Hlavní obsah

Jurečka: Postupoval jsem v souladu se zákonem. Najmon oponuje stížností Fialovi

Marian Jurečka k propuštění Viktora Najmona.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) popsal okolnosti propuštění Viktora Najmona z vedení Úřadu práce. Podle Mladé fronty Dnes bývalému řediteli nabízel mimořádnou odměnu, pokud v klidu sám odejde. To ale Jurečka popřel.

Článek

„Já jsem celou tu dobu - i do momentu jeho odvolání podle zákona o veřejné službě - postupoval v souladu se zákonem, za tím si jednoznačně stojím,“ řekl k tomu dnes odpoledne Jurečka. Najmon se podle něj může obrátit na Ministerstvo vnitra nebo na soud, pokud si myslí, že podle zákona o veřejné službě nepostupoval.

Ministr také hovořil o tom, že Najmonovi několik měsíců vytýkal řadu pochybení a neplnění úkolů ve vedení úřadu, a to opakovaně. Jurečka uvedl i to, že pochybnosti k jeho postupu se objevily už v době vlády Andreje Babiše (ANO).

Dál řekl, že ministerstvo dělá v Úřadu práce auditní a kontrolní kroky kvůli případným pochybením, například u dotací EU či zneužívání dávek. Jedna kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) podle Jurečky na Úřadu práce ČR nyní probíhá.

„Nechci komentovat kontroly, které ještě neproběhly, nebo teď začaly. Odvolal jsem se k nejvyššímu státnímu tajemníkovi, kde reaguji na všechny výtky a podklady, které mi pan ministr předal. Počkám, jak nejvyšší státní tajemník rozhodne,“ reagoval pro Seznam Zprávy Najmon na vystoupení ministra Jurečky.

Dopis premiérovi

Zároveň měl dnes poslat premiérovi Petru Fialovi (ODS) dopis, kde reaguje na jeho dnešní vyjádření v médiích. „Hovořil jste o mně jako o viníkovi neblahého stavu na ÚP ČR a ministrovi Ing. Jurečkovi jako o zachránci, když mne odvolal z funkce generálního ředitele,“ stojí mimo jiné v něm.

V dopise popisuje celou kauzu svého odvolání, změnu hodnocení svojí práce a nabízí, že vše Fialovi osobně vysvětlí.

Foto: Seznam Zprávy

Dopis bývalého ředitele Úřadu práce ČR premiérovi.

Premiér Fiala se dnes dopoledne Jurečky zastal během setkání s novináři. Odvoláním bývalého ředitele Úřadu práce podle něj otevřel cestu k modernizaci instituce tak, aby plnila své úkoly. Byla tam podle něj „dlouhodobě neúnosná situace,“ Jurečka se jen snažil o změnu managementu a situaci odblokoval.

Podle Najmona mu ale ministr Jurečka naznačoval během dřívějších jednání, že když se nedomluví, dostane špatné služební hodnocení, se kterým bude mít problém najít práci. Jako první to uvedla Mladá fronta Dnes (MfD) s odkazem na nahrávku, kterou si Najmon při rozhovoru s Jurečkou pořídil.

Najmon na Jurečkův návrh nepřistoupil a ministr ho v polovině února odvolal. Přijmout mimořádnou odměnu a odejít z úřadu „dohodou“ bylo pro něj nepředstavitelné. Počítal s tím, že taková nabídka od Jurečky přijde, a chtěl ji mít zaznamenanou.

„Považoval jsem tu nabídku na mimořádnou odměnu za ‚držhubné‘ nebo úplatek a myslím, že toto do státní správy nepatří,“ poznamenal Najmon k rozhovoru s Jurečkou. Své odvolání považuje za svévolné a nezákonné a proti rozhodnutí se koncem února odvolal.

O odvolání ředitele Úřadu práce se zajímá už i policie.

První místopředseda ANO Karel Havlíček uvedl, že pokud je nahrávka autentická, mohl tím být porušen služební zákon.

„Celá věc má prvky vydírání, uplácení a může se jednat o zneužití pravomoci úřední osoby. Máme služební zákon, který byl jednoznačně porušen,“ řekl Havlíček. Hnutí vyzvalo Fialu, aby v případě potvrzení pravosti nahrávky situaci řešil, a pokud shledá, že byl služební zákon porušen, Jurečku odvolal. „Současně aby informoval veřejnost, jaký zvolí další postup,“ dodal Havlíček.

Postup ministra označil jako nepřípustný třeba také bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka.

Mluvčí ministerstva Eva Davidová MfD sdělila, že Jurečka měl k Najmonově práci výhrady několikrát, ale sám si rozhovory nenahrával, a protože nahrávku nezná, nechtěl se k ní dříve vyjadřovat.

„Zároveň se ale pan ministr chtěl zachovat vůči panu Najmonovi korektně a ve svých úvahách bral v potaz také jeho dlouhodobé působení v pozici generálního ředitele, v rámci kterého pan Najmon v klidnějších dobách řešil svěřené úkoly dobře,“ uvedla Davidová.

Úřady práce čelily od loňského roku náporu. Sklízely kritiku za zpožděné vyřizování a vyplácení dávek. Jurečka nebyl dlouhodobě spokojen s Najmonovým řízením úřadu, odvolání bylo podle ministerstva v souladu se zákonem o státní službě. Ministerstvo oznámilo, že vyhlásí na post generálního ředitele výběrové řízení. Dočasně úřad vede vrchní ředitel sekce informačních technologií ministerstva Karel Trpkoš.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme další vyjádření Najmona a jeho dopis premiérovi.

Reklama

Doporučované