Hlavní obsah

Hledá se nástupce Lipovské. Okamura a ANO ztratili na radní vliv

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tomio Okamura ztratil vliv na podobu mediálních rad.

Reklama

Na volebním výboru Sněmovny začal tradiční maraton veřejných slyšení lidí, kteří chtějí hlídat Českou televizi a Český rozhlas

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Na volebním výboru začalo tradiční grilování uchazečů o místa v radě České televize a Českého rozhlasu. Bude to poprvé v nově ustavené Sněmovně a možná i naposledy tak, jak bylo dosud zvykem. Na Ministerstvu kultury totiž finišují s novelou zákona, jejíž hlavní podstata spočívá v tom, že vedle poslanců bude část radních volit i Senát.

Než ale dojde k jejímu schválení, vše zůstává při starém, jen karty se obrátily. Dosud mělo hlavní slovo nad podobou mediálních rad ANO a SPD s asistencí komunistů, nyní má jasnou většinu Spolu s Piráty a Starosty

Pohodlně si tak může dovolit hned šestici radních pro Českou televizi, a to včetně místa po odvolané Haně Lipovské. A jednoho do Rady Českého rozhlasu.

Z hnutí ANO zaznívá, že vládní koalice chce svých možností plně využít a navolit si do rad „své“ lidi.

Tuto „šeptantu“ potvrzují i slova předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba. „Neslyšel jsem od hnutí ANO zatím žádné preferované kandidáty, na druhou stranu se domnívám, že už v současné radě má opozice velmi výrazné zastoupení,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Faktem je, že do aktuálního klání se přihlásili ve větší míře ti, kteří by se za starého složení Sněmovny nedostali ani přes volební výbor.

Do Rady České televize chce například bývalá studentská vůdkyně Monika MacDonagh Pajerová, akademik, popularizátor historie a spoluautor podcastu Přepište dějiny Michal Stehlík nebo další historik, který se věnuje období totalit Jiří Padevět.

Do rady se hodlá zpět probojovat i Zdeněk Šarapatka, který minulé volební období válčil s SPD i částí hnutí ANO. Čelil dokonce neúspěšnému pokusu o odvolání. Nyní se o něm naopak ve Sněmovně spekuluje jako o jednom z favoritů nadcházející volby. „Za TOP 09 máme v klubu jednoznačnou shodu, že podpoříme pana Šarapatku. V radě už byl a podle nás tam odvedl dobrou práci,“ uvedl již citovaný Jakob.

Hnutí ANO by dle kuloárních informací například rádo vrátilo do Rady České televize Daniela Váňu, který je s hnutím spojen téměř od jeho začátku. Do historie půtek o podobu České televize se zapsal mimo jiné tím, že do výroční zprávy prosadil větu, že SPD dostává ve vysílání málo prostoru. Časopisu Respekt to pak vysvětloval tím, že špatně pochopil podklady.

Babišovo hnutí se jej snažilo v Radě České televize udržet už před volbami, kdy volba radních skončila obstrukcemi a následně se nedokončila. Váňa ovšem není jediným uchazečem, který se do Rady České televize hIásí i v nových sněmovních podmínkách – znovu zkouší štěstí i sedm dalších někdejších favoritů, které Spolu a Piráti se STAN odmítali.

Nový zákon

Na základě divokých pří o podobu rad veřejnoprávních médií navrhuje Senát novelu zákona, která by moc nad výběrem členů rozdělila. Původní předkladatelé v čele se senátorem Davidem Smoljakem (STAN) chtěli, aby radní vybírali půl na půl s poslanci i senátoři. Nová koalice si přípravu novely vzala pod svá křídla a nyní na ní pracuje Ministerstvo kultury pod vedením Martina Baxy (ODS).

Baxa původní znění notně osekal. Zbyly dva zásadní body – „své“ radní bude nově mít i Senát. Nebude to ale polovina, jak senátoři chtěli. Rezort kultury jim sdělil, že počítá s poměrem 10 radních pro poslance a 5 senátorům.

S tím se ale senátoři nechtějí spokojit, protože by to ponechalo Sněmovně rozhodující vliv. Právě deset radních totiž stačí k odvolání ředitele České televize. „Je to popření smyslu té změny, která reagovala na většinu vzniklou po sněmovních volbách a která měla vždy tendenci rady ovládnout,“ říká k tomu iniciátor změny David Smoljak.

V návrhu ministerstva ale zůstane plán, že Sněmovna přijde o zásadní pravomoc – možnost odvolat celé rady v případě, že poslanci opakovaně neschválí výroční zprávu, kterou rady pro Sněmovnu zpracovávají. V praxi to totiž často vypadalo tak, že se tyto zprávy za určité období nakupily a poslanci tak měli v ruce „vydírací potenciál“.

Reklama

Doporučované