Hlavní obsah

Velký byznys vyzve Fialu: Přijměte manželství pro všechny

Foto: Tony Marturano, Shutterstock.com

Stejnopohlavní pár na svatbě. Ilustrační foto.

Reklama

Vodafone, Microsoft, Danone, ČSOB, nebo Ikea, to jsou velké firmy působící v Česku, které se spojily, aby vyzvaly premiéra Petra Fialu k přijetí rovného manželství.

Článek

Vznikla otevřená výzva premiérovi Petru Fialovi, která žádá, aby se zasadil za uznání manželství pro všechny. Tentokrát za ní ale nestojí aktivisté, či neziskové organizace, ale velké firmy.

Pod tento apel už připojilo podpisy několik desítek tuzemských zaměstnavatelů včetně bank, či technologických firem. Aktuální výzvu „táhne“ šéf Vodafone Petr Dvořák. Příští týden se firmy chtějí oficiálně obrátit na premiéra Fialu.

„Podpora LGBTQ+ lidí pro nás ve Vodafonu znamená otázku lidských práv. Dlouhodobě usilujeme o narovnání podmínek tam, kde české zákony měří dvojím metrem. Dvojkolejnost v legislativě má ale i reálné ekonomické dopady, právě proto jsem inicioval otevřenou výzvu premiérovi, ke které se připojily i desítky dalších zaměstnavatelů, kterým není rovnost práv lhostejná,“ řekl pro SZ Byznys Dvořák.

Téma pro český byznys

Společnosti upozorňují, že ač se to možná nezdá, jde o téma důležité i pro český byznys. Jeho nepřijetí a odstranění nerovnosti má totiž podle signatářů citelné dopady na kondici české ekonomiky. Uvádějí, že podle výzkumné organizace Open For Business ( koalice předních světových společností, které se věnují inkluzi LBGTQ+) stojí nerovnoprávné postavení LGBT lidí českou ekonomiku až 37,6 miliard korun ročně.

Legislativní nerovnosti totiž zaměstnavatelům přináší značné náklady, protože v odstraňování nerovností čím dál častěji musí nahrazovat funkci státu. Tolerantní prostředí pro všechny je navíc lákadlem pro zaměstnance a naopak nepřátelské vztahy může řadu lidí od práce v konkrétní firmě odrazovat.

Firmy proto na příští týden přichystaly společnou tiskovou konferenci, kde chtějí na premiéra apelovat.

Jde navíc o téma, které rezonuje čím dál víc a které patří mezi ostře sledovaná témata. Už v roce 2005 například čelil Microsoft kritice za své prohlášení, že v otázce manželství stejnopohlavních párů zaujal „neutrální stanovisko“. Na základě reakcí následně tehdejší šéf Microsoftu Steve Ballmer otočil a vyjádřil podporu legislativě, která by právo na sňatkovou rovnost zaručila.

České společnosti se pak angažují otevřeně i na svých stránkách. Například Ikea na svých stránkách vyzývá k tomu, aby se v celé společnosti lidé z komunity LGBT + cítili jako doma. „Každý by měl mít místo, kde je vítán, součástí a přijímán takový, jaký je. Ale jen polovina lidí z komunity LGBT+ cítí, že mohou být otevření a upřímní o tom, kdo jsou, dokonce i v rámci své vlastní rodiny. Společně zajistíme, aby se všichni v komunitě LGBT+ cítili jako doma,“ stojí na stránkách IKEA.

Vodafone zase upozorňuje na to, že pouze 26 % LGBT+ lidí v práci neskrývá svou orientaci. Ostatní se obávají negativních reakcí nebo dopadů na kariéru. „Podle aktuálního průzkumu Vodafonu zhruba 38 % LGBT+ lidí začalo s nástupem do prvního zaměstnání svou sexuální orientaci skrývat, ačkoliv byli do té doby ve škole i v rodině otevření. Bojí se totiž negativních komentářů nebo dopadů na kariéru,“ píše na stránkách Vodafone.

Politici se přou o „manželství“ či „partnerství“

V červenci zaujala vláda neutrální vyjádření k lidoveckému návrhu o partnerství stejnopohlavních párů. Narovnání práv se jen přibližuje, uvedl po jednání kabinetu ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). Podobně se kabinet vyjádřil k dalším návrhům, které už Sněmovna projednává, tedy k návrhu na uzákonění manželství i pro homosexuály, ale také k ústavnímu zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.

Homosexuální partneři by podle lidovecké novely zákona o registrovaném partnerství a dalších zákonů požívali prakticky stejná majetková a sociální práva jako manželé. Předloha ale opomíjí rodičovská práva.

Lidovecká novela předpokládá, že lidé stejného pohlaví by už neměli vstupovat do registrovaného partnerství, ale jen do partnerství, a to při obřadu podobnému tomu, jaký se koná při civilním sňatku. Další části návrhu poslanců KDU-ČSL mění mnoho zákonů k narovnání majetkových a sociálních práv partnerů. Majetkově-právní poměry partnerství by odrážely manželské majetkové právo, a to včetně vzniku společného jmění partnerů.

Piráti zase prosazují, aby i lidé stejného pohlaví měli možnost uzavírat manželství. Starostové prosazují rovnost i v případě rodičovských práv.

Lidovecká předloha bude po projednání vládou před prvním sněmovním čtením. Návrh na uzákonění manželství i pro homosexuály, ale také ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy, je ve Sněmovně před druhým čtením. Uskuteční se nejdříve v listopadu.

Reklama

Doporučované