Hlavní obsah

Jurečka nabízel odměnu šéfovi Úřadu práce, pokud sám rezignuje. Policie to prověřuje

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Reklama

aktualizováno •

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nabídl podle Mladé fronty Dnes (MfD) bývalému generálnímu řediteli Úřadu práce Viktoru Najmonovi, že pokud v klidu sám odejde z funkce, dá mu mimořádnou odměnu. O případ se zajímá i policie.

Článek

Jurečka měl dál naznačovat, že když se s ním Najmon nedomluví, dostane od ministra špatné služební hodnocení, se kterým bude mít problém najít jinou práci. MfD to uvedla s odkazem na nahrávku, kterou si Najmon při rozhovoru s Jurečkou pořídil.

Najmon na Jurečkův návrh nepřistoupil a ministr ho v polovině února odvolal. Jurečka se k obsahu nahrávky nevyjádřil, protože ji nezná, k Najmonovi se podle mluvčí ministerstva zachoval korektně.

Najmon uvedl, že přijmout mimořádnou odměnu a odejít z úřadu „dohodou“ bylo pro něj nepředstavitelné. Počítal s tím, že taková nabídka od Jurečky přijde, a chtěl ji mít zaznamenanou.

„Považoval jsem tu nabídku na mimořádnou odměnu za ‚držhubné‘ nebo úplatek a myslím, že toto do státní správy nepatří,“ poznamenal k rozhovoru s Jurečkou. Své odvolání považuje za svévolné a nezákonné a proti rozhodnutí se koncem února odvolal.

O odvolání šéfa Úřadu práce Najmona jsme psali zde:

O odvolání ředitele Úřadu práce se zajímá už i policie. Informace prošetří Národní centrála proti organizovanému zločinu „z důvodu věcné příslušnosti“. „Stejně jsme postupovali v obdobných případech i v minulosti,“ uvedla policie na twitteru.

Premiér se Jurečky zastal, Havlíček by ho odvolal

Jurečky se zastal premiér Petr Fiala (ODS). Odvoláním bývalého ředitele Úřadu práce podle něj otevřel cestu k modernizaci instituce tak, aby plnila své úkoly. Uvedl to dnes ráno před odletem na summit EU do Brusel.

Podle Fialy za bývalého vedení měly úřady práce velký problém a byla to „dlouhodobě neúnosná situace.“ Jurečka se podle něj snažil o změnu managementu a situaci odblokoval, což je dobrá zpráva i pro zaměstnance úřadů práce, uvedl premiér.

Na dnešní tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO řekl její předseda Karel Havlíček, že pokud je nahrávka autentická, mohl být porušen služební zákon. Premiér Fiala by pak měl podle něj Jurečku odvolat.

„Stínová vláda na základě právních stanovisek konstatuje, že celá věc má prvky vydírání, uplácení a může se jednat o zneužití pravomoci úřední osoby. Máme služební zákon, který byl jednoznačně porušen,“ řekl Havlíček. Hnutí vyzvalo Fialu, aby v případě potvrzení pravosti nahrávky situaci řešil, a pokud shledá, že byl služební zákon porušen, Jurečku odvolal. „Současně aby informoval veřejnost, jaký zvolí další postup,“ dodal Havlíček.

Podle bývalého ředitele protikorupční organizace Transparency International Davida Ondráčky je ale postup ministra nepřípustný.

„Buď jsou jasné důvody pro odvolání člověka, s jehož prací ministr není spokojený, nebo ne. Nabízet někomu jakýsi zlatý padák za to, že nebude dělat problémy, nebude se soudit a jednoduše zmizí, to si ministr nesmí dovolit,“ řekl deníku Ondráčka.

Mluvčí ministerstva Eva Davidová MfD sdělila, že Jurečka měl k Najmonově práci výhrady několikrát, ale sám si rozhovory nenahrával, a protože nahrávku nezná, nemůže se k ní vyjádřit.

„Zároveň se ale pan ministr chtěl zachovat vůči panu Najmonovi korektně a ve svých úvahách bral v potaz také jeho dlouhodobé působení v pozici generálního ředitele, v rámci kterého pan Najmon v klidnějších dobách řešil svěřené úkoly dobře,“ uvedla Davidová.

Úřady práce čelily od loňského roku náporu. Sklízely kritiku za zpožděné vyřizování a vyplácení dávek. Jurečka nebyl dlouhodobě spokojen s Najmonovým řízením úřadu, odvolání bylo podle ministerstva v souladu se zákonem o státní službě. Ministerstvo oznámilo, že vyhlásí na post generálního ředitele výběrové řízení. Dočasně úřad vede vrchní ředitel sekce informačních technologií ministerstva Karel Trpkoš.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme, že případ prověřuje policie.

Reklama

Doporučované