Hlavní obsah

Glosa: ODS má plány s Ještědem. Snad je odfoukne vichr z hor

Foto: Profimedia.cz

Lepší než usilovat o nesmyslnou stezku korunami stromů by bylo opravit unikátní stavbu architekta Karla Hubáčka. Jenže na to Liberec nemá.

Reklama

S plánem vybudovat na Ještědu stezku korunami stromů jde do komunálních voleb liberecká ODS. Pokud by k tomu došlo, byla by to myslím pro všechny nevýhra, abych použil termín otce zakladatele občanských demokratů Václava Klause.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještěd, který v roce 2000 získal ocenění Nejvýznamnější česká stavba 20. století a o 31 let dříve také superprestižní Cenu Augusta Perreta od Mezinárodní unie architektů, nepotřebuje vylepšovat nebo doplňovat. Dílo je to natolik fantastické, až magické, že cokoliv dalšího bude v jeho stínu působit trapně. Jako laciný pokus přiživit se na stoickém stříbřitém hyperboloidu.

Od rozměru estetického se nyní posuňme k věcem praktickým. Proč by měl Liberec, pokud by v jeho čele stanula ODS, stavět stezku korunami stromů? Hodinu jízdy odsud stojí jedna obrovská, v krkonošských Janských Lázních. A řekněme si upřímně: Takový binec, který tam panuje, v Liberci snad nikdo nechce. Svůj Sky Walk má i polský Świeradów-Zdrój na hranicích s Libereckým krajem. Z Liberce jste tam autem za pětačtyřicet minut. Čili možnosti tu jsou.

Použil-li jsem pojmu binec, mám na mysli overturismus. Seznam Zprávy o tomto fenoménu psaly o víkendu v souvislosti se Sněžkou. Krátce řečeno: Jde o problém, kdy se na jednom místě soustředí tolik turistů, že je mezi nimi nevyhnutelně procento těch, kteří pro zábavu nebo z hlouposti ničí přírodu.

Předpokládám, že nic takového v Liberci nechceme. Ono bohatě stačí, že na Ještědu – jehož prodělávající lyžařský areál převzal na deset let slovenský miliardář Igor Rattaj – úřady už jednou povolily vysoce kontroverzní kácení. A to kvůli nové sjezdovce (zde je poctivé říci, že se Rattajova firma zavázala stromy vysázet jinde). A ejhle, nyní se liberečtí politici hádají, zda povolí kácení další, mohutnější a hlavně původně neavizované.

Foto: ODS Liberec

Volební program liberecké ODS.

Takže ne. Ještěd – hora i hotel s televizním vysílačem léta čekajícím na nutnou a čím dál akutnější rekonstrukci - dostávají dost zabrat už dnes.

Samozřejmě, kdo jsem já, abych radil občanským demokratům, co mají dělat. Přesto si to dovolím. Lepší než usilovat o další nesmyslnou stezku korunami stromů by bylo opravit světově unikátní stavbu architekta Karla Hubáčka. Jenže i hrubé odhady – navíc staré už mnoho let a z dnešního pohledu extrémně podhodnocené – tady hovoří o stamilionových částkách, které jsou úplně mimo liberecké možnosti. A nemá na ně ani vlastník stavby, České Radiokomunikace.

Zábavný nebo smutný, záleží na nátuře, je fakt, že to byla právě ODS, kdo Liberec zatížil absurdním dvoumiliardovým dluhem. Kvůli jeho splácení, které potrvá ještě nejméně třináct let, je dnes město investičně paralyzované. A pro uvažování o budoucnosti Ještědu se stalo naprosto finančně nekompetentním.

Liberecká ODS tak snad naštěstí, pokud se Ještědu týká, jen předvolebně žvaní. Ale dosti drze.

Reklama

Doporučované