Hlavní obsah

V Česku je už 50 tisíc válečných uprchlíků. Šmejdi Ukrajince obírají o peníze

Tiskovou konferenci ministra vnitra a předsedy STAN Víta Rakušana přinesly Seznam Zprávy v přímém přenosu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Na ministerstvu vnitra zasedal Ústřední krizový štáb kvůli válce na Ukrajině. „Budeme jedna ze zemí, která bude téměř nejvíce zasažena ukrajinskou migrací,“ řekl po jednání ministr vnitra Vít Rakušan.

Článek

„V Česku je nyní přihlášených 32 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Ne všichni jsou přihlášení, celkem bude podle odhadů v Česku nyní 50 tisíc válečných běženců,“ řekl dnes po jednání krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Dodal, že jde hlavně o matky s dětmi. „Budeme jedna ze zemí, která bude téměř nejvíce zasažena ukrajinskou migrací,“ podotknul.

Část uprchlíků sice podle něj bude pokračovat například do Německa, ale Česko je podle něj zemí s nejvyšším počtem ukrajinských běženců na jednoho obyvatele.

Rakušan zatím nechce uvádět strop, tedy počet běženců, které je Česká republika schopná přijmout. „Jsme každopádně cílovou zemí, ale ne stoprocentně cílovou zemí, máme velké proudy a v některých vlacích, které míří především do Německa,“ potvrdil.

Varoval také před šmelináři, „často ukrajinské struktury“, jak řekl, kteří například za 20 tisíc nabízejí zprostředkování víz. „Je to čistý podvod, vše je zdarma. Je to závažný trestný čin s lidským neštěstím,“ dodal. Šmelináři podle něj začínají obchodovat s nouzí, vyděšením a stavem, ve kterém lidé přicházejí.

Máme potvrzeno, že nedošlo k úniku radiace.
Vít Rakušan, STAN, ministr vnitra k útoku na Záporožskou jadernou elektrárnu

Česko by mohlo uznávat ukrajinským dětem jejich očkování z Ukrajiny, aby mohly v Česku chodit do školky či dětské skupiny. Pro předškoláky, kteří potřebné vakcíny nemají, se počítá se zrychleným očkovacím cyklem. Podle Rakušana postup připraví ministerstvo zdravotnictví.

Do Česka míří nyní hlavně ženy, děti a starší lidé. Muži kvůli mobilizaci zůstávají ve vlasti. Aby mohly děti navštěvovat předškolní zařízení, potřebují v Česku příslušná očkování.

„Předběžně je idea taková, že očkovacích schéma z Ukrajiny bude uznáváno v ČR," uvedl Rakušan. Pokud podle něj dítě nebude mít očkovací průkaz či nebude naočkované, mohlo by se nechat ve zrychleně naočkovat v „čtyř- až pětitýdenním očkovacím cyklu“. Poté by předškoláci mohli začít do školek či dětských skupin chodit.

Návrh postupu připraví ministerstvo zdravotnictví. Ústřední krizový štáb by ho mohl mít v pondělí. Zapojí se i ministerstvo školství.

„Policie nebude honit uprchlíky bez víz“

První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek dodal, že na západ už z Ukrajiny odešel milion lidí. „Ke včerejšímu dni překročilo vnější hranici Evropské unie 997 331 lidí. Je naprosto jisté, že v tuto chvíli více než milion občanů Ukrajiny opustilo svoji zem směrem na západ,“ upřesnil.

„Občan Ukrajiny, který vstoupí na naše území, tady pobývá 90 dnů bez vízové povinnosti, neporušuje vůbec nic. Nějaké fámy, že policie snad Ukrajince vede k odpovědnosti, protože tady pobývá nelegálně se nezakládá na pravdě,“ upozornil Vondrášek. „Jedinou povinnost, kterou občan Ukrajiny má je do 3 dnů se přihlásit k pobytu a my mu nemůžeme ani v tranzitu, výběru ubytování ani mu nemůžeme nakazovat, jestli k té registraci přijde první, druhý nebo třetí den.“

„Fronty při odbavování uprchlíků v asistenčních centrech jsou a budou,“ řekl Vondrášek. Policie se podle něj snaží, aby to bylo co nejsnesitelnější. Uvedl, že od neziskových organizací a dopravců, kteří vozí uprchlíky z Ukrajiny, policie ocení data. Informace potřebuje pro organizaci další pomoci na místě. Podle ministerstva vnitra budou posíleny počty lidí, kteří doklady lidem vydávají.

Úřady nyní doklady uprchlíkům vydávají každý den v počtech, které dříve odpovídali celému měsíci, uvedli zástupci krizového štábu. Nejvíc Ukrajinců, zhruba polovina, přichází do Prahy a Středočeského kraje.

Podle dopoledního vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) jsou kapacity krajských asistenčních center pomoci uprchlíkům nyní dostačující. Vláda je připravena je rozšířit podle potřeby, případně bude řešit nerovnoměrnou zátěž jednotlivých krajů, uvedl na twitteru po návštěvě centra v Hradci Králové.

