Hlavní obsah

Jak skončil Arenberger? Ministerstvo trvá na tom, že byl řádně odvolán

Foto: vláda.cz

Petr Arenberger v pátek hovořil o tom, že sám rezignoval. Teď říká, že byl ministrem odvolán poté, co „požádal o rezignaci“.

Reklama

Někdejší ministr zdravotnictví Petr Arenberger v pátek uvedl, že post ředitele vinohradské nemocnice dobrovolně opustil. Ministerstvo zdravotnictví hájí svou verzi s odvoláním a předkládá dokument, kde je i Arenbergerův podpis.

Článek

Po včerejšku je jisté, že bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger už není ani ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Existují však dvě verze, jak ve funkci skončil.

Zatímco samotný Arenberger v pátek uvedl, že dobrovolně rezignoval, sám požádal o uvolnění z funkce, Ministerstvo zdravotnictví trvá na tom, že jej šéf resortu Vlastimil Válek řádně a s okamžitou platností odvolal.

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob poskytl redakci Seznam Zpráv i kopii oficiálního dokumentu, na němž je i Arenbergerův podpis.

Foto: Seznam Zprávy

Dokument i se včerejším podpisem Petra Arenbergera.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek podle svého mluvčího v pátek Petra Arenbergera kolem 15. hodiny osobně ve vinohradské nemocnici navštívil, a to v doprovodu ministerského úředníka Jana Michálka, ředitele odboru přímo řízených organizací. Předali mu výše uvedený dokument a Arenberger jej prý na místě podepsal. Nicméně měl také před nimi hovořit o údajném dopise s nabídkou rezignace, který prý na ministerstvo poslal už ve čtvrtek.

„My trváme na tom, že jsme od pana Arenbergera žádný takový dopis neobdrželi,“ uvedl v sobotu pro Seznam Zprávy mluvčí Jakob.

Každopádně Arenberger byl nakonec rychlejší v mediální prezentaci celé události. Než Vlastimil Válek stačil přejet z nemocnice zpět do své ministerské kanceláře na Palackého náměstí, vydal už Petr Arenberger (resp. vinohradská nemocnice) připravenou tiskovou zprávu o rezignaci. Ministerstvo tu svou s informací o odvolání poslalo novinářům až s mírným zpožděním jako druhé.

„Myslím, že nastal čas, abych se v celém rozsahu vrátil ke své medicínské odbornosti v čele dermatovenerologické kliniky a vědě a výzkumu ve FNKV. Proto jsem včera požádal pana ministra Válka o uvolnění z funkce ředitele FNKV, který mi dnes vyhověl,“ citovala fakultní nemocnice v tiskové zprávě Petra Arenbergera.

Seznam Zprávy chtěly v sobotu po Petru Arenbergerovi, aby definitivně řekl, zda byl odvolán, nebo rezignoval. „Vnímám to jako související kroky. Požádal jsem o rezignaci a pan ministr mě odvolal,“ uvedl nakonec.

Jak vyplývá i ze zmíněného dokumentu i z Arenbergerova předchozího vyjádření, jeho pracovní poměr v nemocnici nekončí a měl by se teď naplno věnovat své původní profesi dermatovenerologa. Vedením fakultní nemocnice byl pověřen náměstek pro léčebně-preventivní péči Jan Votava.

Petr Arenberger vedl vinohradskou nemocnici od října 2019 do dubna 2021, kdy se stal na krátkou dobu ministrem zdravotnictví. Funkci v Babišově vládě opustil loni v květnu poté, co Seznam Zprávy a další média zveřejnily informace o jeho majetku, jenž neuváděl v majetkovém přiznání. Také pronajímal svou nemovitost nemocnici, kterou vedl, a čerpal zisk z klinických studií, které plynuly do jeho soukromé praxe místo do nemocniční kliniky.

Lékař opakovaně popřel, že by se něčím provinil. „Všechny mediální pseudokauzy z jara 2021 se objasnily a vše je opět v pořádku. Také se podařilo nemocnici provést nejtěžším pandemickým obdobím uplynulých let takto úspěšně,“ napsal Arenberger v prohlášení ke své rezignaci, kde argumentoval i velmi dobrými ekonomickými výsledky.

Reklama

Doporučované