Hlavní obsah

„Jen vy jste proti.“ Na Fialu apelují kvůli manželství pro všechny i umělci

Foto: ČTK

Na premiéra Petra Fialu apelují kvůli manželství pro všechny velké firmy i někteří umělci.

Reklama

aktualizováno •

Ředitel Divadla Ungelt Milan Hein, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci a v minulosti už uzavřel registrované partnerství se svým životním partnerem, se obrací na premiéra Petra Fialu kvůli manželství pro všechny.

Článek

Po nadnárodních firmách, které na konci prázdnin vyzvaly premiéra Petra Fialu (ODS), aby se zasadil o uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry, se na předsedu vlády začínají se stejným požadavkem obracet i osobnosti z kulturní sféry.

Otevřený dopis mu nyní poslal jeho volič a ředitel pražského Divadla Ungelt, 77letý Milan Hein.

„Patnáct let žiji se svým nejbližším člověkem, Martinem. Před sedmi lety jsme uzavřeli registrované partnerství, rád bych s Martinem uzavřel skutečné státem respektované manželství. Většinu svého života jsem prožil v socialismu. Styděl jsem se a krčil se. Rád bych se konečně narovnal a stál zpříma,“ napsal mimo jiné Hein.

Video: Herec, publicista a ředitel Divadla Ungelt Milan Hein a jeho otevřený dopis premiérovi.Video: Milan Hein

Fialovi ve svém dopise připomněl, že manželství stejnopohlavních párů existuje a funguje i v katolických zemích, jako jsou Španělsko nebo Irsko. Upozornil ho také, že uzákonění takových svazků podporují například předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) či prezident republiky Petr Pavel.

„I z veřejných průzkumů vyplývá, že většina veřejnosti zákon podporuje. Jen vy jste proti. Vždycky jsme tu byli, jsme a budeme. Příroda či Bůh to tak chtěli. Vy jste demokrat, pravicový politik, Evropan. A Česko není Rusko,“ píše Fialovi a upozorňuje ho, že lidé s homosexuální orientací nejsou jiné bytosti: „Pane premiére, jsme úplně stejní lidé jako vy.“

Manželství pro všechny v Poslanecké sněmovně

Zákon o manželství pro stejnopohlavní páry prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně na konci letošního června. Předcházela mu ale dlouhá a mnohdy divoká diskuze, zejména ze strany odpůrců. Vše jsme tehdy shrnuli v tomto článku:

Zároveň mu připomněl jeho projev, který pronesl 21. srpna u budovy Českého rozhlasu. „Řekl jste, že svoboda je tu buď pro všechny, nebo pro nikoho. Je mi 77 let. Rád bych se manželství pro stejnopohlavní páry dožil a stal se rovnoprávným občanem této země,“ uzavírá.

Premiér: Rozhodujme se volně podle svého přesvědčení

Mluvčí premiéra Václav Smolka uvedl, že se premiér s dopisem seznámí při nejbližší možné příležitosti. Každopádně vítá všechny příspěvky do debaty o sňatcích stejnopohlavních párů.

„Pan premiér několikrát zopakoval, že se nebrání debatě o tom, jak zlepšit život lidem, kteří žijí v jednopohlavním partnerství, a posunout legislativu tak, aby měli více práv. Na druhou stranu považuje za správné, aby poslanci v morálních a etických otázkách rozhodovali volně podle svého přesvědčení,“ uvedl Smolka.

S podobným požadavkem jako Hein už v létě přišly velké firmy působící v Česku jako Vodafone, Microsoft, Danone, ČSOB, nebo Ikea. Vytvořily otevřenou výzvu premiérovi, aby se zasadil o přijetí manželství pro stejnopohlavní páry. Pod apel připojilo podpis několik desítek firem pod vedením šéfa českého Vodafonu Petra Dvořáka.

„Podpora LGBTQ+ lidí pro nás ve Vodafonu znamená otázku lidských práv. Dlouhodobě usilujeme o narovnání podmínek tam, kde české zákony měří dvojím metrem. Dvojkolejnost v legislativě má ale i reálné ekonomické dopady,“ řekl Dvořák pro SZ Byznys.

Firmy se opírají i o analytická data, podle nichž legislativní nerovnost stojí českou ekonomiku miliardy korun. Podle výzkumné organizace Open For Business je to v případě české ekonomiky až 37,6 miliardy korun ročně.

