Hlavní obsah

Fiala: Naše armáda je připravena posílit východní křídlo NATO

Foto: vláda.cz

Premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Premiér Petr Fiala uvedl, že je česká armáda připravena posílit východní křídlo NATO. Vojáci by se kromě zapojení v rámci NATO mohli zapojit také do pomoci na Slovensku.

Článek

Česko zvažuje, že by vyslalo Slovensku na pomoc s migrační krizí vojáky, pomáhali by s logistikou. Česká armáda by zemi mohla vypomoct také například stany.

Se Slovenskem zároveň Česko jedná o tom, že by velelo vojenskému uskupení, které má posílit přítomnost Severoatlantické aliance na Slovensku. Tato tzv. battlegroup by měla 1 500 vojáků, Česko jich nabízí 400. 

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) je uprchlická vlna z Ukrajiny den ode dne větší a Česko se musí připravit na to, že z Ukrajiny mohou odejít až čtyři miliony lidí. Ministerstvo obrany proto jedná se zástupci armády o možnosti vyslání českých vojáků na Slovensko, kde by pomáhali s logistikou. Poslány by také mohly být stany nebo ubytovací buňky.

Černochová už ve čtvrtek informovala vládu, že v rámci snahy NATO posílit kvůli krizi na Ukrajině svou přítomnost u východních členských zemí považuje za nejvhodnější české zapojení na Slovensku. Šlo by podle ní o 400 vojáků, kteří by byli především ze 4. brigády rychlého nasazení, doplnit by je mohli vojáci z dalších jednotek. Podle Černochové by měla být mise schválena co nejdříve.

V pohotovosti jsou v rámci NATO také liberečtí chemici. „Jednotka je součástí aliančních sil rychlé reakce NRF (NATO Response Force), že je v pohotovosti znamená, že může být nasazena kdekoliv na území Aliance v řádu do několika dnů od vydání aktivačního rozkazu vrchního velitele ozbrojených sil NATO v Evropě. Chemický odřad o síle 180 osob je připraven plnit odborné úkoly chemického zabezpečení ve prospěch aliančních sil rychlé reakce NRF,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy mluvčí Generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Se Slovenskem nyní Ministerstvo obrany jedná o tom, že by Česká republika plánovanému uskupení velela. Podle ministryně obrany by se do jednotky mohly zapojit také Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Celkem by měla mít 1 500 vojáků, Češi jich nabízí 400 a Slováci 300.

O konkrétním nasazení a vyslání vojáků musí být rozhodnuto v rámci NATO. Za pravděpodobné ministryně obrany označila, že by vojáci byli přítomni přímo na území Slovenska. Česko i Slovensko podle ní cítí, že situace graduje a je zapotřebí, aby země byly připraveny včetně potřebných mandátů, které musí schválit oba parlamenty.

Reklama

Doporučované