Hlavní obsah

Šéf Rolls-Royce sonduje v Praze. S Fialou bude mluvit o výrobě reaktorů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala a ministr Jozef Síkela mají jednat o budoucnosti nových jaderných reaktorů v Česku.

Reklama

Premiér Petr Fiala a ministr Jozef Síkela projednají se šéfem britského koncernu možnost vzniku společného podniku na výstavbu malých reaktorů. „Rolls-Royce je s vývojem daleko, chceme s touto firmou jednat,“ řekl Fiala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Půjde o setkání, které může posunout Česko v budování nového lukrativního odvětví. Seznam Zprávy zjistily, že premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) dnes odpoledne v Praze projednají se šéfem britské společnosti Rolls-Royce Tufanem Erginbilgicem možnosti spolupráce na vývoji a výstavbě malých a středních reaktorů (SMR).

Ve hře je příprava mezivládní dohody se Spojeným královstvím a možnost vzniku společného podniku s holdingem Rolls-Royce, který by měl na starosti přípravu malých modulárních reaktorů. O jejich výstavbu má Česko zájem, problém je, že „moduláry“ jsou stále ve vývoji. Odhaduje se, že první projekty by se mohly dokončit na začátku roku 2030.

„Rolls-Royce je s vývojem daleko, chceme s touto firmou rozvinout spolupráci, a naplno tak využít naše znalosti a zkušenosti. Nejen pro výstavbu, ale i pro vývoj a výrobu této technologie na našem území,“ řekl Seznam Zprávám premiér Petr Fiala.

Podle šéfa kabinetu je potřeba využít zkušeností české jaderné energetiky. „Malé modulární reaktory mají potenciál zásadně přispět k energetické soběstačnosti naší země. I proto jsem rozvoj modulárních reaktorů zařadil do prioritních oblastí ve své vizi Restart Česka,“ dodal Fiala.

Malé a střední reaktory budou podle Ministerstva průmyslu a obchodu v následujících pěti až deseti letech uvedeny na trh jako nástroj pro transformaci tuzemské energetiky na bezemisní. V Česku by první modulární reaktor mohl stát v Temelíně.

Razítko zájmu

Pro britskou stranu je důležité, aby Češi potenciálnímu společnému projektu vyjádřili politickou podporu coby stvrzení seriózního zájmu o vývoj a výstavbu malých a středních reaktorů.

S generálním ředitelem Rolls-Royce Tufanem Erginbilgicem, jehož společnost patří mimo jiné mezi největší výrobce letadlových motorů, se potká i ministr průmyslu a obchodu. „V pondělí bude jednat ministr Jozef Síkela o zapojení českých firem a o dalších možnostech spolupráce v tomto odvětví s CEO společnosti Rolls-Royce,“ sdělil Seznam Zprávám Marek Vošahlík z tiskového oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Zájem o vývoj a výstavbu modulárních reaktorů mají i další světoví výrobci z USA, Francie či Jižní Koreje, kteří se podobně jako Britové zajímají o potenciální spolupráci s Českem. ČEZ má podepsané memorandum s několika zahraničními firmami.

Jednání se Spojeným královstvím jsou ale zatím nejdále. Na začátku letošního roku se premiér Fiala potkal s britským ministrem obchodu, v září došlo i k podpisu spolupráce mezi Prahou a Londýnem.

„S potenciálními dodavateli resort pravidelně jedná od roku 2019. V září MPO podepsalo s britským ministerstvem pro energetickou bezpečnost společné prohlášení,“ uvedl mluvčí ministerstva Vošahlík.

Česká příležitost

V uplynulém roce na Ministerstvu průmyslu a obchodu vznikal strategický plán, jak využít malé a střední reaktory. Podle dokumentu by se zařízení měla stát součástí aktuálně připravované nové verze Státní energetické koncepce s tím, že účast státu v jejich budování bude nezbytná – i s ohledem na zajištění energetické bezpečnosti.

„V případě nepřipravenosti národního prostředí pro rozvoj SMR vzniká riziko oddálení prvních projektů, respektive zhoršení dostupnosti technologií pro ČR a promarnění strategické průmyslové příležitosti. Odvětví SMR se v Evropě i ve světě nyní etabluje a ČR v něm může díky svému průmyslu a zkušenostem hrát významnou roli nejen v regionu střední Evropy. Evropská komise i evropský jaderný průmysl deklarovaly o nové odvětví v kontextu transformace energetiky zájem,“ píše se v dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Výhodou malých reaktorů oproti těm velkým má být nižší cena, čímž by se mohl rozšířit okruh zájemců o investování do těchto menších jaderných zařízení.

„Velikost elektrárny je srovnatelná s dnešními teplárnami, tj. jsou perspektivou jejich nahrazení. SMR mají nižší nároky na spotřebu vody a možnost suchého chlazení, což je zásadním předpokladem pro jejich dlouhodobý provoz v kontextu environmentálních výzev. Předpokládaná doba výstavby je tři až pět let, s ohledem na standardizovanou výrobu a výstavbu je v případě opakovaných instalací v dané zemi nižší riziko změn, oprav a zpoždění projektu. Jednotný přístup regulátorů má potenciál pro zrychlení a zlevnění výstavby,“ píše se v plánu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Reklama

Doporučované