Útok na jadernou elektrárnu radiaci nezvýšil

Ohrožení České republiky v souvislosti s pokračující válkou na Ukrajině se nezvýšilo. Zůstává v roli toho, kdo poskytuje pomoc. Po jednání Ústředního krizového štábu, kterého se dnes mimořádně účastnila i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, to řekl Rakušan. Ze Záporožské jaderné elektrárny, kterou v noci obsadili ruští vojáci a ve které hořelo, radioaktivita neunikla a systém varování před radiací je dobře nastaven, uvedl.

„Máme potvrzeno, že nedošlo k úniku radiace," uvedl Rakušan. Čeští experti jsou podle něj ve spojení s kolegy z Ukrajiny. Štáb podle něj probíral i to, že by pro uklidnění situace v Česku bylo možné o míře radiace pravidelně informovat v relacích médií o počasí.

K ukončení bojů u jaderné elektrárny vyzvala mimo jiné Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). S odvoláním na ukrajinskou státní společnost provozující jaderné elektrárny Energoatom uvedla, že při ruském útoku přišli o život tři ukrajinští vojáci a dva byli zraněni.

Hořelo v pětipatrovém výcvikovém zařízení v areálu elektrárny. Na místě zůstávají zaměstnanci elektrárny a kontrolují stav bloků, podle ukrajinských úřadů míra radioaktivity v oblasti nepřesáhla nebezpečnou úroveň, což řekla i americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová.

České sbírky na pomoc Ukrajině

Nové sbírky neustále přibývají. Pokud chcete přispět na konkrétnější projekt, například na podporu zvířat na Ukrajině, podívejte se na jeden ze serverů, který se specializuje na pořádání sbírek. Jde například o Darujme.cz, jenž má rozcestník pomoci pro Ukrajinu.

Hlavní sbírky jsou tyto:

Účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem, na který lze zaslat finanční obnos určený pro následný nákup obranného materiálu. Za shromážděné peníze vybírají obranný materiál, který nejvíce potřebují ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny.

Číslo účtu: 304452700/0300

SOS Ukrajina

Organizuje Člověk v tísni.

Sbírkový účet: 0093209320/0300

Rychlý odkaz na sbírku, kde lze pohodlně a rychle online přispět, zde.

Charita pro Ukrajinu

Organizuje Charita Česká republika.

Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

Více informací ohledně sbírky na stránkách Charity ČR.

Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Organizuje sbírka Paměť národa organizace Post Bellum.

Odkaz na online portál na sbírku, kde lze pohodlně přispět, zde.

Pomoc Ukrajině!

Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA spustil sbírku, která chce finanční pomoc smysluplně nabízet lidem zasaženým konfliktem.

Přispět lze na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222.

Také je možné poslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZNESNAZE 30, DMS ZNESNAZE 60, DMS ZNESNAZE 90

Více informací a možnost přispět přímo online na těchto stránkách.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině

Český červený kříž aktuálně zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál.

Finančně přispět lze na účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502.

Více na stránkách Českého červeného kříže.

Generální ředitel Hasičského záchranu sboru České republiky Vladimír Vlček upozornil, že migrace je mnohem rychlejší, než kdokoliv předpokládal. Na cizinecké policii či v asistenčních centrech se ve čtvrtek zaregistrovalo 8400 lidí prchajících před válkou na Ukrajině.

Ke zvládnutí pomoci uprchlíkům z Ukrajiny platí v Česku od dnešní půlnoci nouzový stav. Ministerstvo vnitra udělilo ve čtvrtek 8309 speciálních víz určených pro lidi zasažené invazí, celkem má tato víza téměř 22 000 uprchlíků, uvedlo ministerstva vnitra.

Asistenční centra, která vznikla v Praze i v dalších krajích, mají podle ministerstva vnitra řešit kromě registrace a zdravotních prohlídek nově příchozích také ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu. Seznam všech asistenčních center je k dispozici na webových stránkách ministerstva vnitra.

Ústřední krizový štáb ministerstva vnitra zasedal kvůli válce na Ukrajině a s tím spojené migrační vlně, která se týká i Česka.

Denně nyní kvůli ruskému napadení Ukrajiny do Česka přichází 5 tisíc migrantů, zhruba před měsícem to bylo úhrnné číslo za celý měsíc. Rakušan to řekl ve čtvrtek večer po mimořádném jednání vlády. Část pravidel pro uprchlíky se podle Rakušana zjednoduší už ode dneška, kdy začal platit nouzový stav.

Systém práce asistenčních center ve všech krajích, kam uprchlíci směřují kvůli prvnímu kontaktu s úřady, je podle Rakušana nastaven velmi dobře. „Samozřejmě jsou některá úzká hrdla,“ uvedl s tím, že problémy řeší operativně.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dnes oznámil, že z Ukrajiny za týden od zahájení ruské invaze uprchlo více než milion lidí, což jsou více než dvě procenta populace. Nejvíc uprchlíků míří do Polska, podle polské pohraniční stráže jich tam dosud dorazilo přes 575 tisíc.

Druhý nejvyšší počet uprchlíků je v Maďarsku – podle středečních údajů přes 133 tisíc lidí. Bezmála 100 tisíc uprchlíků registruje Moldavsko. Pro srovnání – v roce 2015, kdy vrcholila evropská migrační krize, dorazil různými cestami do Evropy více než milion lidí.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované