Hlavní obsah

„Hrdinové“ vs. „ti zlí“. Rozdělení u bratří Mašínů bylo vidět i v kině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Zuzana Panská

Fotografie z filmu Bratři.

Reklama

Čeští diváci viděli ve čtvrtek večer poprvé v kinech film o bratrech Mašínech a jejich útěku do Západního Berlína. Téma dodnes rozděluje českou společnost a bylo to vidět i v kině.

Článek

Je krátce před 19. hodinou a po schodech stoupá ke vchodu do kina v Kolíně trojice seniorů –⁠ žena a dva muži. Na otázku reportéra Seznam Zpráv, na co jdou, odpovídá hned paní Libuše.

„Jdu se svými bratry na film Bratři. Všichni jsme důchodci, naše maminka pocházela z Lošan,“ říká hned na úvod seniorka s hrdostí v hlase. V Lošanech na Kolínsku totiž byl rodný statek protinacistického odbojáře Josefa Mašína. V současnosti je na místě památník tří odbojů a místo je úzce spjato s rodinou Mašínů.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Nástěnka kina v Kolíně.

Trojice seniorů patří do skupiny fanoušků rodiny Mašínů včetně bratrů Josefa a Ctirada, proto i přišli na film do kina. „Jsou to jediní hrdinové, kteří se tady vyskytli v komunistickém bordelu. Oni bojovali, byli to mladí kluci. To, že se natočil film o Mašínech až třicet let po revoluci, je ostuda,“ říká rozhořčeně pan Jaroslav, bratr paní Libuše, který je také v důchodu.

Přišli fanoušci i kritici

Při vstupu do kina v Kolíně jsou všude kolem vyvěšené plakáty zvoucí na film, který má premiéru v 19:30. Lístek si koupil i učitel dějepisu pan Jan, který čeká s manželkou v kavárně na začátek filmu.

„Zrovna toto téma je pro mě kontroverzní. Na jednu stranu se mi sem moc nechtělo. Spíš to jsou pro mě zlí než ti dobří, které bych chtěl opěvovat. Je to těžké téma. Spíš mě vytáhla manželka za kulturou, jinak bych asi nešel,“ říká učitel dějepisu, zatímco naproti němu sedí manželka, shodou okolností také pedagožka.

Na začátek filmu o bratrech Mašínech dorazil v Kolíně i mladý pár, který si čekání na zahájení promítání zkrátil u vína. „Jsme z Kolína. Přišla jsem s přítelem. Já jsem skupina bez názoru,“ říká paní Barbora a do rozhovoru se přidává i její přítel Jiří: „Každý má svoje názory, ale kdyby se tehdy neprostříleli, tak by zabili je. Buď by byli mrtví oni, nebo někdo jiný.“

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Mladý pár v Kolíně šel ve čtvrtek večer na film Bratři.

V Kolíně nebylo večer vyprodáno, nicméně přišli lidé napříč generacemi. V sále sedělo podle reportéra Seznam Zpráv více než 70 lidí, což byla přibližně polovina kapacity kina. Po skončení filmu odcházeli lidé většinou spokojení. „Smutné to bylo, ale dobré,“ zhodnotil film jeden ze seniorů těsně po závěrečných titulcích.

Své pocity popsal i pan Jiří, se kterým reportér Seznam Zpráv mluvil i před začátkem filmu. „Mně se to líbilo. Film ukazuje, jaká byla ta doba, ten komunismus, že to nebyla dobrá věc. Nezbývalo jim nic jiného,“ zhodnotil.

Skupina bratří Mašínů

Skupina bratří Mašínů byla ozbrojená odbojová antikomunistická skupina. V roce 1953 se Josef Mašín s bratrem Ctiradem, Milanem Paumerem, Václavem Švédou a Zbyňkem Janatou rozhodli utéci z totalitního Československa. Na Západě chtěli vstoupit do armády USA a bojovat proti komunismu se zbraní v ruce.

V říjnu přešli východoněmecké hranice a po 29 dnech pronásledování východoněmeckou armádou a policií se Josef Mašín s bratrem Ctiradem a Milanem Paumerem dostali do svobodné americké zóny v Západním Berlíně. Václav Švéda a Zbyněk Janata tam neprošli a dopadla je východoněmecká Volkspolizei. V roce 1955 je komunistická justice odsoudila i se Ctiborem Novákem k trestu smrti.

Podle učitele dějepisu pana Jana byl film zajímavý a bylo tam hodně akce. „Musím to vstřebat. Určité části se z toho dají použít ve výuce. Řekl bych, že to byla trochu víc oslava bratrů Mašínů,“ popsal svůj názor učitel, který s činy bratrů nesouhlasí.

Téma bratrů Mašínů je aktuální i vzhledem k blížícímu se předávání státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě. Prezidentovi Petru Pavlovi leží na stole návrhy na vyznamenání bratrů Mašínů. Už dříve ale řekl, že s jejich oceněním má problém.

Pavel vyznamená Zdenu Mašínovou

Naopak sestru bratrů - Zdenu Mašínovou mladší chce Pavel vyznamenat a jak už popsaly Seznam Zprávy dřív, do Vladislavského sálu přijede velmi pravděpodobně osobně.

Když udělil vyznamenání exprezident Miloš Zeman Josefu Mašínovi staršímu, tak si ho tehdy paní Zdena Mašínová odmítla převzít a ve Vladislavském sále ji tehdy nahradila ministryně obrany Jana Černochová.

Hlavní role ve filmu Bratři ztvárnili Oskar Hes, Jan Nedbal, Adam Ernest, Matyáš Řezníček, Antonín Mašek, Matěj Hádek a Tatiana Dyková Vilhelmová. Film mapuje roky jejich života a rodiny po druhé světové válce až po jejich útěk do Německa.

Pětici mladíků s pistolemi pronásledovaly tisíce vojáků. Štvanice trvající 30 dní nezůstala bez ztrát na obou stranách. Pouze oba Mašínové a jejich kamarád Milan Paumer se do Západního Berlína nakonec dostali. Komunisté se však pomstili na jejich rodinách.

Česká filmová a televizní akademie vyšle drama Bratři do soutěže o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film. Oscarový shortlist 15 zahraničních filmů bude zveřejněn letos 21. prosince, nominace pak 23. ledna 2024. Slavnostní předávání 96. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd se plánuje na 10. března 2024.

Film: Bratři

Česko/Slovensko, 2023, 135 min

Režie: Tomáš Mašín

Scénář: Marek Epstein

Kamera: Friede Clausz

Hudba: Karel Havlíček

Hrají: Oskar Hes, Jan Nedbal, Tatiana Dyková, Adam Ernest, Stefan Konarske, Karolína Lea Nováková, Matěj Hádek, Matyáš Řezníček, Tony Mašek, Alžběta Malá

Reklama

Doporučované