Hlavní obsah

Proč jede Havlíček středočeskou kampaň? Celé je to tak trochu trik

Foto: FB

Kdo z nich bude hejtmanem? Tomáš Helebrant, nebo Karel Havlíček?

Reklama

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček nyní působí, jako by snad toužil po další funkci, po křesle středočeského hejtmana. Do říjnových voleb zbývá půl roku, ale Havlíček už teď aktivně objíždí města v regionu a pořádá diskuze.

Článek

Kromě toho, že je místopředsedou Poslanecké sněmovny, předsedou stínové vlády, stínovým ministrem průmyslu a také prvním místopředsedu hnutí ANO se teď Karel Havlíček vrhnul do další mise: Do krajských voleb ve Středočeském kraji.

Nepřehlédnutelný opoziční politik – na jehož workoholismus a spánkový režim už bylo uděláno nepřeberně vtipů – najednou vystupuje, jako by toužil po další funkci, po křesle středočeského hejtmana. Do říjnových krajských voleb zbývá půl roku, ale Karel Havlíček už teď aktivně objíždí města v regionu a pořádá diskuze s lidmi.

Tak trochu trik

Ve skutečnosti je to celé tak trochu trik. Lídrem Babišova hnutí do voleb, a tudíž kandidátem na středočeského hejtmana, bude nejspíš nepříliš známý poslanec ANO Tomáš Helebrant z Dobříše. Ještě sice nebyl definitivně potvrzen, ale jako svého spojence ho tlačí Karel Havlíček s tím, že je připraven co nejvíc pomoci a přitáhnout pozornost.

„Já a hejtman? Díky, ale nemůžete dělat vše,“ říká Havlíček. „Ale ve Středočeském kraji hodně pomůžu a udělám vše pro to, abychom vyhráli. Jen to tam odpracuju a podpořím lídra jako nikdo jiný,“ dodává odhodlaně.

Středočeský kraj je rozlohou i počtem obyvatel největším regionem v zemi. A vlivem stěhování lidí k Praze neustále roste. Pro všechny strany je úspěch tady docela prestižní. V regionu na výhru myslí tři formace – STAN, koalice Spolu a právě ANO.

Jak dopadly volby ve Středočeském kraji v roce 2020?

  • STAN – 22,2 %
  • ODS – 19,8 %
  • ANO – 18,5 %
  • Piráti – 14,4 %
  • Spojenci (TOP 09, Hlas, Zelení) – 5,9 %

A také kvůli tomu nasadily silné figury – Starostové obhajují vítězství logicky v čele s hejtmankou Petrou Peckovou, Spolu má jako lídra místopředsedu Poslanecké sněmovny Jana Skopečka z ODS.

„Bereme to jako nesmírně důležité volby, do kterých se zapojuju aktivně i osobně, objíždím s kolegy zodpovědně středočeská města a obce, i když víme, že ANO to nemá v Středočeském kraji jednoduché. Chceme vyhrát a zastavit tu přehlídku nekompetence a funkcionářské zpupnosti,“ argumentuje Karel Havlíček.

Na to, že se do kampaně ve středních Čechách určitě zapojí stranické špičky, se mohou spolehnout všichni konkurenti. A není to jen kvůli zmíněnému významu největšího regionu, ale také proto, že to chápou jako „zkušební laboratoř“ před sněmovními volbami na podzim 2025. Nejen pokud jde o výsledky, ale také kvůli povolebním vyjednávání.

Volby důležitější než kdekoliv jinde

„Středočeský kraj bude patřit mezi ty, na které se bude soustředit pozornost. Nejen hnutí ANO, ale i pro STAN bude výsledek voleb důležitější než kdekoliv jinde. Chápu to i v této politické logice, ale přeci jen budu zdůrazňovat, že jde hlavně a primárně o to, kdo a jak bude mít šanci poměrně velký kraj spravovat a rozvíjet. To bude na těch volbách přeci jen důležitější,“ říká krajský lídr Spolu Jan Skopeček z ODS.

Občanští demokraté v regionu nemají moc dobré vztahy s hejtmankou Petrou Peckovou, i když jsou s hnutím STAN v koalici a společně tady vládnou. Opakuje se tak otázka, jestli by se raději po podzimních volbách nedomluvili s ANO, ale tyto tendence brzdí koaliční partneři ve Spolu – lidovci i TOP 09.

A podporu shora očekává i Petra Pecková. Pro Starosty jsou střední Čechy tradiční baštou, kde mají nadprůměrné volební zisky. Navíc jde o domovský region předsedy STAN Víta Rakušana, pro něhož by neobhájení hejtmanského křesla pro hnutí znamenalo velký neúspěch.

Foto: ČTK

Šéf STAN Vít Rakušan a hejtmanka Petra Pecková se společně pokusí zopakovat úspěch.

„Petru Peckovou tam naštěstí lidé znají. Vím, že ode mě to zní jako povinná pochvala. Ale dělá tam skvělou práci. A ona na to nespoléhá a podobně jako Havlíček také odjíždí kraj jako zběsilá. A já se samozřejmě ve svém kraji a pro svou hejtmanku taky budu silně angažovat,“ řekl Rakušan.

Tématem Peckové je boj s korupcí a transparentnost, s tím souvisí nedávné vypovězení smluv silničářským a dopravním firmám. „Možná jsem naivní, ale doufám, ze tohle občané ocení,“ říká hejtmanka a tuší, že hnutí ANO se ji bude za každou cenu snažit spojovat s aférou Dozimetr.

„Já na nikoho lít kýble špíny nebudu, není to můj styl. Občany to obtěžuje a já si myslím, že to do slušné společnosti nepatří. A když mi nebude zbývat nic jiného, než brodit se bahnem, mám svoje růžové holínky. Včera jsem je zrovna měla na stavbě,“ říká.

Reklama

Doporučované