Hlavní obsah

Pražští právníci řeší, jestli lze zrušit koncert slavné ruské pěvkyně

Foto: Shutterstock.com

Ruská sopranistka Anna Netrebko.

Reklama

Spor o říjnový koncert ruské sopranistky Anny Netrebko v pražském Obecním domě se posunul z roviny politické do ryze právní.

Článek

Vedení metropole si u magistrátních právníků objednalo analýzu, která by měla ukázat, zda lze představenstvu městské akciové společnosti Obecní dům nakázat, aby zrušilo koncert někdejší stoupenkyně ruského prezidenta Vladimira Putina.

Jak pro Seznam Zprávy uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09), tato expertiza by měla být hotova ještě do konce týdne. V pondělí bude o celé věci znovu jednat pražská koalice.

V úterý se dle informací Seznam Zpráv sejde představenstvo Obecního domu a patrně padne verdikt. Ještě předtím se ale chce Pospíšil potkat s „papírem v ruce“ s šéfem představenstva Vlastimilem Ježkem.

„Pokud se z té právní analýzy ukáže, že vydat závazný pokyn z hlediska zákona možné není, že žádné páky k dispozici nemáme, potom mohu zůstat jen u původního doporučení. A bude potom záležet jen na představenstvu Obecního domu, jak se nakonec rozhodne,“ uvedl náměstek pro kulturu Jiří Pospíšil. „Pokud koncert nezruší, nelze s tím z hlediska právního nijak polemizovat, ale představenstvo musí také unést tu společenskou debatu, která kolem toho bude,“ podotkl také náměstek.

Dnes vidí Pospíšil z politického hlediska jako problém, že Obecní dům má formu akciové společnosti, která se řídí zákonem o obchodních korporacích. „Kdyby se takový koncert uskutečnil třeba ve Vinohradském divadle, které je příspěvkovou organizací města, potom by pokyn ke zrušení koncertu bylo možné vydat snáze,“ poznamenal Pospíšil s tím, že si nemůže dovolit, aby zákon porušoval.

Jak už Seznam Zprávy uvedly, koncert Anny Netrebko se má konat 16. října. Politické vedení Prahy považuje recitál operní pěvkyně za nevhodný s ohledem na ruskou agresi na Ukrajině.

Ta letos zařadila zpěvačku na svůj sankční seznam. Její zásadní selhání má z pohledu Ukrajinců spočívat v tom, že v roce 2012 při prezidentských volbách úzce spolupracovala s Vladimirem Putinem. Později také vystoupila ve prospěch separatistů z Donbasu.

Netrebko loni sice válku na Ukrajině odsoudila, přiznala i vlastní selhání, ovšem přímočarý odsudek vůči Putinovi z její strany nezazněl. Do Ruska má ale teď zakázaný vstup.

Ježek: Budeme hledat konsensus

Předseda představenstva Obecního domu Vlastimil Ježek se k věci zatím vyjadřoval v tom duchu, že žádné zásadní překážky, které by měly bránit uskutečnění koncertu, nevidí. Odsouzení války vidí jako přesvědčivé. Nyní je ale Ježek na dovolené a vše ještě zvažuje.

Jak bude v úterý on a jeho kolegové hlasovat, zatím není jasné. „Předjímat závěry představenstva neumím. Předpokládám ale, že budeme hledat konsensus, tak jako doposud vždy,“ uvedl dnes na dotaz redakce Ježek.

Nejde jen o zrušení koncertu, ale také o to, kdo ponese případné náklady tohoto rozhodnutí. Producentka Alena Kunertová z pořádající agentury Nachtigall Artists neskrývá, že odškodnění by žádala nejen ona, ale patrně i pozvaná umělkyně. Připomíná, že koncert je už téměř vyprodán. Jak si redakce ověřila, z původních zhruba 1200 vstupenek zbývá kolem 75, přičemž nejdražší lístky stojí 4600 Kč.

„Samozřejmě bychom měli i určité náklady s vracením vstupného. A je potom otázkou, jak se k tomu postaví paní Netrebko, zda by akceptovala důvody zrušení,“ podotýká k možným dopadům producentka. Stále věří, že se recitál slavné pěvkyně uskuteční. „Já zatím žádné nové informace nemám,“ sdělila Kunertová.

Anna Netrebko - žena, která má vedle ruského i rakouské občanství - důsledky zrušení koncertů řeší už v USA. Za stornovaná vystoupení žaluje newyorskou Metropolitní operu i jejího ředitele Petera Gelba. Jako odškodné požaduje částku ve výši 360 tisíc dolarů, což je kolem osmi milionů korun.

Reklama

Doporučované