Hlavní obsah

Jednání o vládě v Praze se vrací na začátek. Jsme připraveni, řekl Okamura

Foto: Twitter / Petr Fiala

Kvůli krachu jednání v Praze se v pátek formální i neformální lídři pražského Spolu setkali s celostátními šéfy.

Reklama

Bohuslav Svoboda se ve čtvrtek kvůli náhlému rozhodnutí Hany Kordové Marvanové nestal pražským primátorem. Nyní už oba dva mluví o vychladnutých hlavách a novém jednání.

Článek

Vyjednávání o pražské koalici se po čtvrtečním debaklu vrací na začátek. Stalo se tak poté, co Hana Kordová Marvanová (Spolu) odmítla hlasovat společně s bývalou rozvědčicí StB Radmilou Kleslovou (ANO), a hlasovací koalice Spolu a ANO se rozpadla.

V pátek dopoledne si celostátní šéfové ODS, TOP 09 a lidovců pozvali představitele pražského Spolu na kobereček.

„Shodli jsme se na tom, že vnímáme vůli občanů, a proto chceme hledat spolupráci na vládním půdorysu. K takovému řešení je potřeba vůle obou stran, tedy i u pražských Pirátů a STAN,“ napsal posléze na twitteru premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Aspirant na pražského primátora Bohuslav Svoboda (ODS) pro Seznam Zprávy podotkl, že Spolu musí jednat hlavně samo se sebou.

„Musíme si dát naprosto jasnou strategii. Už jsme jednali s předsedy všech stran v našem klubu a budeme s nimi jednat i nadále. Budeme vytvářet názor na celou tu situaci tak, aby měl plnou podporu. Prvním, koho oslovíme k dalšímu jednání, bude nejpravděpodobněji STAN,“ nastínil další postup.

Emoce ochladly

Krátce se vrátil i ke čtvrtečnímu dění. Zatímco večer novinářům řekl, že „pro někoho je důležitější jeho image než služba Pražanům a budoucnost města“, v pátek po poledni už mluvil smířlivěji.

„Všichni se vyspí, dají si před spaním sklenku, a ráno už je to lepší. Klub o tom bude jednat, proběhnou jednání vedení klubů i celých klubů, budeme jednat i teď přes sobotu a přes neděli, určitě nebudeme zahálet,“ uvedl.

Lídr pražských Starostů a nezávislých Petr Hlaváček ale před několika dny v rozhovoru pro Seznam Zprávy ujistil, že menšinovou radu STAN a Spolu opřenou o hlasy ANO nepodpoří.

Takový postup nyní pochválil i předseda STAN Vít Rakušan. „Kolegové se od začátku snaží najít takové řešení, které by bylo funkční a nepošlapávalo vůli voličů. Vítám skutečnost, že pražský krajský výbor nechce pražskou koalici, která by se opírala o ANO, nebo dokonce SPD,“ nechal se slyšet po jednání špiček pražského i celostátního Spolu.

Hlaváček také v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, co podle jeho názoru v Praze dosud brání koalici na vládním půdorysu: „Spolu od začátku nastavilo paradigma, že chtějí mít 6 radních a primátora. Oni se takhle domluvili mezi sebou v době, kdy čekali, že Spolu bude mít 35 procent – že ODS dostane tři radní, TOP 09 dva a lidovci jednoho. Jenže rozložení sil není takhle výrazně v jejich prospěch. Oni teď budují ze všech sil narativ, že středobodem neúspěchu vyjednávání je arogantní (lídr Pirátů a současný primátor Zdeněk) Hřib.“

Okamura: Jsme připraveni jednat

Hlaváček narážel na to, že v pražském zastupitelstvu sedí 65 lidí, koalice potřebuje alespoň 33 hlasů. Nejvíce mandátů má Spolu - 19 (z toho ODS 10, TOP 09 7, KDU-ČSL), následují ANO se 14 mandáty, Piráti získali 13 zastupitelů, Praha sobě 11, STAN 5 a SPD 3.

Hana Kordová Marvanová na poslední chvíli neumožnila vznik nejtěsnější většiny Spolu s podporou ANO, kterou obě uskupení avizovala o víkendu. Podle svých slov stále věří v koalici na vládním půdorysu.

