Hlavní obsah

Překvapení: Zeman jmenuje vládu i s Lipavským, oznámil Fiala

Tisková konference předsedy vlády Petra Fialy po jednání v Lánech.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala přesvědčil prezidenta, aby jmenoval jeho kabinet beze změn.

Článek

Prezident Miloš Zeman nebude zdržovat vznik nové vlády. Jmenuje celý kabinet beze změn, ceremoniál proběhne v pátek v 11 hodin na zámku v Lánech. Prezident si podle Fialy nekladl žádné podmínky.

„Vláda České republiky bude tento pátek jmenována tak, jak jsem ji panu prezidentovi navrhl. Tedy včetně kandidáta na ministra zahraničí pana Lipavského. Chtěl bych ocenit státnický krok pana prezidenta,“ uvedl designovaný premiér Petr Fiala po odpolední schůzce v Lánech.

Rozhodnutí je překvapivé. Zeman minulý týden ohlásil, že Lipavského nehodlá jmenovat. Na svých výhradách vůči kandidátovi prezident podle Fialy trvá, ale nechce zdržovat vznik nové vlády.

Řízením Ministerstva zemědělství bude dočasně pověřen šéf lidovců Marian Jurečka. Kandidát KDU-ČSL Zdeněk Nekula je pozitivní na covid, jako jediný neabsolvoval pohovor u prezidenta a nemohl by se účastnit ceremoniálu jmenování.

„Naše diskuze s panem prezidentem byla velice otevřená a i tvrdá, ale to je způsob komunikace, který mi nevadí, naopak ho oceňuji, pokud vede k dobrému výsledku ve prospěch občanů,“ popsal schůzku s prezidentem Fiala.

Fiala se Zemanem řešil i kompetenční žalobu, kterou by podal v případě, že by prezident vládu jako celek nejmenoval. „Jsem připraven ke spolupráci s panem prezidentem, která je nutná v zájmu České republiky, abychom překonali rozdělení společnosti, abychom tady nevedli válku mezi ústavními institucemi a soustředili se na to, co je důležité,“ dodal Fiala.

Důvěra v lednu

O důvěru bude vláda žádat až 12. ledna. „Budeme muset připravit programové prohlášení vlády. K tomu patří i prodiskutovat jednotlivé body a termíny a připravit se opravdu dobře na to, co budeme v příštích čtyřech letech dělat. Něco to zabere, i proto tam tvůrci Ústavy dali lhůtu jeden měsíc od jmenování,“ vysvětlil to Fiala.

Lipavskému Hrad vyčítá několik věcí. Prezidentovi vadí pouze bakalářský titul kandidáta. Zkritizoval i fakt, že Lipavského diplomová práce byla hodnocena trojkou. Vyčetl mu také rezervovaný postoj k Izraeli a k V4.

Poslední námitkou je podle Zemana i fakt, že kandidát na šéfa diplomacie měl veřejně navrhnout, aby se Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky.

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan označil výsledek jednání za velký úspěch nastupujícího premiéra. „Je dobře, že jsme si stáli za svým, a je potřeba ocenit rozumný přístup všech aktérů,“ dodal Rakušan.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš zase ocenil, že se Miloš Zeman zachoval s respektem k Ústavě. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky se vyplatilo trvat na svém a neodcházet od jednacího stolu.

„Jsem ráda, že nebude veden spor mezi prezidentem a premiérem. Své síly musíme napnout do řešení problémů země,“ dodala šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Doporučované