Hlavní obsah

Jak by váš politik hlasoval o euru? Zeptali jsme se všech 200 poslanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hnutí ANO je až na několik opatrných výjimek proti přijetí eura. Podle Okamurovy SPD je koruna znakem české státnosti.

Reklama

Seznam Zprávy oslovily všechny členy Poslanecké sněmovny s dotazem, zda jsou pro přijetí společné evropské měny. Podívejte se na jejich odpovědi.

Článek

Prezident Petr Pavel ve svém novoročním proslovu odpálil politickou rozbušku, když zmínil, že by Česko mělo přijmout společnou evropskou měnu. Příznivci eura rozradostnění podporou z nejvyšších míst začali za společnou měnu ihned lobbovat. Se svými argumenty ovšem přišli i odpůrci.

Aby zjistily rozložení sil v Poslanecké sněmovně, oslovily Seznam Zprávy všech 200 poslanců s otázkou, zda jsou pro přijetí společné evropské měny a zda by Česko mělo začít činit kroky směřující k jejímu přijetí co nejdříve.

Odpověděla většina poslanců napříč politickým spektrem. Nejvíce odpovědí přišlo z TOP 09, SPD, STAN a od Pirátů.

Celé politické spektrum se rozdělilo na dva jasné tábory: STAN, TOP 09, Piráti a KDU-ČSL pro, proti pak vládní ODS spolu s opozičními ANO a SPD.

„Je velká škoda, že Česká republika propásla možnost vstupu do eurozóny v roce 2009, kdy vstoupilo Slovensko,“ míní poslanec a ekonomický expert TOP 09 Miloš Nový. „Euro s sebou přináší celou řadu přínosů, je to například eliminace kurzových rizik, firmy se tak nebudou muset zajišťovat proti výkyvům kurzu, což pro ně bude znamenat nižší náklady. Přidáme-li k tomu nižší firemní transakční náklady, výsledkem je nižší míra inflace, vyšší investice a vyšší ekonomický růst.“

Jak by hlasoval váš poslanec a proč? Podívejte se v grafice:

Podle předsedy klubu Pirátů Jakuba Michálka nyní Česko kvůli vlastní měně platí za státní dluh vyšší úroky než Slovensko a Řecko. „To jsou desítky miliard, které bychom mohli dát do zdravotnictví a školství. Vedle toho by to pomohlo našemu vývozu a přeshraničnímu obchodu, a když pojedu na dovolenou, tak si nebudu muset měnit peníze. Slováci byli taky skeptičtí a teď si euro chválí,“ uvažuje Michálek.

Velkou podporu má společná evropská měna i u hnutí STAN. „Položme si základní otázku. Pro koho je vlastně koruna výhodná? Jednoznačně pro banky a měnové spekulanty, a to je asi tak vše. Pro ostatní je spíše jen draze zaplacený sentiment,“ míní předseda jejich poslaneckého klubu Josef Cogan.

Pro je i většina lidovců, kteří Seznam Zprávám odpověděli, byť někteří připouštějí, že zavedení eura není v programu této vlády a není ani do konce tohoto volebního období reálné přechod odstartovat.

Jasně pro je třeba poslankyně KDU-ČSL Marie Jílková. „V tuto chvíli vláda snížila deficit veřejných financí na 2,2 %, pokud splníme i ostatní maastrichtská kritéria, nevidím důvod odkládat zahájení procesu přistoupení k euru,“ uvádí. Dodala, že jí budou chybět krásné bankovky Oldřicha Kulhánka.

Z vládních stran jsou jako jediní téměř jednohlasně proti občanští demokraté, nejsilnější vládní strana. „Jsem proti nedomyšlenému nápadu zbavit se české koruny a rychle přijmout euro, a připravit se tedy o flexibilní měnový kurz a vlastní měnovou politiku,“ tvrdí ekonomický expert ODS a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

Anketa

Je pro vás názor politika na euro důležitý při volbách?
Ano
83,8 %
Ne
16,2 %
Celkem hlasovalo 21434 čtenářů.

Česká ekonomika má podle něj celou řadu strukturálních problémů, které je potřeba řešit. „Ale naši ekonomiku určitě nebrzdí česká koruna. Jak se ukázalo na celé řadě zemí eurozóny, euro není zárukou nižší inflace nebo vyššího hospodářského růstu,“ dodává.

Mimochodem, do písmene stejnou odpověď do ankety poslal i jeho spolustraník Pavel Kašník.

„Domnívám se, že současná debata vedená v mediálním prostoru je pouze začátkem kampaně do Evropského parlamentu, kde se téma zavedení či nezavedení eura v Česku určitě objeví,“ konstatuje Jan Hofman z ODS.

Příznivě se o euru vyjádřila občanská demokratka Renata Zajíčková. „Eurozóna jako jeden z hlavních hospodářských bloků světa nám může nabídnout další ekonomické příležitosti. Kloním se tedy k názoru, že Česká republika by k přijetí eura měla směřovat,“ myslí si.

Hnutí ANO je až na několik opatrných výjimek proti přijetí eura. A to včetně předsedy Andreje Babiše.

„Česká koruna patří mezi stabilní měny, v loňském roce byla dokonce druhou nejvýkonnější evropskou měnou hned za švýcarským frankem. Nešlo by tedy o ekonomické rozhodnutí, ale čistě o politické, a to není nyní namístě,“ popisuje Klára Dostálová, místopředsedkyně Sněmovny a lídryně kandidátky ANO do Evropského parlamentu.

„Jsme Češi“

Názor v průběhu let změnil poslanec Martin Kolovratník, který v minulosti euro podporoval. „Euro už není elitní klub. Naopak, je to skupina, která se horší. Stoupenci eura prostě zamrznuli v době před dvaceti lety,“ říká dnes poslanec.

Jednoduše svůj názor shrnul poslanec ANO Milan Wenzl: „Jsme Češi a měli bychom mít svoji měnu.“

„Naše měna je zároveň znakem naší státnosti. Přijetím eura bychom mimo jiné přijali závazek za placení dluhů jižních a předlužených států EU,“ upozornil ekonomický expert SPD Jan Hrnčíř.

Reklama

Doporučované