Hlavní obsah

Fialův den D u Zemana. Rozhodne se, kdy skončí Babiš

Foto: vláda.cz

Prezident Miloš Zeman by mohl jmenovat novou vládu Petra Fialy koncem tohoto týdne.

Reklama

Finišují jednání prezidenta Miloše Zemana a premiéra Petra Fialy ohledně jmenování nové vlády. Čeká se na termín jmenování nového kabinetu i pokračování sporu o ministra zahraničí Jana Lipavského.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Premiér Petr Fiala (ODS) se dnes sejde s prezidentem Milošem Zemanem, aby se domluvili na termínu jmenování nové vlády.

K tomu by podle zdrojů Seznam Zpráv mohlo dojít ke konci tohoto týdne. Vzhledem ke zdravotním indispozicím prezidenta by se jmenování mělo konat na zámku v Lánech.

Pondělní setkání ale nebude mít jen administrativní charakter. Pro předsedu občanských demokratů Fialu to bude další příležitost, jak se Zemanem jednat o jmenování kompletní vládní sestavy.

Jak v pátek uvedl Hrad, hlava státu odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Zeman kritizuje jeho postoje k visegrádské spolupráci, Izraeli, otázce sudetských Němců a stupeň vysokoškolského vzdělání.

Jde však spíše o zástupné důvody. Například co se týká vzdělání - v Zemanově vládě na přelomu milénia působili ministři bez vysokoškolského vzdělání, dosluhujícím ministrem vnitra je Jan Hamáček, který má „jen“ maturitu.

Budoucí vládní představitelé na Zemanovu hru nechtějí přistoupit. Premiér Fiala nehodlá ze své nominace couvnout a je kvůli tomu ochotný podat k soudu kompetenční žalobu.

Za Lipavským stojí i vedení Pirátů. „Ústava jasně říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra členy vlády. Tento názor zastával v minulosti i sám Miloš Zeman, když říkal, že prezident nemá pravomoci kandidáty kádrovat, s čímž souhlasíme. Nominantem na post ministra zahraničí ve vznikající vládě je Jan Lipavský a za jeho nominací plně stojíme, stejně jak to deklaroval premiér Fiala,“ napsal Seznam Zprávám lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Jako nejpravděpodobnější se tedy nyní jeví varianta, že Miloš Zeman jmenuje ministry kromě Lipavského. Vláda Petra Fialy se ujme moci a řízení Ministerstva zahraničí dočasně převezme někdo jiný. Může jít o Petra Fialu nebo budoucího vicepremiéra Ivana Bartoše.

Stejná situace pravděpodobně dočasně nastane u lidovců, kdy Ministerstvo zemědělství dočasně povede šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Jeho nominant Zdeněk Nekula je v izolaci s covidem, prezident proti němu sice výhrady nemá, jmenovat ho však chce až po Novém roce.

Že by prezident vládu nejmenoval kvůli sporům o Lipavského vůbec, je tedy spíše nepravděpodobné - ostatně ve svém páteční vyjádření Zeman zmínil, že má výhrady k vícero kandidátům, ale právě kvůli snaze o co nejrychlejší vznik kabinetu je „vetovat“ nebude.

Soude, rozhodni

Pokud nenastane nečekaný zádrhel, v příštích dnech by Česká republika mohla mít novou vládu, která do měsíce předstoupí před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o vyslovení důvěry. Zároveň se rozběhne boj o jmenování Jana Lipavského ministrem zahraničí.

Petr Fiala bude mít dvě možnosti. První „měkkou“ variantou je pokusit se přesvědčit prezidenta, aby přece jen Lipavského ministrem jmenoval a nenechal spor zajít až k Ústavnímu soudu. V roce 2014 se takto povedlo Bohuslavu Sobotkovi přesvědčit Zemana, aby jmenoval do vlády i kandidáty, s nimiž Zeman nesouhlasil.

Výhodou takového řešení by byl čas, neboť projednání ústavní žaloby by mohlo zabrat dva až pět měsíců, po které by byl Černínský palác spravován dočasným ministrem.

Fiala už ale naznačil, že se chystá na tvrdší variantu postupu. „Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády. V pondělí po schůzce v Lánech oznámím, jaké budou naše konkrétní kroky. Jsme připraveni,“ uvedl Petr Fiala po prezidentově oznámení, že Lipavského nechce jmenovat.

K takovému řešení se kloní i většina koaličních politiků. „Nemohu souhlasit s krokem pana prezidenta, že nebude jednat s respektem k Ústavě a nejmenuje vládu jako celek dle návrhu premiéra Petra Fialy. Budeme tedy muset přistoupit ke kompetenční žalobě, tak jak jsme avizovali, aby v této sporné otázce bylo jednou provždy jasno,“ řekl Seznam Zprávám šéf lidovců Marian Jurečka.

Podobně argumentuje i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Nechť Ústavní soud díky kompetenční žalobě vymezí ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů. Je to potřeba,“ napsala redakci šéfka TOP 09.

Podle budoucího ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana jsou Zemanovy důvody, proč nejmenovat Lipavského ministrem, zástupné. „Osobně ho znám ze zahraničního výboru a považuji ho za kvalitního a kompetentního kandidáta na tuto pozici. Už dopředu jsme deklarovali, že nebudeme naše kandidáty měnit, a proto nám nezbývá než podat proti tomuto rozhodnutí kompetenční žalobu,“ řekl Seznam Zprávám Rakušan.

Agentura ČTK v sobotu zmínila i méně pravděpodobnou variantu, že by Fialova koalice na žádost Pirátů nyní nenechala jmenovat žádného z navržených ministrů. U vlády by podle takového scénáře zůstal Babišův kabinet a několik měsíců by se čekalo, jak rozhodne Ústavní soud. Zdroje ČTK z jiných stran koalice však takovou možnost označily za nesmyslnou.

Reklama

Doporučované