Argumenty firem pro manželství pro všechny

Vodafone, Microsoft, Danone, ČSOB nebo Ikea, to jsou velké firmy působící v Česku, které se spojily, aby vyzvaly premiéra Petra Fialu k přijetí rovného manželství.

O takzvaném manželství pro všechny se Poslanecká sněmovna pře už několikáté volební období, zatím stále bez výsledku, ale s o to hlasitějšími diskuzemi. Naposledy zákon, který by umožnil stejnopohlavním párům uzavřít manželství, prošel na konci června prvním čtením. Od té doby se o něm nemluví.

Zároveň s ním však prošel i konkurenční návrh z dílny některých poslanců KDU-ČSL, ODS a ANO, který chce do základní Listiny práv a svobod propsat, že manželství je jen mezi mužem a ženou. Na schůzi tehdy rovněž padla zejména od lidoveckých představitelů řada výroků až urážlivých vůči lidem z LGBTQ+ komunity. „Výroky, které zde zaznívají, jsou ostudné a zraňující,“ reagovala tehdy zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Otevřený dopis Milana Heina Petru Fialovi

Vážený pane premiére,

obracím se na Vás otevřeným dopisem. Jsem Váš volič. V jednom s Vámi však nesouhlasím, a proto Vám píši.

Jsem ředitel a majitel pražského Divadla Ungelt. Založil jsem ho před 28 lety, slavnostně ho otevřel Miloš Kopecký. Václav Havel mi napsal: „Gratuluji Vám k divadlu, o jakém jsem v mládí snil.“ Inscenace mého divadla doposud zhlédlo přes 1 mil. diváků. V Praze, na zájezdech po celé republice, v zahraničí. Čtyřikrát byli umělci za své výkony na jevišti Divadla Ungelt vyznamenáni nejprestižnějším divadelním oceněním, Cenou Thálie. Alena Vránová, Marta Kubišová, Vilma Cibulková a Richard Krajčo. Dodnes hrají v Ungeltu nejlepší čeští herci. Naše představení jsou dlouho dopředu vyprodána, na repertoáru máme 20 titulů.

Patnáct let žiji se svým nejbližším člověkem Martinem. Před sedmi roky jsme uzavřeli registrované partnerství. Úřední obřad sledovalo na Letní scéně divadla asi 300 pozvaných hostů. Naši rodinní příslušníci, přátelé, spolupracovníci, herecké hvězdy Ungeltu a fandové divadla, mezi nimi i několik respektovaných osobností českého veřejného života, včetně poslanců a senátorů. Všichni nám přišli pogratulovat ke svatbě a přinesli nám svatební dary. Ale svatba to nebyla.

Vážený pane premiére, rád bych s Martinem uzavřel skutečné, státem respektované manželství. Většinu svého života jsem prožil v socialismu, styděl jsem se a krčil se. Rád bych se konečně narovnal a stál zpříma. Píšeme rok 2023, mysleme na příští generace. Ve všech vyspělých demokraciích manželství stejnopohlavních párů existuje a funguje. Dokonce i v tak pobožných zemích, jako jsou Španělsko či Irsko. Naposledy bylo manželství pro stejnopohlavní páry uzákoněno v Estonsku. Rovněž naši nejvyšší státní představitelé, předsedkyně Poslanecké sněmovny, předseda Senátu a prezident republiky, tento zákon schvaluji. I z veřejných průzkumů vyplývá, že většina občanů zákon o manželství pro stejnopohlavní páry podporuje. Jen Vy jste proti.

Vždycky jsme tu byli, jsme a budeme. Příroda či Bůh to tak chtěli. Jste demokrat, pravicový politik, Evropan. Česko není Rusko. Přece se shodneme na tom, že sexualita je nejintimnější zónou v životě člověka, to není věc veřejná. Jistě by Vám vadilo, kdyby Váš sexuální život komentovali v televizi poslanci Parlamentu. Proč Vám to nevadí u nás? Nejsme jiné bytosti, pane premiére. Jsme úplně stejní lidé jak Vy. Nepotřebujeme zvláštní zákony. A už vůbec ne změnu Ústavy. V projevu, který jste pronesl 21. srpna před budovou Českého rozhlasu, jste řekl: „Svoboda je tu buď pro všechny, nebo pro nikoho.“

Vážený pane premiére, je mi 77 let. Rád bych se manželství pro stejnopohlavní páry dožil a stal se rovnoprávným občanem této země. Jako Vy.

S úctou Milan Hein

Aktualizace: Doplnili jsme reakci premiérova mluvčího.

Reklama

Doporučované