Hlavní obsah

„První den našeho vítězství.“ Desetitisíce lidí žádaly demisi vlády

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Na protivládní demonstraci na Václavském náměstí dorazilo 70 tisíc lidí.

Reklama

aktualizováno •

V Praze podle policie protestovalo 70 tisíc lidí. Účastníci žádali demisi vlády Petra Fialy. Podle premiéra za akcí stojí proruské síly.

Článek

Do Prahy na Václavské náměstí se sjeli zástupci pestré směsice opozičních a antisystémových sil na protivládní demonstraci.

Akce začala ve dvě hodiny odpoledne a protáhla se na 3,5 hodiny. Podle policie na Václavské náměstí dorazilo 70 tisíc lidí.

„Toto je první den našeho vítězství. Vezmeme si naši zemi zpátky,“ uvedli organizátoři na úvod. Opakovaně zaznívala kritika vlády Petra Fialy (ODS), dav volal po předčasných volbách. Opakovaně se skandovalo „demisi“ nebo „už je to tady“.

+5

Podle premiéra protest svolaly proruské síly, které jsou proti zájmům Česka. „Je jasné, že ruská propaganda a dezinformační kampaně se objevují na našem území opakovaně a někdo jim prostě podléhá,“ uvedl Fiala. Toto vyjádření protestující rozčílilo – na pódiu i z davu směrem k premiérovi padaly vulgární výrazy.

Lídra opozičního hnutí ANO Babiše by údajně nepřekvapilo, kdyby příště na protivládní demonstraci přišlo ještě více lidí. „Jezdím posledních pár měsíců po celé zemi a slyším, jak jsou lidi zoufalí a naštvaní. Doufám, že to vidí i předsedové pětikoalice, kteří se po svých projevech ve Sněmovně při vyjadřování nedůvěry vládě tak arogantně usmívali,“ napsal Babiš na facebook. Vláda podle něj svou arogancí, neschopností a bezradností prohrává ve městech a na ulicích, i když ve Sněmovně má většinu.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že obavy lidí bere vážně. „Rozkol společnosti je jeden z cílů hybridní války, které čelíme. Nesmíme ho dopustit. Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku, v tom se s řečníky neshodnu,“ uvedl Rakušan.

Na demonstraci se nejvíce hovořilo o současné energetické krizi a vysoké inflaci. Cílem organizátorů je prosadit, aby každá česká domácnost měla nárok na 3 MWh elektrické energie zdarma.

Na shromáždění vystoupila například exposlankyně Zuzana Majerová Zahradníková z Trikolory, podle které vláda nehájí zájmy českých lidí. Projev měl i europoslanec Hynek Blaško zvolený za SPD nebo Josef Skála z KSČM.

Vystoupil i bývalý poslanec Lubomír Volný z Volného bloku. Omluvil se za národovce, kteří údajně zklamali, protože se nedokázali spojit. Zkritizoval ale i voliče, kteří je k tomu podle něj dostatečně nenutili. Dav na něj nesouhlasně pískal a jeden z organizátorů Volného nakonec vykázal kvůli nedodržení času.

Po něm přišla na pódium jedna z demonstrantek a vypustila holubici míru. V průběhu demonstrace zkolabovalo několik lidí, zdravotníci měli potíže se k nim kvůli davu dostat. Organizátoři prosili lidi na okrajích náměstí, aby v okolních obchodech nakoupili lahve s vodou a poslali je do davu.

Mezi demonstranty dorazil také prezidentský kandidát Karel Janeček. „Chci lidi spojovat,“ vysvětloval svou účast v davu reportérovi Seznam Zpráv.

Na závěr organizátoři oznámili další demonstrace, a to 28. září v Praze a dalších velkých městech.

Demonstrace nesla motto Česká republika na 1. místě. „Nadešel nejvyšší čas se spojit a společně bojovat o budoucnost naší země,“ stálo v pozvánce na shromáždění.

V plánu organizátorů se kromě tématu energetiky hovořilo také o potřebě vojenské neutrality či o „ukončení plánovaného ředění národa ukrajinskými uprchlíky“.  Nebo o nutnosti znovuobnovení samostatnosti v rozhodování.

„Česká republika se potřebuje osvobodit od přímé politické poddanosti vůči EU, WHO, OSN,“ psalo se v pozvánce.

Publicistický web Manipulátoři.cz upozornil na to, že mezi řečníky a podporovateli demonstrace jsou přední tváře dezinformační, proruské a xenofobní scény v České republice. 

„Akci podporuje například i předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, člen SPD Jaroslav Foldyna, mezi řečníky je pak předsedkyně Aliance národních sil Vladimíra Vítová, předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková nebo členové SPD Hynek Blaško a Jiří Kobza,“ uvedl.

Babišovo hnutí ANO, coby nejsilnější opoziční síla v zemi, se k demonstraci oficiálně nepřipojuje, nicméně pozorovatelé si všímají, že tvrdé útoky a pokus o vyslovení nedůvěry Fialově vládě přišly v předvečer tohoto shromáždění „vlasteneckých“ sil.

Reklama

Související témata:

Doporučované