Hlavní obsah

Je běžný člověk schopen utratit 2 miliony za fotky s pávem, ptají se politici

Foto: Instragram A. Schillerové

Aleně Schillerové někteří říkali „ministryně Instagramu“. Jedna z jejích nejslavnějších fotek je snímek s pávem z Vojanových sadů.

Reklama

Političtí kolegové kritizují bývalou ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO) za částky, které vydávala za fotografy pro své sociální sítě. Schillerová se brání, že propagovali celé ministerstvo.

Článek

Ministerstvo financí zaplatilo v uplynulém roce 1,93 milionu korun za služby fotografa a kameramana, kteří se starali o obsah na sociální sítě tehdejší ministryně Aleny Schillerové (ANO). Podle některých politiků by měla exministryně peníze vrátit.

K omluvě a úhradě výdajů ze svého ji vyzval třeba její předchůdce ve funkci Miroslav Kalousek (TOP 09). „Přeplácet dva fotografy pro svoji osobní propagaci je arogantní výsměch daňovým poplatníkům,“ uvedl. Dodal, že než přišlo hnutí ANO, ministr financí neměl ani fotografy, ani ochranku.

„Ano, měla,“ odpověděla na otázku, zda by exministryně měla platit fotografa a kameramana ze svého, Kalouskova stranická kolegyně Helena Langšádlová. „Takto zneužívat veřejné prostředky je naprosto nepřijatelné,“ napsala Seznam Zprávám.

„Taková částka z veřejných peněz mi nepřijde adekvátní, řečeno slušně. Víc to komentovat nechci,“ napsal Seznam Zprávám ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Ostatní politici páteční zjištění Seznam Zpráv spíše různě glosovali. Třeba ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se svým fanouškům omluvil za to, že si účet spravuje sám, a kvalita fotek je tak úměrná jeho telefonu a neschopnosti používat filtr. „A tak to zůstane,“ nezapomněl dodat.

Pokud nám ale ještě nepřijdou zpětně faktury za kadeřníka paní exministryně, tak je dobrá zpráva, že v rozpočtu ty dva miliony ušetříme.
Jan Skopeček (ODS), místopředseda Poslanecké sněmovny

„Ministryně Schillerová říkala, že si sociální sítě spravuje sama. Nevím, zda je běžný člověk schopen utratit dva miliony za fotky s pávem… Pokud nám ale ještě nepřijdou zpětně faktury za kadeřníka paní exministryně, tak je dobrá zpráva, že v rozpočtu ty dva miliony ušetříme,“ napsal ke kauze Jan Skopeček (ODS), místopředseda Poslanecké sněmovny.

Zareagovalo i hnutí STAN, které na Facebooku nabídlo ke sledování svůj stranický účet a také účet svého předsedy a ministra vnitra Víta Rakušana. „Pokud byste měli chuť sledovat na Instagramu i účty, které nestojí 2 miliony, měli bychom pro vás dva tipy.“

Seznam Zprávy ve čtvrtek i v pátek nynější předsedkyni poslaneckého klubu ANO zaslaly žádost o vyjádření, osobně se pokoušely sehnat její vyjádření i v Poslanecké sněmovně. Novinářům přislíbila vyjádření po konci jednání, nakonec mezi ně ale nedorazila.

Vyjádření nakonec poskytla všem médiím s výjimkou Seznam Zpráv. „Nebyli to fotografové, kteří mi fotili pouze fotky na Instagram, jak to účelově vykládají někteří novináři. Chápu, že to může být zajímavá zkratka, ale není to tak. Šlo o fotografa a kameramana Ministerstva financí, profesionály, kteří pracovali na tiskovém odboru a spolu i s dalšími kolegy utvářeli mediální obraz celého ministerstva. O mé sociální sítě se samozřejmě nikdy nestarali, to je další nesmysl,“ řekla Primě.

Reklama

Doporučované