Hlavní obsah

Glosa: Blahopřání k 10. narozeninám hnutí ANO

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš se ve Sněmovně přes počáteční odpor pohodlně zabydlel – už blábolí jako starý profík.

Reklama

Sluší se popřát hnutí ANO k narozeninám hodně sil do další dekády. Aby byla úspěšná, má to jednu zásadní podmínku: Váš předseda se za žádnou cenu nesmí stát prezidentem.

Článek

Sluší se popřát hnutí ANO k narozeninám hodně sil do další dekády. Aby byla úspěšná, má to jednu zásadní podmínku: Váš předseda se za žádnou cenu nesmí stát prezidentem.

Před deseti lety jsme snadno mohli propadnout dojmu, že v Česku končí korupce a skandály – a už brzy bude líp. Ve společnosti tehdy panovala blbá nálada. Neoblíbená Nečasova vláda se držela pravidla každý měsíc aspoň jeden skandál a konec dlouhé ekonomické krize pořád ne a ne přijít.

Všichni byli znechucení politikou, když v květnu konečně přišly tři „dobré“ zprávy. Policie zadržela hvězdu ČSSD, středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha, se sedmi miliony korun v krabici od vína. Aha, takže už ani ti nahoře nejsou nedotknutelní!

Bývalý premiér Miloš Zeman, odstrčený v exilu na chalupě, oznámil, že začíná sbírat 50 tisíc podpisů nutných pro prezidentskou kandidaturu. Aha, takže už ani starý bard se na to nemůže dívat a jako blanický rytíř vyráží zachránit naši zemi!

A do třetice – jeden z nejmocnějších a nejbohatších českých byznysmenů s legrační češtinou naštvaně oznámil, že korupce v zemi překročila únosnou mez. Došla mu trpělivost, a proto založí vlastní politické hnutí. Aha, konečně to tady dá do pořádku někdo, kdo tomu skutečně rozumí!

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Andrej Babiš si desáté narozeniny hnutí ANO připomněl v dojímavém videu na Facebooku. Rád opakuje, že do politiky samozřejmě nikdy nechtěl, jen mu zničila život a trpí tím celá rodina. Ale teď vážně: Deset let, to už je čas bilancovat. Když se ohlédneme, vidíme, že všechny původní sliby se buď zhroutily, anebo Babiš ve svých názorech zcela otočil. Nebo tehdy lhal.

Hned na začátku třeba říkal, že sám do politiky nepůjde a pro hnutí shání lídra, protože jako „prospěchář starého režimu“, jak sám sebe označil, na to prostě nemá předpoklady. Nakonec se stal šéfem hnutí, ministrem financí i premiérem. A teď pomýšlí na funkci prezidenta.

ANO na svém startu oslovilo hlavně zklamané pravicové voliče, podnikatele a živnostníky, kteří ovšem dnes hnutí upřímně nenávidí, protože na ně posílalo zaklekávací kontroly.

Babiš také dokázal získat podporu protikorupčních iniciativ, které se dodnes za tento svůj omyl stydí. Daly od něj ruce pryč, když zjistily, že ve vládě hlídal hlavně svůj byznys postavený na dotacích.

Nebo sliboval, že přivede do politiky nové osobnosti, které se tradičního partajničení štítí. Lidé jako Martin Stropnický, Robert Pelikán nebo Ivan Pilný ANO zase rychle opustili, jakmile zjistili, že nejsou členy hnutí, ale loajálními zaměstnanci politické divize Babišova holdingu.

A pak je tu zatím poslední Babišův obrat, který teď sledujeme při obstrukcích ve Sněmovně. Od původních sloganů „nejsme jako politici, makáme“ nebo „makat a neblábolit“ dokázal Andrej Babiš urazit takový kus cesty, že se dnes chlubí, kolik hodin dokázal schválně blábolit, aby vláda nemohla makat.

Závěrem se samozřejmě sluší popřát hnutí ANO k narozeninám hodně sil do další dekády. Aby byla úspěšná, má to jednu zásadní podmínku: Váš předseda se za žádnou cenu nesmí stát prezidentem, jinak vás bude okopávat jako Klaus svou ODS nebo Zeman svou ČSSD. Úplně vás zničí a vy skončíte.

Reklama

Související témata:

Doporučované