Hlavní obsah

Fiala příští týden vyrazí na první summit v Bruselu, a to mezi EU a Afrikou

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Petr Fiala vystoupí v bloku o soukromém sektoru a ekonomické integraci.

Reklama

Premiér Petr Fiala (ODS) příští týden vyrazí na první summit v Bruselu ve funkci, a to na dvoudenní jednání reprezentantů Evropské a Africké unie.

Článek

Summit se uskuteční 17. a 18. února. Fiala také bude jednat s představiteli vybraných afrických zemí.

„Cílem účasti předsedy vlády je aktivní zapojení ČR do formulace a naplňování politiky EU vůči Africké unii i jednotlivým africkým zemím na základě stanovených zahraničněpolitických priorit ČR vůči Africe v oblasti politické, bezpečnostní, rozvojové a obchodně-ekonomické,“ uvádí se v předkládací zprávě.

Bude to šesté vrcholné setkání členských států EU a Africké unie, předchozí se uskutečnily v letech 2000, 2007, 2010, 2014 a 2017. Na summitu budou přijaty společné priority pro investice, zdraví, vzdělávání, mír, bezpečnost, správu věcí veřejných, migraci, mobilitu a multilateralismus.

Uskuteční se plenární zasedání a sedm kulatých stolů na témata financování růstu, zdravotnických systémů a vakcín, udržitelného rozvoje a zemědělství, vzdělání, kultury, migrace a mobility, podpory soukromého sektoru a ekonomické integrace, míru, bezpečnosti a vládnutí a klimatické změny a energetické tranzice, digitální a dopravní propojenosti a infrastruktury. Fiala vystoupí v bloku o soukromém sektoru a ekonomické integraci.

Před summitem se bude konat on-line podnikatelské fórum za účasti firem z EU a Afriky. On-line se také uskuteční Týden Afriky a Evropy mezi 14. a 18. únorem. Za Česko na něm bude neziskový sektor pořádat panelovou diskusi o pracovních příležitostech pro mladé.

Reklama

Doporučované