Hlavní obsah

Fiala chce ohledně Ukrajiny udržet jednotu a diskutovat s Orbánem

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Premiér Petr Fiala (ODS) očekává, že na jednání Visegrádské čtyřky bude s Viktorem Orbánem mluvit o odlišných maďarských názorech na zahraniční politiku. Fiala chce udržet jednotu EU v podpoře Ukrajiny a protiruských sankcích.

Článek

Novinářům to předseda české vlády řekl před odletem na summit do Košic. Fiala ocenil, že v tomto půlroce se pod vedením českého předsednictví vždy podařilo nalézt shodu všech unijních zemí ohledně Ukrajiny i protiruských sankcí.

„Je jasné, že Maďarsko má odlišné názory a vyjadřuje je velmi silně,“ připustil. Jednotu ohledně Ukrajiny však považuje za velkou zbraň vůči Rusku. „Budeme dělat vše pro to, abychom ji udrželi,“ doplnil.

Budapešť mimo jiné udržuje politické i ekonomické vztahy s Moskvou navzdory ruskému vpádu na Ukrajinu. Skupina V4 podle Fialy neprožívá dobré období. „Postoje Maďarska to ovlivňují, dnes uděláme pokus, abychom jednání posunuli dál,“ řekl Fiala. Zdůraznil, že formát Visegrádské čtyřky se v minulosti osvědčil a pomohl členům prosazovat společné zájmy.

Formát dnešního jednání v Košicích podle Fialy umožní otevřenou diskuzi mezi „osmi očima“ premiérů.

„Můžeme velmi otevřeně mluvit o nepříjemných tématech. Nepochybuji, že se o některých těchto věcech bavit budeme,“ doplnil. Týkat se to bude patrně i počínání Orbána, který tento týden vyvolal pobouření, když se na veřejnosti ukázal s šálou s mapou takzvaného Velkého Maďarska. Mapka zahrnovala i části nynějšího Rakouska, Slovenska, Slovinska, Rumunska, Chorvatska, Srbska a Ukrajiny a vyvolala od představitelů těchto zemí silně kritické reakce.

V Košicích očekává vedle války na Ukrajině diskuzi o migraci či energetické bezpečnosti. Cizinci zejména ze Sýrie přecházejí srbsko-maďarskou hranici a následně i přes Slovensko a Česko míří do západoevropských zemí. Česko kvůli tomu zavedlo kontroly na česko-slovenské hranici. Fiala zopakoval, že Česko je připravené zvýšit počet svých policistů na srbsko-maďarské hranici.

Státy V4 by podle něj mohly jednat o společných nákupech plynu. „Jsou výhodné pro země, které nemají přístup k moři,“ podotkl. Cílem musí být zbavení se závislosti na fosilních palivech z Ruska, všechny středoevropské země se také musí soustředit na rozvoj obnovitelných zdrojů energie, doplnil. Důraz chce na jednání klást i na to, aby v EU platila jednotná pravidla pro podporu průmyslu tak, aby nedošlo na „soutěž národních rozpočtů“.

Reklama

Doporučované