Hlavní obsah

Gazdík poprvé vypadl z vedení STAN. Má chyba urychlila výměnu generací, říká

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Petr Gazdík se po odchodu z Ministerstva školství nyní hodlá zaměřit na práci v poslaneckém klubu STAN a školském výboru.

Reklama

Padlý ministr školství Petr Gazdík v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jaké to pro něho bylo odjíždět ze sněmu hnutí STAN poprvé bez funkce v nejužším vedení.

Článek

Kauza Dozimetr a kontakt na vazebně stíhaného lobbistu Michala Redla vystavily ministru školství Petru Gazdíkovi stopku ve vládě Petra Fialy.

Vlivný ministr skončil nejen v kabinetu, ale i v nejužším vedení vládního STAN. Stalo se tak vůbec poprvé od roku 2009, kdy se Gazdík stal historicky prvním předsedou tehdy vzniklého hnutí.

Nastala po letech přirozená generační změna, moje chyba ji urychlila.
Petr Gazdík

V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že výměna starostenské generace by i tak byla nezbytná. S tím, že průšvihy kolem korupční kauzy Dozimetr tento proces urychlily.

Těžké období

Cukalo to ve vás, že nekandidujete na žádnou funkci ve vedení hnutí? Jaké jste měl pocity po proběhlém posledním půl roce?

Vůbec ne. Hnutí potřebuje střídání generací. To se na tomto sněmu podařilo. Nastoupili jsme do vlády, která nejprve řešila covid a hned poté důsledky války na Ukrajině. Čili neuvěřitelné tlaky. Procházíme těžkým obdobím i kvůli svým chybám.

+17

Co je podle vás hlavním vzkazem proběhlého sněmu STAN?

Že STAN není žádná mafiánská struktura, jak se snaží lidem úporně a uměle vnucovat Babiš a SPD. Jsme hnutí, které buduje, stará se, posouvá věci kupředu, řeší problémy, nenechává usnout vize, nepolitikaří, je slušné, vidí dál než za vlastní volební období, prosazuje rozhodování co nejblíže lidem.

Berete i vy osobně tento sněm jako moment, kdy se hnutí poprvé za svou existenci více odklonilo od vás a dalších lidí, kteří stáli u zrodu hnutí?

Neřekl bych, že „odklonilo“. Nastala po letech přirozená generační změna, moje chyba ji urychlila.

Místopředsedy se stali lidé například i z Vysočiny, Plzeňského kraje, Moravskoslezského kraje - znamená to, že STAN chce nyní rozprostřít moc i v jiných krajích, než byly dosud dominantní Středočeský, Liberecký a Zlínský?

To, že se dostali lidé z jiných krajů, není překvapivé. Ale to se dělo už v minulosti. Středočeši jsou nejsilnější krajskou organizací a měli a dál mají silné zastoupení, ale i Plzeňský kraj měl zástupce v předsednictvu už léta. V tomto nevidím žádný tlak.

Prvním místopředsedou se stal Lukáš Vlček. Bude jeho rolí být novým Věslavem Michalikem? Neboli člověkem, který bude mít na starost chod hnutí, financování apod.?

Role v předsednictvu si musejí jeho členové teprve rozdělit podle svých preferencí. Lukáše Vlčka znám jako skvělého starostu a věřím, že bude krýt záda předsedovi velmi dobře.

Na sněmu se hodně mluvilo o ideologickém/ideovém ukotvení STAN. Vnímáte i vy, že by bylo dobré uskutečnit například ideovou konferenci, na které by se tato věc ještě více probrala?

Ideovou konferenci jsme měli před dvěma měsíci, byla velmi plodná a její závěry se teď zpracovávají a začnou se aplikovat do politiky hnutí.

Reklama

Doporučované