokumentů blokoval projekt rekonstrukce varhan v katedrále svatého Víta za 80 milionů korun do doby, než mu olomoucké arcibiskupství „přikleplo“ osvětimanské pozemky za polovinu požadované ceny. Sám kancléř tyto informace označil za zkreslené a nepravdivé.

Nově zvolený prezident bude mít k dispozici výsledky kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, který se na hospodaření Hradu v posledních měsících zaměřuje. Jak už bylo naznačeno, čeká ho i prověřování toho, jak Hrad nakládá s utajovanými informacemi. Prezident je ze zákona příjemcem zpráv bezpečnostních služeb. Některé z dokumentů ale Hrad skartoval před tím, než se k nim dostala policie. Ta se pokoušela zjistit, zda na nich nejsou otisky či stopy DNA někoho neoprávněného.

Prezidentská kancelář zlikvidovala například zprávu, která popisovala zjištění BIS a policie, že ve Vrběticích muniční sklady vyhodili do povětří ruští agenti.

Reklama

Doporučované