„Pražané jsou naštvaní, že pořád ještě nemají radu. Ale já věřím, že až hlavy vychladnou, tak se vrátíme  jednání, které se zaseklo pouze na rozdělení křesel v radě. Na programu jsme myslím schopní se dohodnout,“ řekla v pátek pro Seznam Zprávy.

Její hlas ale může nahradit jeden, případně i víc zastupitelů SPD, kteří už v několika důležitých hlasováních zvedli ruku společně se zastupiteli Spolu a ANO. V opozici se v tu chvíli ocitli Piráti, Praha sobě a STAN.

Jenže pro celostátní vedení stran sdružených ve Spolu je taková koalice marketingově nepřijatelná, byť v některých městech tamní radniční koalice zahrnují kromě ANO i SPD.

Hnutí SPD deklaruje, že v Praze nemá s podporou Spolu a ANO problém. „Jsme připraveni oficiálně jednat se Spolu a ANO a pomoci ukončit tuto patovou situaci,“ citovala ČTK v pátek předsedu Tomia Okamuru.

Hlásí se Čižinský

Nový pražský primátor se bude - po čtvrtečním odkladu - volit na návrh ODS až v únoru. Podle Pirátů a Prahy sobě proto, že už bude po ostře sledovaných prezidentských volbách, kvůli nimž je nyní nepřípustné, aby Spolu v Praze oficiálně spolupracovalo s ANO.

Bohuslav Svoboda odklad hájil tím, že si jednání zkrátka vyžádá několik týdnů.

Kromě menšinové rady Spolu, podpořené ANO a doplněné o hlasy SPD, jsou možné i další varianty. Do hry se vrací Praha sobě v čele s Janem Čižinským.

Piráti s Prahou sobě sice čtyři týdny po zářijových volbách oznámili, že budou o koalici jednat výhradně společně v rámci takzvané Aliance pro stabilitu, v poslední době to ale úplně neplatilo.

Když se nyní ukázalo, že hlasovací většina Spolu a ANO je více než křehká, dal o sobě vědět Čižinský.

„Praha sobě a Piráti by nyní měli převzít iniciativu, to je jisté. Neumíme předvídat, kdo s námi bude ochoten jednat, pořád se ale domnívám, že nejstabilnější uspořádání by bylo to širší. To znamená, že ANO a SPD by zůstaly stranou. Pro Prahu by to bylo nejlepší. Budu se snažit, abychom právě tohle domluvili,“ řekl Seznam Zprávám.

Nepřekročitelná podmínka

Praha sobě, Piráti i STAN deklarují jednu nepřekročitelnou podmínku: Spolu nesmí mít v 11členné radě většinu. Všechny tři strany říkají, že za takové situace by z nich byl jen fackovací panák.

Kromě široké koalice – ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů, Prahy sobě a STAN – se v kuloárech mluví ještě o třetí variantě. Tou je dohoda uskupení, která už nyní v radě sedí, tedy Pirátů, Prahy sobě, STAN a TOP 09. 

Lidovci, kteří jinak v Praze vládnou už posledních 8 let, by zřejmě zůstali stranou, jelikož dva hlasy by nebyly v takovém uspořádání potřeba. Piráti a Praha sobě se navíc vyslovili proti tomu, aby v radě seděli trestně stíhaní lidé, lídr pražských lidovců Jan Wolf přitom v těchto dnech chodí k soudu kvůli obžalobě z korupce při rozdávání sportovních dotací.

Na otázku, zda by koalici Pirátů, Prahy sobě, STAN a TOP 09 podpořil, Čižinský přímo neodpověděl. „Jde nám o to, aby směr, který Praha má, pokračoval. Toho chceme dosáhnout,“ pravil pouze.

Pro TOP 09 by to znamenalo vystoupit z dosud pevného bloku Spolu, což zatím oficiálně představitelé TOP 09 odmítají. Jejich lídr Jiří Pospíšil se navíc některým představitelům Aliance pro stabilitu příliš nezamlouvá. Ve hře je proto i varianta, že by koalici podpořila jen část TOP 09, bez Pospíšila.

Reklama

Doporučované