Hlavní obsah

Hnutí ANO chce další mimořádnou schůzi k cenám energií

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Šéfka nejsilnějšího sněmovního klubu Alena Schillerová oznámila konání mimořádné schůze kvůli cenám energií

Reklama

Hnutí ANO se snažilo mimořádnou schůzi prosadit už v prosinci.

Článek

Opoziční hnutí ANO chce ve Sněmovně vyvolat další mimořádnou schůzi k rostoucím cenám energií a ke covidové pomoci podnikatelům. Klub ANO už shromáždil potřebný počet podpisů a žádost o svolání schůze pošle vedení Sněmovny v úterý. Informaci České televize dnes potvrdila předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Mimořádnou schůzi k růstu cen energií vyvolalo hnutí ANO už v polovině prosince. Koaliční většina ale neumožnila schválit program schůze, takže se nakonec nekonala.

Podnět ke svolání mimořádné schůze musí podepsal nejméně 40 poslanců. Jelikož poslanecký klub ANO čítá 72 členů, vyvolat zvláštní jednání pléna pro něj nepředstavuje problém.

Hnutí ANO se chce vlády ptát, co bude s rostoucími cenami energií dělat, řekla Schillerová ČTK. Poukázala přitom na to, že i okolní země přistupují například ke snižování daně z přidané hodnoty. Připomněla tři zákony, které bývalá vláda ANO a ČSSD připravila a které na vysoké ceny reagovaly. Chce nynější pětikoaliční vládu Petra Fialy (ODS) vyzvat, aby se k těmto návrhům vrátila.

Sněmovna měla na mimořádné prosincové schůzi projednat tři předlohy, které poslala ještě bývalá vláda, v níž Schillerová byla ministryní financí. Bývalá vláda navrhla osvobodit dodání plynu a elektřiny od daně z přidané hodnoty na celý letošní rok, běžně spadá do sazby 21 procent. Část výnosu z prodejů emisních povolenek měla jít podle dalšího z návrhů na zmírnění sociálních dopadů vysokých cen energií. Poslední z předloh měla umožnit kompenzovat domácnostem část regulované ceny elektřiny.

Nynější Fialova vláda však tyto návrhy v lednu stáhla, protože nesouhlasila s myšlenkou plošné pomoci. Parlament v lednu schválil vládní novelu, která kvůli razantnímu růstu cen energií zvýšila příspěvky na bydlení a rozšířila okruh příjemců, kteří na ni dosáhnou.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce do několika týdnů předložit návrh pomoci pro firmy, které se potýkají s vysokým nárůstem cen energií. Rozšířit by se měla podle představ úřadu Jozefa Síkely (STAN) i pomoc pro domácnosti. V případě firem by se pomoc měla týkat nejpostiženějších odvětví s velkým podílem energetických nákladů. Jednou z možností podpory domácností by mohly být zvláštní tarify pro ty z nich, které jsou ohroženy energetickou chudobou. Ministerstvo nebude podle Síkely navrhovat plošný příspěvek 200 až 400 korun na osobu z peněz z prodeje emisních povolenek, jak chtějí koaliční Piráti.

Dalším tématem, které chce ANO na mimořádné schůzi projednat, bude covidová pomoc podnikatelům. Poukázala na to, že takzvaný kompenzační bonus pro živnostníky a další osoby, tedy peněžitý příspěvek těm, jejichž podnikání poškodila opatření proti covidu, skončil už k 31. lednu. Podotkla, že vláda by mohla bonusové období prodloužit svým nařízením. Není podle ní jasné, co bude s kompenzačními programy ministerstva průmyslu nebo s programem Antivirus. Ministři podle ní v této věci pouze mlží.

Reklama

Doporučované