Hlavní obsah

Jurečka se střetl s Juchelkou kvůli „držhubnému“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka znovu odmítl, že by pochybil při odvolání exšéfa Úřadu práce Viktora Najmona. Podle opozičního poslance Aleše Juchelky by ale šéf lidovců naopak měl rezignovat.

Článek

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nabídl podle Mladé fronty Dnes (MfD) bývalému generálnímu řediteli Úřadu práce Viktoru Najmonovi, že pokud v klidu sám odejde z funkce, dá mu mimořádnou odměnu. O případ se zajímá i policie.

Jurečka měl dál naznačovat, že když se s ním Najmon nedomluví, dostane od ministra špatné služební hodnocení, se kterým bude mít problém najít jinou práci. MfD to uvedla s odkazem na nahrávku, kterou si Najmon při rozhovoru s Jurečkou pořídil.

Předseda lidovců odmítá výzvy k rezignaci a nemyslí si, že by postupoval špatně.

„Nezvažoval jsem rezignaci, postupoval jsem transparentně. Předal jsem mu na jednání služební hodnocení a byl odvolán v souladu se zákonem o státní službě. Žádné držhubné, žádnou odměnu, která by byla mimo zákon o státní službě, jsem mu nenabídl a nemohl bych mu to ani vyplatit,“ řekl ministr v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Jurečka dodal, že neudělal nic, co by bylo v rozporu se zákonným postupem, a uvedl, že měl být rychlejší a tvrdší při odvolání Najmona. Vyzval také bývalého šéfa Úřadu práce, ať nahrávku zveřejní celou.

Stínový ministr práce a sociálních věcí a opoziční poslanec Aleš Juchelka (ANO) ale trvá na tom, že Jurečka pochybil.

„První rovina je to, že pan ministr nabízel odměnu a dobré hodnocení, nebo problémy a špatné hodnocení,“ kritizoval Jurečku opoziční poslanec.

Najmon ČTK už dřív sdělil, že své odvolání považuje za svévolné a nezákonné a proti rozhodnutí se koncem února odvolal. Mínil, že ministrovy výtky mohly být zástupné a účelové kvůli snaze změnit vedení úřadu. Kritice se bránil tím, že agendy výrazně přibylo, ale počet pracovníků se nezvedl a digitalizace je jen částečná a postupná.

Úřady práce čelily od loňského roku náporu. Sklízely kritiku za zpožděné vyřizování a vyplácení dávek. Jurečka nebyl dlouhodobě spokojen s Najmonovým řízením úřadu, odvolání bylo podle ministerstva v souladu se zákonem o státní službě.

Ministerstvo oznámilo, že vyhlásí na post generálního ředitele výběrové řízení. Dočasně úřad vede vrchní ředitel sekce informačních technologií ministerstva Karel Trpkoš.

Reklama

Doporučované