Hlavní obsah

Nejen Mašínová. Pavel začal rozesílat pozvánky lidem, které chce vyznamenat

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel.

Reklama

Expremiér Petr Pithart nebo dcera protinacistického odbojáře Zdena Mašínová. Obě osobnosti Seznam Zprávám potvrdily, že dostanou od prezidenta vyznamenání.

Článek

Někdejší disident, předseda české vlády a později dlouholetý předseda Senátu Petr Pithart Seznam Zprávám potvrdil, že prezident souhlasil s návrhem na jeho vyznamenání. Na Hrad 28. října dorazí.

„Ano, už jsem byl dotázán na osobní data,“ odpověděl Pithart v SMS zprávě na otázku, jestli ho Kancelář prezidenta republiky už kontaktovala kvůli vyznamenání.

Dalším, kdo si plánuje osobně přijít na Pražský hrad pro ocenění, je Zdena Mašínová.

„Asi dorazím. Volali mně, že to posílají písemně, takže bych to měla mít tento týden ve schránce,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv.

Za 25 dní bude prezident Petr Pavel poprvé rozdávat ve Vladislavském sále na Pražském hradě státní vyznamenání. Scénář slavnostní ceremonie bude podle Hradu obdobný jako v předchozích letech.

„Ceremoniál předávání státních vyznamenání má tradiční průběh – příchod historických praporů a prezidentské standarty, příchod prezidenta republiky, státní hymna, projev prezidenta republiky, předání státních vyznamenání a odchod praporů a všech přítomných,“ nastínil základní body programu tiskový odbor prezidenta.

Organizace 28. října patří mezi nejnáročnější akce roku na Pražském hradě. Do Vladislavského sálu se vejde přibližně 700 hostů, na následnou recepci zamíří stovky až tisíce osob.

Prezident Petr Pavel postupuje stejně jako jeho předchůdci a předem nesděluje jména vyznamenaných. Své návrhy mu během roku předložili jak poslanci, tak senátoři.

Kubera? Schwarzenberg?

Prezident Petr Pavel nedávno obdržel petici za vyznamenání členů odbojové skupiny bratří Mašínů, které Senát letos nominoval na medaili Za hrdinství. Podepsalo ji více než třicet osobností včetně několika senátorů. Pavel už ale dříve řekl, že by bratry Mašíny nevyznamenal.

Prezidentovi leží na stole i návrh na vyznamenání pro bývalého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu in memoriam. Kuberu chtěl - in memoriam - už v roce 2020 vyznamenat tehdejší prezident Miloš Zeman, který mu chtěl udělit Řád bílého lva, tedy nejvyšší státní vyznamenání.

Věra Kuberová vyznamenání odmítla převzít. Letos je podle ní situace odlišná. Ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedla, že ji z Hradu ale zatím nikdo nekontaktoval.

Druhy státních vyznamenání České republiky

- Řád bílého lva

- Řád Tomáše Garrigua Masaryka

- medaile Za hrdinství

- medaile Za zásluhy

Kolik celkem vyznamená prezident osobností, Hrad předem nechce sdělit.

„Na ceremoniál předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále je tradičně pozváno vedení obou komor Parlamentu ČR (předsedové, místopředsedové), předsedové výborů a klubů. Na recepci do Španělského sálu jsou pak obvykle zváni všichni poslanci a senátoři,“ uvedl odbor komunikace Hradu na dotaz, kdo z politiků bude pozvaný.

Senát navrhl vyznamenat i bývalého kancléře prezidenta Václava Havla, exministra zahraniční a čestného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Ten už pozvánku na Hrad má, zda dostane metál, neví.

„Pozvání na ceremonii jsem z Hradu dostal. Rozhodnutí o udělení medaile ponechávám zcela na rozhodnutí pana prezidenta,“ uvedl Schwarzenberg ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Výběr návrhů na státní vyznamenání ze Sněmovny a Senátu

  • Jaroslav Kubera (in memoriam) - dlouholetý teplický primátor a předseda Senátu, který zemřel v roce 2020, odpůrce byrokracie a omezování svobody.
  • Petr Pithart - někdejší disident a polistopadový zákonodárce, bývalý český premiér a dlouholetý předseda Senátu.
  • Zdena Mašínová ml. - perzekvovaná komunistickým režimem kvůli činnosti svých bratrů Josefa a Ctirada Mašínových.
  • Tomáš Halík - kněz, profesor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, prezident České křesťanské akademie.
  • Marta Kubišová - zpěvačka a mluvčí Charty 77.
  • Karel Schwarzenberg - spoluzakladatel Československého dokumentačního střediska na podporu československého disentu a exilu, bývalý zákonodárce a člen vlády, kancléř prezidenta Václava Havla, čestný předseda TOP 09.
  • Odbojová skupina bratří Mašínů − Josef Mašín ml., Ctirad Mašín (in memoriam), plk. Ctibor Novák (in memoriam), Václav Švéda (in memoriam), Milan Paumer (in memoriam), Zbyněk Janata (in memoriam) - členové nejznámější protikomunistické odbojové skupiny.
  • Jiří Grygar - astronom a fyzik, významný český popularizátor vědy v oblasti astronomie a astrofyziky.
  • Dominik Hašek - hokejový brankář a olympijský vítěz, angažuje se ve prospěch sankcí proti ruským a běloruským sportovcům kvůli agresi na Ukrajinu.
  • Ivan Trojan - divadelní, filmový a televizní herec, držitel cen Thálie a Českého lva.
  • Jan Švejnar - ekonom
  • Eliška Wagnerová - bývalá ústavní soudkyně

Reklama

Doporučované